Αμερικανός υπουργός Αμυνας: Οι δυνάμεις μας δεν θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν

Οι Αφγανοί δεν θα πρέπει να εκλάβουν την αιφνίδια και σχεδόν ολοσχερή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ως προάγγελο του τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό στο Αφγανιστάν όπου, ως επικεφαλής ενός διεθνούς συνασπισμού, εκδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, παρατήρησε ο Εσπερ.

«Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τους Αφγανούς συμμάχους μας και τους άλλους, ώστε να μην παρερμηνεύσουν τις ενέργειές μας, της περασμένης εβδομάδας, όσον αφορά τη Συρία και να τις συγκρίνουν με το Αφγανιστάν», συνέχισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Καμπούλ, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Εσπερ επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια «τοξική τρομοκρατική απειλή που προήλθε από την Αλ Κάιντα και σήμερα εκφράζεται από τους Ταλιμπάν, το ISI-K (το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν, το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ) και άλλες ομάδες».

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στη χώρα, στρατηγός Σκοτ Μίλερ, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ μείωσαν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν κατά 2.000 άνδρες την περασμένη χρονιά «χωρίς να το δημοσιοποιήσουμε, στο πλαίσιο της βελτίωσης» των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων, συνταγματάρχη Σόνι Λέγκετ, σήμερα στο Αφγανιστάν απομένουν 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η Ουάσινγκτον βρισκόταν επί έναν χρόνο σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν με στόχο την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, τη διακοπή των βίαιων ενεργειών και της έναρξης διαλόγου μεταξύ των. Οι διαπραγματεύσεις αυτές διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσκεψη του Μαρκ Εσπερ στη Σαουδική Αραβία

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έφτασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, σε μια αιφνιδιαστική του επίσκεψη, ενώ σιγοβράζουν οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και με την Ρωσία να αυξάνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Σε μια επίσκεψη που σκοπεύει, εν μέρει, να διαβεβαιώσει το Ριάντ για τις διμερείς σχέσεις, ο Έσπερ ενδέχεται να συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – ντε φάκτο ηγέτη της χώρας – στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στον -στρατηγικής σημασίας- σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του Πενταγώνου το καλοκαίρι.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε στις 11 Οκτωβρίου την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία για να προστατέψει τον κύριο σύμμαχό της στην περιοχή ενάντια στις δράσεις «αποσταθεροποίησης» του Ιράν, όπως καταγγέλλουν οι ΗΠΑ.

Παρά την αποστολή αυτή των επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων, έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ σε συμμάχους της στην περιοχή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας την πόρτα στη Ρωσία να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν να θεωρούνται ως ο επίλεκτος εταίρος στην περιοχή και να τονίζουν πως η Ρωσία δεν είναι τόσο αξιόπιστη, είτε πρόκειται στο επίπεδο εκπαίδευσης, είτε στον στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορεί η Ουάσινγκτον να προσφέρει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδότησε την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία την περασμένη – την πρώτη για πάνω από μια δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom