Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα: Δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης της απόφασης για τις κυρώσεις – Ίσως θα να επεκταθούν

Τα μέλη του Τουρκο – Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου  (TAIK) που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Μ. Σάτερφιλντ, έμειναν άφωνοι με την σκληρή στάση του Αμερικανού πρέσβη όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA, έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γιετκίν, αναφέρει η ιστοσελίδα Ahval.

Τα μέλη της διοίκησης του Τουρκο – Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρέσβη στις 8 Ιανουαρίου με αντικείμενο την μεταφορά αιτημάτων του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου προς τον εκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έγραψε ο Γιετκίν.

Ανεξάρτητα από πολιτικές σχέσεις, το ΤΑΙΚ ευελπιστούσε να διασφαλίσει ότι οι οικονομικές σχέσεις δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις από τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο του Γιετκίν, οι Τούρκοι επιχειρηματίες σοκαρίστηκαν από την σκληρή στάση του Αμερικανού πρέσβη όσον αφορά τα θέματα που αφορούν στις κυρώσεις.

Μετά την συνάντηση το ΤΑΙΚ εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι ο Σάτερφιλντ υποστήριξε πως “οι κυρώσεις είναι εξειδικευμένες και η πλειοψηφία της αγοράς θα παραμείνει ανοιχτή στο εμπόριο”.

Ο Γιετκίν συνόψισε τις επιπτώσεις από τις δηλώσεις του Σάτερφιλντ ως εξής:

1- Οι κυρώσεις θα παραμείνουν όσο η Τουρκία επιμένει στην αγορά των S-400 , αυτό εννοούσε ο πρέσβης με την λέξη “εξειδικευμένες”.

2- Δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης της απόφασης για τις κυρώσεις διότι εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο. Έχουν γίνει νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί τρεις εβδομάδες μετά την έγκριση.

3- Το εμπόριο δεν είναι δυνατό σε τομείς που υπόκεινται στις κυρώσεις, όπως η αμυντική βιομηχανία.

4- Υπάρχει πιθανότητα επέκτασης σε άλλους τομείς πέραν της ενέργειας, όπου κυρίως επικεντρώνονται οι κυρώσεις, σε τομείς όπως η γεωργία και ο τομέας του φαρμάκου.

Ο Γιετκίν υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Και αρκετά πολιτικό ώστε η επίλυσή του να αφορά τα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ούτε καν γνωρίζει επακριβώς πόσο έτοιμη είναι η Αγκυρα έναντι της  κυβέρνησης Μπάιντεν, προσθέτει ο Γιετκίν και υποστηρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να υποχωρήσει πλέον στο θέμα των S-400.

“Τα ορόσημα είναι σαφή: Ο Μπάιντεν θα αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, υπάρχει σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 17 Φεβρουαρίου και Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Εχουμε μπροστά μας συναρπαστικές εβδομάδες και μήνες. Ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να καταλάβει τώρα  ότι η αλλαγή επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορωναϊού και τα πράγματα δεν δουλεύουν όπως πριν”, καταλήγει.

(πηγή: Ahval/HellasJournal)

ViaDiplomacy Newsroom