Η Αλβανία ως αναδυόμενος τουριστικός προορισμός
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Αλβανία κάνει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και αυξανει συνεχώς τον αριθμό των τουριστών που υποδέχεται. Όπως αναφέρουν τα διαθέσιμα στοιχεία “ο διεθνής τουρισμός κατάφερε ένα νέο ρεκόρ το 2013, πετυχαίνοντας το νούμερο του ενός δισ. τουριστών παγκοσμίως και με τζίρο 1,4 τρις δολάρια, κάτι το οποίο αποτελεί επίσης ρεκόρ. Στόχος των ειδικών του τουρισμού είναι το 2020 ο αριθμός αυτός να φτάσει το 1,8 δισ. τουρίστες και, ως εξαιρετικό δείγμα αναφέρεται η Αλβανία, που από τους 620.000 τουρίστες το 2005, αύξησε τους επισκέπτες της στους 2.4 εκ. το 2013, όταν τη φετινή χρονιά φαίνεται να κλείνει η σαιζόν στα 3 εκ. τουρίστες!
Ήδη από το 2011 η Αλβανία συμπεριλαμβάνεται στους δέκα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του “Lonely Planet”με την Βουλγαρία να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στη λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται, επίσης, η Βραζιλία, οι νήσοι Κάπε Βέρντε, ο Παναμάς, η Ιταλία, η Τανζανία, η Συρία, η Ιαπωνία και το νησί – κρατίδιο Βανουάτου.
Η Αλβανία ανέθεσε πρόσφατα σε ολλανδική εταιρεία, έναντι 540.000 ευρώ, την τουριστική της προβολή αναμένοντας για το 2014 περίπου 3 εκατομμύρια αφίξεις. Στο παραλιακό μέτωπο (απέναντι από την Κέρκυρα) υπολογιζόταν ότιθα καταλύσουν 500.000 τουρίστες ενώ η διευθύντρια του Αλβανικού Οργανισμού Τουρισμού, Τζούλια Ντάμε, εκτιμούσε ότι τα έσοδα θ’αγγιζαν τα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικό για μια χώρα με ασθενή οικονομία και υψηλό δείκτη ανεργίας.
Η Αλβανία θέλει συνεργασία με την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα
Στρατηγικό τομέα της οικονομίας της Αλβανίας χαρακτηρίζει τον τουρισμό η Αλβανίδα υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εγκλαντίνα Γκιερμένι και απευθύνει πρόσκληση σε Έλληνες επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο στη χώρα της, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ευρείες δυνατότητες συνεργασίας Αλβανίας – Ελλάδας, πέρα από την ανταλλαγή τουριστών.
Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Γκιερμένι ανήγγειλε ότι σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού και ότι βλέπει ως μεγάλη ευκαιρία τη σύμπραξη της Αλβανίας με την Ελλάδα και το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού.
«Πριν από μερικούς μήνες επισκέφθηκα την Αθήνα, όπου συμμετείχα σε συνάντηση με όλους τους υπουργούς Τουρισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Συζήτησα με την υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ήταν επίσης πολύ πρόθυμη και ανοιχτή για συνεργασία» επισήμανε η κ. Γκιερμένι.
«Είμαστε στη διαδικασία των συζητήσεων για κοινή συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων, μεταξύ των δύο υπουργείων. Παραμένουν κάποια τεχνικής φύσης ζητήματα και πολύ σύντομα θα υπογράψουμε τη συμφωνία συνεργασίας, η οποία συνίσταται στην παροχή γνώσεων και εμπειριών από ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη του τουρισμού και στις προδιαγραφές των υπηρεσιών του τουρισμού. Όλη η επιτυχία της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού, καθώς έχει μία μακρά ιστορία στην ανάπτυξη του τουρισμού, θα είναι ωφέλιμη για την Αλβανία» τόνισε.
Η υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της Αλβανίας ανέφερε ότι επιδιώκεται επίσης ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των υπουργείων και των οργανισμών τουρισμού των δύο χωρών, ανταλλαγή εμπειριών, συνεργασία στην επιμόρφωση και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θεωρώ ότι είναι μία ευοίωνη ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην ανάπτυξη του τουρισμού» σημείωσε.
