Αλεξανδρούπολη – Ο στρατιωτικός και εμπορικός Βραχίοντας της Ελλάδας και των Συμμάχων της
«Καθώς πλησιάζει ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ήρθα εδώ, με αρκετά στελέχη Ιαπωνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μάλιστα στη συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Ζαμπούκη, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις πως η Αλεξανδρούπολη, είναι ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις και η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να τις καλωσορίσει.»
Αυτό είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στο «Viadiplomacy» ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Αθήνα, Yasuro Shimizu. Στην ίδια συνέντευξη είχε σημειώσει, «επίσης, χαρακτηρίζω ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης κυρίους Κ.Χατζημιχαήλ και Κ. Χατζηκωνσταντίνου, οι οποίοι μας έκαναν εκτενή ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση του λιμανιού. Πιστεύω ότι όσοι συμμετείχαν στην εν λόγω συνάντηση, ενδιαφέρονται για κερδοφόρα έργα υποδομών, όπως λιμάνια, σιδηρόδρομους, οδικά δίκτυα και ενέργεια. Μάλιστα το γεγονός ότι συνοδευόμουν από στελέχη της Mitsubishi, της Marubeni, της Mitsui OSK και της Hitachi Rail, καταδεικνύει το εν λόγω ενδιαφέρον. Τα παραπάνω στελέχη δεν προέρχονται μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Κωνσταντινούπολη, οι επιχειρηματικές επιδιώξεις των οποίων διαφέρουν από αυτές του LNG, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυτιλίας.»
Διαβάστε επίσης: Ο λόγος που οι Τούρκοι αντιδρούν στην παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου, 2021
Οι αναφορές του Ιάπωνα Πρέσβη αποδεικνύουν πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει και ένα άλλο σημαντικό ρόλο να διαδραματισει πέρα από αυτόν της εξυπηρέτησης των νατοϊκών και Αμερικανικών στρατευμάτων για την είσοδο τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο και την Εγνατία Οδό, το κατατάσσουν σε πιο σημαντικά λιμάνια για εμπορικούς σκοπούς σε χώρες όπως η Ιαπωνία και Ινδία.
Από το 2019 και μετά την απομάκρυνση του ναυαγίου από τις ΗΠΑ σε χρόνο ρεκόρ, το λιμάνι, το προσωπικό και η διοίκηση του, πέρασαν κρίσιμα τεστ. Έξι εμπορικά πλοία μετέφεραν δυνάμεις των ΗΠΑ χωρίς να δημθουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα τόσο στο λιμάνι όσο και κατά την μεταφορά προς τους οδικούς άξονες.
Επιπλέον το λιμάνι σε αυτά τα δύο χρόνια έχει εξυπηρετήσει δύο βρετανικά εμπορικά πλοία, δύο πολεμικά των ΗΠΑ, τα Carson City ,και Iowa, δύο ΝΑΤΟϊκες Φρεγάτες της SNMCMG2 (Γερμανία & Ρουμανία) και αρκετά του ΠΝ (Αρματαγωγά, Ναρκαλιευτικά (μεταφοράς εκρηκτικών), Μεταγωγικά καθώς και η Κ/Φ Κάσος)
Μάλιστα το 2021 ο οργανισμός του λιμανιού υποστήριξε την μεγαλύτερη μεταφορά στρατιωτικού υλικού που έχει γίνει ποτέ και μάλιστα (μετά τις εκφορτώσεις και φορτώσεις των Μ1Α2) όλων των τύπων των στρατιωτικών μονάδων (ABCTs, Combat Aviation Brigades & Sustainment Equipment)
Η επιτυχία που προκάλεσαν δύο διπλωμάτες και ο Πρόεδρος του ΟΛΑ
«Ένα λιμάνι το οποίο με την παρουσία και τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών, κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα και διαδραματίζει σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις, με τη δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών. Οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας που διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα. Με επιταχυντή των εξελίξεων την αμερικανική παρουσία και με ισχυρή τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης συντελείται με επίκεντρο το λιμάνι ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, κρίσιμο για την ασφάλεια και την ανάπτυξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης»
Τα παραπάνω είχε αναφέρει τον Μαϊο ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ, επ’ αφορμή την έναρξη υποστήριξης του Οργανισμού, στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.
Στην ίδια εκδήλωση ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε τονίσει ,«αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε: «είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».
Σημαντικό ρόλο όμως στην πορεία που πήρε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε μόλις τρία χρόνια είχε και ο πρώην Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ. Αν ο Τζέφρι Πάιατ εφεύρε τους επιπλέον ρόλους της Αλεξανδρούπολης, και αν ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ δημιούργησε τις προυποθέσεις, ο Γρέγκορι Φλέγκερ ήταν αυτός που δημιούργησε το θετικό κλίμα για την εξέλιξη αυτή.