Αλίεφ: Έχει έρθει η ώρα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι καιρός να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Αρμενίας.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να δράσουμε για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», είπε σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τον ρόλο που έπαιξε προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος στο θέμα.

Σύμφωνα με τον Αλίεφ, οι σχέσεις μεταξύ Μπακού και Ερεβάν θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν με βάση πέντε αρχές που προτάθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν.

«Το Αζερμπαϊτζάν πρότεινε πρόσφατα πέντε βασικές αρχές βάσει των οποίων θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Όλες αυτές είναι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και νομίζω ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί εξομάλυνση σε αυτά τα θεμέλια», είπε ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι η σύγκρουση στο Καραμπάχ «έχει ήδη γίνει ιστορία».

«Αυτή (η σύγκρουση) επιλύθηκε πριν από δύο χρόνια. Επομένως, δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα να συζητήσουμε σε αυτό το πλαίσιο και η εξομάλυνση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας είναι μια διάσταση που απαιτεί, φυσικά, πολύ σοβαρά βήματα. Και ελπίζουμε για τον περαιτέρω ενεργό προσωπικό σας ρόλο (Πούτιν) και τον ρόλο της Ρωσίας στην επίτευξη αυτών των στόχων», είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους το Μπακού παρέδωσε τις προτάσεις του στο Ερεβάν, οι οποίες περιείχαν πέντε βασικές αρχές για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτά περιλαμβάνουν την αμοιβαία αναγνώριση από τις χώρες της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων και της πολιτικής ανεξαρτησίας, τη διαβεβαίωση της απουσίας εδαφικών διεκδικήσεων μεταξύ τους και την υποχρέωση να μην προβάλλουν τέτοιες αξιώσεις στο μέλλον και την αποχή από απειλές χρήσης. της δύναμης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης την οριοθέτηση και οριοθέτηση των συνόρων και τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων, το άνοιγμα των μεταφορών και άλλων επικοινωνιών και τη δημιουργία συνεργασίας σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ViaDiplomacy Newsroom