Αμπάς: Η ΕΕ θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής της ειρηνευτικής μεσολάβησης στο μεσανατολικό
Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον εταίρος μεσολάβησης στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά παίρνουν καθαρά το μέρος του Ισραήλ, όπως κατέδειξαν με την μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής της ειρηνευτικής διαμεσολάβησης στο μεσανατολικό, τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Ραμάλα.
Ο πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Αυστρία για τις “ιστορικές σχέσεις” που διατηρεί με τους Παλαιστίνιους από την εποχή του ιστορικού καγκελάριου της, του Μπρούνο Κράισκι.
Ταυτόχρονα επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για “πολιτική στασιμότητα” στη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, γιατί, όπως επισήμανε, το Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει μία λύση δύο κρατών στα σύνορα του 1967.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος από προχθές Κυριακή πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, υποστήριξε τη λύση των δύο κρατών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στη Δυτική Όχθη, ως “μοναδική ρεαλιστική εκδοχή”, διαβεβαιώνοντας για την υποστήριξη της Αυστρίας και της ΕΕ, η οποία, όπως σημείωσε, παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος των Παλαιστινίων και της Παλαιστινιακής Αρχής.
“Είμαστε φίλοι του Ισραήλ ΚΑΙ των Παλαιστινίων, θέλουμε να εμβαθύνουμε και στις δύο περιπτώσεις τις σχέσεις μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, υποσχόμενος ταυτόχρονα τη συνέχιση της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας της Αυστρίας στην Παλαιστίνη, που από τη δεκαετία του 1990 έχει ανέλθει σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Στη σύντομη συνάντηση που είχε μαζί του αργά το απόγευμα ο Αυστριακός πρόεδρος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου — ο οποίος, λόγω ασθένειας είχε αναγκασθεί νωρίτερα να την αναβάλει δύο φορές – επισήμανε την “μεγάλη φιλία” ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αυστρία, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Βιέννης κατά του αντισημιτισμού.
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τις ακραίες ισλαμιστικές δυνάμεις στην περιοχή, με πλέον επικίνδυνες, όπως είπε, την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Ιράν, “το οποίο το Ισραήλ θα πολεμήσει στη Συρία”, ώστε αυτό να μην δημιουργήσει εκεί ένα νέο πολεμικό μέτωπο κατά της χώρας του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στις 21 Φεβρουαρίου πρόκειται να συναντηθεί στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμρ Πούτιν, με κύριο θέμα των συνομιλιών τους, όπως είπε, να συνεχιστεί η αποτροπή μιας (στρατιωτικής) εγκαθίδρυσης του Ιράν στην Συρία.
Η παρούσα επίσκεψη του Αυστριακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στο Ισραήλ χαρακτηρίζεται από αναλυτές στη Βιέννη ως “αρμονική υπόθεση ρουτίνας”, καθώς, κατά τους ισχυρισμούς του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνησή του (σ.σ. ο συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων) είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή που υπήρξε στην αυστριακή ιστορία.