Αμερικανικό ΥΦΑ: Η Τουρκία θέλει να γίνει Ελλάδα
Το μερίδιο του αμερικανικού αερίου στις εισαγωγές LNG στην Τουρκία ήταν στο 16% το 2017, μειώθηκε στο 8,6% το 2018, και εκτοξεύθηκε στο 23% 2019 με συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το Αμερικανικό ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) είναι μια ανάσα απεξάρτησης της Τουρκίας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας , του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν. Η Άγκυρα θέλει το LNG να φτάσει σε σημείο να καλύπτει το 50% των ενεργειακών της αναγκών, κάτι που θα της επιτρέψει να βγάλει την θηλιά της Ρωσίας από το λαιμό της.
Τα στοιχεία της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Αγοράς Ενέργειας (EPDK) δείχνουν ότι το μερίδιο των εισαγωγών ΥΦΑ στις συνολικές αγορές φυσικού αερίου ανήλθε στο 19,5% το 2017 , αυξήθηκε σε 22,5% το 2018 και έφτασε στο 28% το 2019. Οι εισαγωγές ΥΦΑ της Τουρκίας υπερέβησαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου αγωγών για πρώτη φορά τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση της EPDK στις 28 Μαΐου, όταν η Τουρκία εισήγαγε 2,06 bcm LNG, αντιπροσωπεύοντας το 52,5% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.
Η αύξηση των εισαγωγών ΥΦΑ από τις ΗΠΑ καθώς επίσης και η επέκταση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, θα επιτρέψει στην Τουρκία να διαφοροποιήσει τις πηγές εισαγωγής φυσικού αερίου και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση όσον αφορά το αέριο στις διαπραγματεύσεις του 2022 με Ρωσία και Ιράν.
Η Άγκυρα θέλοντας να δείξει την διάθεση της προς την Αμερικανική πλευρά, δηλώνει ότι είναι διατιθεμένη να παίξει ρόλο ακόμα και στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και ειδικά των Βαλκανίων, έναν ρόλο που στην περιοχή με τα μέχρι τώρα ενεργειακά έργα τον έχει η Ελλάδα. Ως πλεονεκτήματα φέρουν την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, καθώς και τις δύο υπόγειες εγκαταστάσεις ΥΦΑ μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα
Γιατί δεν μπορεί να γίνει Ελλάδα στα ενεργειακά η Τουρκία
Η Τουρκία για να γίνει χρήσιμη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την περιοχή, θα πρέπει να προσπεράσει δύο βασικά προβλήματα, το ένα είναι η Ελλάδα, και το άλλο η φερεγγυότητα της όσο αφορά την σταθερότητα.
Η Ελλάδα έχει τρία τεράστια πλεονεκτήματα τα οποία η Τουρκία είναι αδύνατον να υπερκεράσει. Το πρώτο είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το FSRU που ενώνεται άμεσα με τον αγωγό IGB που θα φτάνει στην Βουλγαρία. Είναι μάλιστα τέτοιο το μέγεθος της αξίας, που ανάγκασε την Gazprom να υπογράψει νέα συμβόλαια στα οποία οι τιμές έφτασαν σε εκπτώσεις μέχρι το 50%. Σε μερικές περιπτώσεις αυτές οι εκπτώσεις ίσχυσαν και αναδρομικά, και όλα αυτά πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο αγωγός.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019
Το δεύτερο είναι η Ρεβυθούσα και η εγγύτητα της με την νήσο Κερτς στην Κροατία. Η Αλεξανδρούπολη, η Ρεβυθούσα και η νήσος Κερτς, δημιουργούν ένα τρίγωνο το οποίο έχει πρόσβαση σε όλους τους αγωγούς που διασχίζουν τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.
Το τρίτο τεράστιο πλεονέκτημα της Ελλάδας λέγεται Φυσική Αποθήκη Καβάλας. Οι δύο υπόγειες αποθήκες που αναφέρει η Άγκυρα έχουν δυνατότητα 45 εκ κυβικά μέτρα, όταν η Αποθήκη της Καβάλας φτάνει τα 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, όταν η χώρα έχει ετήσια κατανάλωση 4 δις κυβικά
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2020
Όλα όμως τα παραπάνω συνδυάζονται με ένα πολιτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία, την σταθερότητα. Ο East Med επιλέχθηκε από τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς όταν από το 2005 έβλεπαν πως ο Ερντογάν σιγά σιγά κατέβαινε από το τραίνο της Δημοκρατίας και της κανονικότητας, και ερχόταν πιο κοντά στο Ριζοσπαστικό Ισλάμ. Όπως αποδείχθηκε είχαν απόλυτο δίκιο, και η Τουρκία αποτελεί πλέον κακή επιλογή για την διέλευση αγωγών. Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα είναι αυτή που έκανε τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς να προχωρήσουν στην επιλογή μιας ισχυρής οικονομικά και κοινωνικά Ελλάδας, για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018
Σε αυτά όλα να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει επιλεγεί και ως ο χώρος στο οποίο οι τεράστιοι στόλοι LNG Ships που δημιουργούνται από Έλληνες και ξένους εφοπλιστές, να γίνεται η συντήρηση των στόλων αυτών