Αμερικανοί αξιωματούχοι του Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας: Η Κίνα θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη και να αποκτήσει αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν νέες προειδοποιήσεις την Παρασκευή σχετικά με τις φιλοδοξίες της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη και μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών που θα μπορούσαν τελικά να δώσουν στο Πεκίνο αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα και πιθανή κυριαρχία στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλους βασικούς τομείς στις ΗΠΑ.
Οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνουν μια ανανεωμένη προσπάθεια ενημέρωσης στελεχών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και τοπικών και κρατικών κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με τους κινδύνους αποδοχής κινεζικών επενδύσεων ή τεχνογνωσίας σε βασικούς κλάδους, δήλωσαν αξιωματούχοι του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας. Αν και το κέντρο δεν σκοπεύει να πει στους αξιωματούχους να απορρίψουν τις κινεζικές επενδύσεις, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πνευματικής ιδιοκτησίας και την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.
Οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας υπό τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν κάνουν μια επιθετική δημόσια ώθηση εναντίον της Κίνας, την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τη μεγαλύτερη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε ταυτόχρονα να αμβλύνει κάποιες εντάσεις με το Πεκίνο που χρονολογούνται από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να αναζητήσει κοινό έδαφος για το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.
Το Πεκίνο κατηγόρησε επανειλημμένα την Ουάσιγκτον ότι τρέφει φόβο για τις προθέσεις της και επιτέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τις εκτιμήσεις της για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι οι Κινέζοι ηγέτες απέκρυψαν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping, η κινεζική κυβέρνηση έχει δηλώσει τους στόχους της να δημιουργήσει κερδοφόρες τεχνολογίες στη ρομποτική και σε άλλους τομείς στα σχέδια που είναι γνωστά ως «Made in China 2025». Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια επέστρεψε πολλά κατηγορητήρια που ισχυρίζονται ότι κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες των ΗΠΑ για λογαριασμό της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τα εμβόλια και την τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου αντικατασκοπίας, Μάικλ Ορλάντο, είπε στους δημοσιογράφους σε μια σπάνια ενημέρωση την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν» έδαφος από την Κίνα σε πολλούς βασικούς τομείς: τεχνητή νοημοσύνη, αυτόνομα συστήματα, κβαντικοί υπολογιστές, ημιαγωγοί και βιοτεχνολογία.
Ο Ορλάντο σημείωσε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις και οι ακαδημαϊκοί υπάγονται στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και καλούνται να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κόμματος.
“Αν και το λέμε αυτό χρόνο με το χρόνο, οι άνθρωποι δεν το χωνεύουν αυτό”, είπε.
Ο Ορλάντο αρνήθηκε να πει εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θεσπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς ή άμεσες απαγορεύσεις στις κινεζικές επενδύσεις σε ορισμένους τομείς, λέγοντας ότι ο ρόλος του δεν ήταν να προτείνει πολιτική.
Ωστόσο, το κέντρο αντικατασκοπείας πραγματοποιεί τακτικές ενημερώσεις με την ιδιωτική βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο, ενώ αναγνωρίζει ότι οι βιομηχανίες και τα πανεπιστήμια μπορεί να θέλουν ακόμα να αναζητήσουν φοιτητές, ειδικούς και επενδυτές από την Κίνα, είπε ο Ορλάντο. Δεν κατονομάζει εταιρείες με τις οποίες έχει συναντηθεί το κέντρο.
Ο υπεύθυνος του κέντρου για τις αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες, Edward You, σημείωσε τις επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών στη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η WuXi Biologics έχει κατασκευάσει από το 2019 μια μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε σχέδια για μια μονάδα παραγωγής στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ και απέκτησε ένα εργοστάσιο της Bayer στη Γερμανία. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν καμία πληροφορία που να συνδέει αυτές τις εξαγορές με την επιρροή του Πεκίνου, αλλά είπαν ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου από κινεζικές ιατρικές εταιρείες.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν προσφέρει επίσης κιτ δοκιμών COVID-19 και γενετικές δοκιμές στις ΗΠΑ, πληρώντας τα ομοσπονδιακά πρότυπα απορρήτου και άλλους κανονισμούς, είπες. Αλλά τα δεδομένα που συλλέγονται από εταιρείες με δεσμούς με την Κίνα θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν στα χέρια του Πεκίνου, είπες.
Η Κίνα έχει ήδη τη μεγαλύτερη πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα οποιασδήποτε χώρας, είπατε. Με τη συλλογή δεδομένων και τις εξελίξεις στην τεχνολογία, το Πεκίνο θα μπορούσε κάποτε να είναι κυρίαρχο στην υγειονομική περίθαλψη και να αφήσει τις ΗΠΑ εντελώς εξαρτημένες από την Κίνα, είπε.
«Αν είσαι ο Πρόεδρος Xi», είπες, «αυτό είναι το δώρο που συνεχίζει να δίνει».
(πηγή: aljazeera.com)