Αλεξανδρούπολη και Baltic Pipe πιέζουν το Ρωσικό φυσικό αέριο

«Ως ένδειξη υποστήριξης της κυριαρχίας, της ευημερίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Ευρωπαίων φίλων μας…οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να χορηγήσουν έως 1 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη, μέλη της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών». Αυτό είχε αναφέρει από την Διάσκεψη του Μονάχου ο υπουργός εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάνοντας αναφορά και στην Αλεξανδρούπολη.

H Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative) έχει ως στόχο να ενώσει την Ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο με τις χώρες και την Θάλασσα της Βαλτικής. Σε αυτή την πρωτοβουλία σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι δρόμοι, τα ποτάμια και οι σιδηρόδρομοι. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ίσως, και χωρίς υπερβολή, το πιο σημαντικό έργο. Το λιμάνι της έχει άμεση πρόσβαση στην Μεσόγειο, στην Μαύρη Θάλασσα, την Εγνατία οδό και την Viacrpathia,καθώς επίσης και στον σιδηρόδρομο. Το λιμάνι εκτός το ρόλο που θα παίξει στην διαφοροποίηση της ενέργειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με την δημιουργία του FRSU και την σύνδεση με τον IGB, δίνει και την δυνατότητα να μεταφέρονται δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε λίγες ώρες στην καρδιά της Ευρώπης. Ήδη η πρώτη δοκιμή, και με επιτυχία, έγινε με την μεταφορά 700 και πλέον οχημάτων στην Ρουμανία στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Saber Guardian 2019». Το μεγάλο τεστ όμως θα είναι το 2021 όταν Αμερικανικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν στην Αλεξανδρούπολη για την άσκηση «Defender Europe 21» του ΝΑΤΟ, και από εκεί να μεταφερθούν στις χώρες της Βαλτικής.

Διαβάστε παλιότερο και σχετικό άρθρο: Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική χώρα από την Τουρκία για τα σχέδια των ΗΠΑ

Η αξία της Αλεξανδρούπολης θα γίνει περισσότερο αντιληπτή όταν θα αρχίσουν να ολοκληρώνονται και άλλα έργα που εντάσσονται στους ευρύτερους σχεδιασμούς. Ένα από αυτά τα έργα είναι το Project Baltic Pipe. Πρόκειται για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από την Βόρεια Θάλασσα και την Νορβηγία στην Πολωνία, και από εκεί στις Βαλτικές χώρες και την κεντρική Ευρώπη. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, δεν μιλάμε για την διαφοροποίηση της ενέργειας και την μερική απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο για την Πολωνία, αλλά για την πλήρη ενεργειακή της ανεξαρτητοποίηση.

Το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό επίσης και για την Ουκρανία. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου στο 2022 και εντάσσεται στον Βόρειο Διάδρομο Φυσικού Αερίου ( North Gate) και μαζί με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου (Tanap, Tap, IGB) θα βοηθήσει το Κίεβο να απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το Ρωσικό Φυσικό αέριο

 

 

ViaDiplomacy Newsroom