Αμερικανός αξιωματούχος: Η επόμενη εβδομάδα σαν το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου
Ελπίδες για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, την ήπειρο με τους περισσότερους θανάτους, που αρχίζει να βλέπει τους αριθμούς να μικραίνουν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν μία δύσκολη εβδομάδα με αυξήσεις ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων, καθ’ ομολογίαν, άλλωστε, και του Ντόναλντ Τραμπ.
Η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει τουλάχιστον 68.125 θανάτους στον κόσμο. Από την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.245.000 κρούσματα, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Ενθαρρυντικά σημάδια αρχίζουν διστακτικά να εμφανίζονται την Ευρώπη.
Στην Ιταλία, «η καμπύλη αρχίζει να κατεβαίνει», διαπίστωνε χθες ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας Σίλβιο Μπρουσαφέρο.
Η Ιταλία μετρά 16.000 νεκρούς και ξέρει ότι έχει μπροστά της «μερικούς δύσκολους μήνες», επέμεινε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. «Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Η βοήθεια οργανώνεται εκ των ενόντων, με τα τρόφιμα να περνούν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι στις φτωχές συνοικίες της Νάπολης.
Και στην Ισπανία η πίεση αρχίζει να αμβλύνεται χάρη στην μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες της εντατικής. θεραπείας, ανακοίνωσε η Μαρία Χοσέ Σιέρα, του κέντρου αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων. Ομως, έπειτα από 12.000 θανάτους, η Μαδρίτη εξετάζει την ιδέα υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους.
Περλ Χάρμπορ
Στην Βρετανία, η οποία περιμένει επίσης κρίσιμες ημέρες συνεχούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων, η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ προς το έθνος και την μεταφορά του διαγνωσθέντα με Covid-19 πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο νοσοκομείο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η απολογισμός των θανάτων πλησιάζει τους 10.000, η εξάπλωση της επιδημίας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.
«Τις επόμενες ημέρες, η Αμερική θα έλθει αντιμέτωπη με την κορύφωση αυτής της πανδημίας. Οι μαχητές μας στην μάχη αυτή στην ζωή και τον θάνατο είναι οι απίστευτοι γιατροί και νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να φθάσουμε σε μία κλιμάκωση, που θα είναι τρομακτική σε επίπεδο θανάτων, για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση. Φθάνουμε όλοι κοντά σε αυτό το σημείο τώρα. Και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι, πιστεύω, πολύ δύσκολες».
Ωστόσο, επαναλαμβάνοντας απόψεις που είχε υιοθετήσει σε πιο πρώιμα στάδια της εξέλιξης της επιδημίας επανέλαβε ότι «θέλει οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις δουλειές τους το συντομότερο δυνατόν». «Θέλουμε να ανοίξουμε την χώρα το συντομότερο δυνατόν».
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Αντονι Φάουτσι έκανε λόγο για «θνητότητα που αρχίζει να σταθεροποιείται». «Αλλά θα είναι μία πολύ κακή εβδομάδα και δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε την πανδημία», προειδοποίησε.
Ο ομοσπονδιακός διοικητής υπηρεσιών δημόσιας υγείας Τζερόμ Ανταμς προετοίμασε την αμερικανική κοινή γνώμη για το χειρότερο. «Η επόμενη εβδομάδα θα είναι μία στιγμή σαν το Περλ Χάρμπορ, σαν την 11η Σεπτεμβρίου. Μόνο που δεν θα είναι γεωγραφικά περιορισμένο. Θα αφορά ολόκληρη την χώρα».
Στο επίκεντρο της επιδημίας, στην Νέα Υόρκη, το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού, σύμφωνα με τον κυβέρνηση της πολιτείας Αντριου Κουόμο.
Οι ηγέτες δίνουν το παράδειγμα
Παντού στον κόσμο, οι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας.
Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε την λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων σε μία σχεδόν έρημη εκκλησία του Αγίου Πέτρου και το ίδιο θα επαναληφθεί την Κυριακή του Πάσχα.
Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουστάβος κάλεσε τους υπηκόους του να μην οργανώσουν οικογενειακές γιορτές για το Πάσχα, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας. Και διευκρίνισε ότι αυτό θα κάνει και ο ίδιος, ακόμη και αν σουηδική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία του πληθυσμού, σε μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ θα ξαναβάλει την ιατρική του μπλούζα και θα κάνει μία βάρδια την εβδομάδα αξιολογώντας τηλεφωνικά συμπτώματα ασθενών.
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα παραμένουν και οι πλέον ευάλωτοι υποφέρουν.
Στην Σιγκαπούρη, η οποία πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησε συστηματικά επαφές, ανακάλυψε εστία της νόσου στις κατοικίες που στεγάζουν ξένους εργάτες. Οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα 20.000 ανθρώπους.
Στο Ιράκ, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 θάνατοι, η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας πλήττει τους πλέον ευάλωτους. «Η ένδεια ειδών διατροφής μπορεί να πλήξει το 50% του πληθυσμού», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ φύλαξε μία σκέψη για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Με τα μέτρα καραντίνας «ο κόσμος γνωρίζει αύξηση ενδοοικογενειακής βίας…απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στα νοικοκυριά, σε ολόκληρο τον κόσμο»…