Αναφερόμενη στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο τοπικών αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών, τόνισε ότι αποτελεί θετικό βήμα και ότι υπάρχουν διασυνοριακά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA).
«Οικοδομούμε πάνω σε αυτές τις συνέργειες και αυτά τα θετικά μοντέλα πρέπει να παγιωθούν, να θεσμοποιηθούν περισσότερο και να συνεχιστούν με πιο δομημένο και συστηματικό τρόπο» υπογράμμισε η κ. Γκιερμένι.
Η υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της Αλβανίας, τόνισε ότι υπάρχει ροή τουριστών από την Ελλάδα στην Αλβανία και αντίστροφα, πρόσθεσε όμως ότι βλέπει την ευκαιρία σύμπραξης στον τομέα του τουρισμού, όχι μόνο ως ανταλλαγή τουριστών, αλλά και ως προσέλκυση πιθανών Ελλήνων επενδυτών στην Αλβανία.
«Ελπίζουμε η υπό εξέλιξη αναθεώρηση του νόμου για τον τουρισμό, του νόμου για τη σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και του νόμου για τις επενδύσεις θα θεωρεί τον τουρισμό ως στρατηγικό τομέα και θα είναι πιο ελκυστικός σε όλους τους πιθανούς επενδυτές. Νομίζω ότι οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν επίσης μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουν στην Αλβανία στον κλάδο του τουρισμού» ανέφερε.
Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Ελλάδας – Αλβανίας «ECODESTINATION» για την υλοποίηση του οποίου τα υπουργεία Τουρισμού των δύο χωρών συνεργάζονται με πανεπιστήμια και με την κοινωνία των πολιτών.
«Θα αρχίσει να υλοποιείται πολύ σύντομα, είναι διασυνοριακό πρόγραμμα που στηρίζεται από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA), σε αυτό συμμετέχουν όλοι οι φορείς, κυβέρνηση, ιδιώτες, πανεπιστήμια, κοινωνία των πολιτών και είναι ένας καλό μοντέλο συνεργασίας» είπε η κ. Γκιερμένι.
Αναφερόμενη στους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Αλβανίας, η κ. Γκιερμένι είπε ότι η χώρα είναι ανεξερεύνητη ακόμη. «Προσπαθούμε να προβάλλουμε τις πιο όμορφες πόλεις, τις προστατευόμενες από την UNESCO περιοχές, τις πόλεις με πολιτισμό, που δεν είναι γνωστές στον κόσμο. Όλες οι πόλεις μας έχουν κάτι να μοιραστούν με τους επισκέπτες: Τίρανα, Κρούγια, Δυρράχιο για την πολιτιστική τους κληρονομιά, οι πόλεις Μπεράτ, Αργυρόκαστρο, είναι υπό την προστασία της UNESCO, για όσους προτιμούν τη θάλασσα υπάρχουν πόλεις με υπέροχες παραλίες, όπως Άγιοι Σαράντα, Αυλώνας. Επιπλέον στο βορρά της Αλβανίας οι πόλεις Κορυτσά, Πόγραδετς προσφέρονται περισσότερο για ορειβασία, τουρισμό περιπέτειας, αγροτουρισμό, οικοτουρισμό» είπε.
«Αν και είμαστε μικρή χώρα, οι δυνατότητες είναι μεγάλες λόγω του τοπίου, της γεωγραφικής θέσης, του καλού κλίματος. Η ποικιλότητα του περιβάλλοντος, η διαφορετικότητα των πόλεων, η διαφορετικότητα στην πολιτιστική κληρονομιά, στις γεύσεις και στα εδέσματα προσφέρει ένα καλό τουριστικό προϊόν» σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων ABNA-SE, στο Δυρράχιο.
Η κ. Γκιερμένι εκτίμησε ακόμη ότι η συστηματικότερη συνεργασία με τα ΜΜΕ και τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων έχει καθοριστική σημασία στην επιτυχημένη ανάπτυξη του τουρισμού, που είναι ένας από τους τομείς – κλειδιά της οικονομίας στην Αλβανία.
«Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνεργασίες, αλλά δεν ήμασταν τόσο αποτελεσματικοί. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τα ΜΜΕ και τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, που έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τη χώρα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της Αλβανίας.
Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των αγορών προέλευσης επισκεπτών στην Αλβανία
Η ελληνική αγορά κατατάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων αγορών προέλευσης επισκεπτών στην Αλβανία, το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των Ελλήνων επισκέπτεται τη χώρα για επιχειρηματικούς λόγους δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Τμήματος Μάρκετινγκ του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Αλβανίας, Άλμπορεντ Ράμα.
Το 2013 στην Αλβανία εισήλθαν 88.501 επισκέπτες από την Ελλάδα και το 2014 οι αφίξεις από την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής 117.200, δηλαδή φέτος παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 32%.
Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 6% οι τουρίστες από την Αλβανία που ταξίδεψαν στο εξωτερικό την περίοδο Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος του 2014, εξήγησε ο κ. Ράμα.
Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Αλβανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, είναι η Σιθωνία στη Χαλκιδική, η Κέρκυρα και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και η Αθήνα, σημείωσε.
Τα στατιστικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν την Αλβανία το 2014 είναι ακόμη στη διαδικασία της επεξεργασίας. Πάντως την περίοδο Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος του 2014 καταγράφηκε αύξηση 24% των τουριστών στην Αλβανία σε σύγκριση με την αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.
«Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή για να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των Ελληνικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων και των Ελλήνων πολιτών ώστε να έρχονται στην Αλβανία και για λόγους αναψυχής» δήλωσε ο κ. Ράμα.
«Πρέπει να προωθήσουμε κοινά προγράμματα σε διασυνοριακό πλαίσιο» είπε, αναφέροντας ως περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων τη λίμνη Πρέσπα, καθώς και τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Αργυρόκαστρου.
Όσον αφορά τα βήματα που καταστρώνει ο Οργανισμός Τουρισμού της Αλβανίας στην κατεύθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα, ο κ. Ράμα είπε ότι εξετάζεται η συμμετοχή του το 2015 στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Filoxenia», στη Θεσσαλονίκη.
Ανέφερε ακόμη ότι η Αλβανία έχει πολλά Βυζαντινά και Υστεροβυζαντινά μνημεία και ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες προώθησης τουριστικών προορισμών με τη θεματική αυτή, καθώς και ότι η χώρα έχει σημαντική θέση στη διοργάνωση περιηγήσεων στα Βαλκάνια που αρχίζουν από την Ελλάδα και περιλαμβάνουν το Μαυροβούνιο και την Κροατία.
Ένα πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας που θα υλοποιηθεί σύντομα στο πεδίο του οικοτουρισμού, αφορά τα Ζαγοροχώρια στην Ελλάδα και την Πρεμετή στην Αλβανία και στηρίζεται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι η διαφύλαξη των θαυμάτων της φύσης και η προώθηση τουριστικών διαδρομών και στις δύο χώρες, διευκρίνισε.
Στις 6-7 Δεκεμβρίου, ο δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο προώθησης του τουρισμού και της ανάπτυξης διασυνοριακών περιοχών προσκάλεσε τη διευθύντρια του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Αλβανίας, Τζουλίντα Ντάμε να συμμετάσχει σε συνάντηση και να συζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών.
«Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενημερωθούμε για την τουριστική προσφορά του συγκεκριμένου δήμου και να γίνει ανταλλαγή εμπειριών για την προώθηση πολιτιστικών και φυσικών αξιών» είπε ο κ. Ράμα
Στη διάρκεια του διήμερου προβλέπονται συναντήσεις στην έδρα του δήμου, κοινή συνέντευξη τύπου και επισκέψεις σε τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, όπως στο νησί και στο κάστρο του Αλή Πασά, στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων κ.ά.
Την αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Αλβανίας, κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα θα συνοδεύει ομάδα Αλβανών δημοσιογράφων που θα παρακολουθήσουν όλες τις επαφές και τις περιηγήσεις, ανέφερε και ο κ. Ράμα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να οργανώνονται τατικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να καθορίζονται οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος.