Ανακοίνωση «καταρρέοντος καθεστώτος» από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

«Η Τουρκία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα καθώς και τα Μέσα και τις δυνατότητες να καταστρέψει τους άξονες του κακού που συγκροτούνται εναντίον της.»

Με τέτοια φρασεολογία το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται ουσιαστικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα θεωρεί την Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «πειρατική», ενώ στην  ίδια ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν και ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν αποσκοπεί στην κλιμάκωση  των εντάσεων, αλλά έχει μόνο «αμυντικούς σκοπούς» εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση:

«Όπως είναι γνωστό, ή ερευνητική σεισμική δραστηριότητα του σκάφους μας  Oruç Reis, που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο σε περιοχές εντός της υφαλοκρηπίδας μας, οι οποίες έχουν δηλωθεί στα Ηνωμένα Εθνη και εντός πλαισίου των αδειών που έχει παράσχει η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στην TPAO το 2012, είχε προσωρινά αναβληθεί κατόπιν εντολών της Αυτού Εξοχότητας του προέδρου Ερντογάν.

Αυτή η χειρονομία καλής θελήσεως, στην οποία προχωρήσαμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ, σκόπευε να δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματία και να αναθερμάνει τα κανάλια διαλόγου. Η χειρονομία αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση.

H Eλλάδα απέδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη στον διάλογο, με μία πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου του 2020. Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι υφαλοκρηπίδες τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης παραβιάσθηκαν. Μετά την εξέλιξη αυτή, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis,από σήμερα, ξεκίνησε την προγραμματισμένη από πριν δραστηριότητά του. 

Δεν υπάρχει νομική βάση στις ενστάσεις της Ελλάσας σε αυτή τη δραστηριότητα. Όπως έχει κατ επανάληψη δηλωθεί σε προηγούμενες περιστάσεις, τα ελληνικά νησιά στην περιοχή, και ιδιαίτερα το Καστελόριζο, που τεμαχίζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αντιβαίνουν στην αρχή της αναλογικότητας  που είναι η βασική αρχή, του διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Τουρκία μη βλέποντας ξανά μία θετική ανταπόκριση στην καλής θελήσεως χειρονομίας της, θα συνεχίζει να ασκεί τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και αποφασιστικά θα συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές της.

Αυτή που κλιμακώνει την ένταση στην Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα. Κανείς δεν θα  πρέπει να περάσει τη γραμμή προσπαθώντας να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο Θάλασσα η οποία ήταν υπό τουρκική κυριαρχία επί αιώνες. Αυτοί που λειτουργούν υποθέτοντας ότι είναι «οι μοναδικοί ιδιοκτήτες» της Μεσογείου θα απογοητευθούν βαθιά.

Η Τουρκία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα καθώς και τα Μέσα και τις δυνατότητες να καταστρέψει τους άξονες του κακού που συγκροτούνται εναντίον της.

Από την άλλη πλευρά, η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει επ’ ουδενί σε κλιμάκωση, αλλά απλά λειτουργεί ως εγγύηση για την άσκηση των δικαιωμάτων σε νόμιμη αυτοάμυνα εάν χρειαστεί.Στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό σκάφος φυσικά και δεν θα επιτραπεί».

ViaDiplomacy Newsroom