Οι Αλβανοί των Σκοπίων εξοπλίζονται, σε επιφυλακή η Σερβία

Από μία κλωστή φαίνεται να κρέμεται η ειρήνη στα Βαλκάνια με τις σερβικές αρχές να κατάσχουν φορτίο όπλων που προοριζόταν για τους αλβανόφωνους της ΠΓΔΜ και τον κίνδυνο διαμελισμού της χώρας να είναι πιο πιθανός από ποτέ.

Οπως μετέδωσε ο Νικόλας Βαφειάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το φορτίο, που ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιελάμβανε χιλιάδες πολεμικά τυφέκια, αυτόματα όπλα, όλμους και χειροβομβίδες.

Ο οπλισμός επρόκειτο να μεταφερθεί στα Σκόπια, με πληροφορίες από σερβικά μέσα να αναφέρουν πως παραλήπτης του φορτίου ήταν μεγάλο αλβανικό κόμμα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο σέρβοι πολίτες, αλβανικής καταγωγής, που προσπάθησαν να περάσουν τα όπλα από παράνομα κανάλια.

Οι σερβικές αρχές εικάζουν πως τα όπλα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, ή για πραξικόπημα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο.

Έκρηξη εθνικισμού στην ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει και η εκλογή του αλβανόφωνου Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της βουλής. Μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας με την είσοδο εθνικιστών στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και τον ξυλοδαρμό βουλευτών, ο νέος πρόεδρος της Βουλής, έριξε «λάδι στη φωτιά», με την ανάλυψη των καθηκόντων του.

Η πρώτη του κίνηση, να «στολίσει» με αλβανικές σημαίες το νέο του γραφείο ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας.

«Δεν ψηφίσαμε το SDSM για να τοποθετηθεί η αλβανική σημαία στη Βουλή ή να ακούμε τον αλβανικό εθνικό ύμνο», μετέδωσε η σκοπιανή Republica.

Σκοπιανά μέσα κάνουν λόγο για ενέργεια παράνομη που έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στους Σκοπιανούς, ακόμα κι εκείνους που δεν υποστηρίζουν το δεξιό VMRO-DPMNE.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάνοφ θεωρεί πραξικόπημα την εκλογή του Τζαφέρι, ενώ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον καλούν τον Ιβάνοφ να δώσει λύση στην περίοδο πολιτικής αστάθειας που διανύει η χώρα, με την Μόσχα να καλεί τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις και να δώσουν την δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Οι δηλώσεις και οι υπαινιγμοί από τα Τίρανα και την Πρίστινα περί Ενωσης του Κοσόβου με την Αλβανία και περί Μεγάλης Αλβανίας, ενώ συγχρόνως καλλιεργείται και το χοτζικής έμπνευσης επιχείρημα των «έξωθεν απειλών», κάνουν το κλίμα εκρηκτικό.

Η κατάσταση, όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, εντός της χώρας του, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδυνατούν να συμφωνήσουν στη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε στους οπαδούς του, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Ράμα, κάνοντας λόγο για «συμφέροντα του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συμφέροντα των ”νονών” των ναρκωτικών, που δεν δέχονται τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης».

ViaDiplomacy Newsroom