Αλεξανδρούπολη: Η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη αποκτά την δική της Καζαμπλάνκα

Το Μαρόκο στις αρχές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ουδέτερη χώρα, και η Καζαμπλάνκα πόλη πρακτόρων. Σε αυτή την πόλη από τις 14 έως 23 Ιανουαρίου του 1943 Ρούζβελτ, Τσώρτσιλ και οι Γάλλοι στρατηγοί Ανρί Ζιρώ και Σαρλ Ντε Γκωλ, επικεφαλής δύο αντίπαλων ομάδων της γαλλικής Αντίστασης, συμφώνησαν για την εξόντωση του Χίτλερ και όχι απλά την συνθηκολόγηση του.

Σε όλα την διάρκεια του πολέμου δεκάδες πράκτορες με την κάλυψη διάφορων δραστηριοτήτων, έμποροι, γιατροί, δάσκαλοι κλπ, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην μετάδοση πληροφοριών και σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν εξελίξεις.

Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, δημιουργεί μια νέα Καζαμπλάνκα, αυτή στην Αλεξανδρούπολη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή αναβαθμίζεται σημαντικά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κύριοι ενδιαφερόμενοι να προσπαθούν να πάρουν θέση. Το λιμάνι που περνά σε Αμερικανικά συμφέροντα και γίνεται βαση των ΗΠΑ, ο αγωγός TAP, Ο IGB, το FSRU ανοιχτά της πόλης, η Εγνατία Οδός και η σύνδεση της με την Καρπαθία Οδό, δίνουν στην Αλεξανδρούπολη κυρίαρχο ρόλο.

Ο Αμερικανός Πρέσβης , Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε τρεις φορές την περιοχή όσες οι προηγούμενοι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα. Με αυτό πέτυχε δύο πράγματα, πρώτα εκμηδένισε την υποτονική και φοκλορική δραστηριότητα των Ρώσων, και δεύτερον, έβαλε την περιοχή στο κάδρο της γεωοικονομίας και γεωπολιτικής.

Επίσης στην περιοχή εκτυλίχθηκαν και διάφορα περιστατικά από τα οποία άλλα είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλα όχι. Ένα από αυτά, και σύμφωνα με τους Financial Times, ήταν προσπάθειες παρέμβασης των Ρώσων διπλωματών που οδήγησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ το 2018 στην απόφαση απέλασής τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η οποία επικαλείται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων τους, οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία, όπως αναφέρεται, διαμένει μικρή κοινότητα Ρώσων με Ελληνικές διασυνδέσεις.

Οι δύο διπλωμάτες, σημειώναν οι FT στο άρθρο τους, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.. Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του.

Έμπλεξαν φορέα της πόλης με στόχο το τετελεσμένο

Στην Αλεξανδρούπολη έχουμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα από τον ρωσικό παράγοντα και από κάποιους που συνδέονται με τον ρωσικό παράγοντα, είναι γνωστό. Δε νομίζω ότι δεν το ξέρετε και εσείς”; Αυτό είχε απάντησει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση τοπικού καναλιού στην Αλεξανδρούπολη, οι παρεμβάσεις του οποίου το τελευταίο διάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι.

Το 2016, κι ενώ ήδη βρίσκονταν σε ισχύ κυρώσεις και περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, τις οποίες είχε καταλάβει αθόρυβα στρατιωτικές δυνάμεις (της Ρωσίας) χωρίς διακριτικά, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Russia Today ότι η περιφέρεια της Συμφερόπολης Κριμαίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Εβρου , όπου Πρόεδρος ήταν και είναι μέχρι σήμερα ο Χριστόδουλος Τοψίδης, υπέγραψαν συμφωνία σε θέματα εμπορικά, οικονομικά, πολιτιστικά. «Το ενδιαφέρον μας είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη πως η πόλη (της Αλεξανδρούπολης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής προϊόντων παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. Επιπλέον ο Εβρος είναι περιοχή με πολύ αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία, από την οποία τρέφεται σχεδόν όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των δύο πλευρών για να  υλοποιήσουμε εμπορική ανταλλαγή με ό,τι είναι αναγκαίο» είχε πει ο δήμαρχος στην συνέντευξή του. «Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Κριμαία δεν θα εμποδίσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών» κατέληξε.

Στο υπουργείο εξωτερικών και στην Αμερικανική Πρεσβεία σήμαινε συναγερμός. Ειδικά στην Αμερικανική Πρεσβεία ήταν – και είναι – πέρα από βέβαιοι ότι ήταν τέτοια η σοβαρότητα της ενέργειας, όπου θα δημιουργούσε στο μέλλον προβλήματα

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου αντιλαμβάνεται ότι η όλη αυτή ενέργεια μόνο αθώα επιχειρηματική δεν ήταν και δέχεται ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πρόβλημα που δημιουργείται, καθώς επίσης ακούσει και τις ανησυχίες του Αμερικανού Πρέσβη σε συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες.

Αμέσως κινεί όλες τις διαδικασίες και μετά από ακριβώς τρία χρόνια λύνει το θέμα.

Οι Ρώσοι ανοίγουν και πάλι το Προξενείο στην πόλη

Μετά την προσωρινή “εκδίωξη” του Ρωσικού παράγοντα από την πόλη, η Ρωσία κατανοεί ότι πρέπει να έχει σημαντική παρουσία ειδικά μετά τις εξελίξεις στο λιμάνι της πόλης που το μετατρέπουν σε Αμερικανική Βάση.

Έτσι στις αρχές Σεπτεμβρίου καθήκοντα επίτιμου προξένου της Ρωσίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ανέλαβε ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Παλακίδης. Η τοποθέτηση του επιχειρηματία σε αυτή τη θέση σηματοδοτεί και την επαναλειτουργία του ρωσικού προξενείου στην Αλεξανδρούπολη μετά από περίπου έναν αιώνα! Το προξενείο λειτουργούσε την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Τούρκοι και Βούλγαροι στήνουν τα δικά τους δίκτυα μέσω οικονομίας

Στην πόλη υπάρχει πλέον έντονη παρουσία Τούρκων και Βουλγάρων επιχειρηματιών οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβληματικές επιχειρήσεις στον τουρισμό. Ειδικά οι Βούλγαροι βλέπουν πως οι επενδύσεις και η απόκτηση σημαντικών επιχειρήσεων θα τους επιτρέψει να έχουν παρέμβαση.

Έντονη είναι και η προσπάθεια Τούρκων και Βουλγάρων να έχουν πρόσβαση σε ΜΜΕ. Η Άγκυρα έχει αυτή την πρόσβαση σε Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ η επιθυμία των Βουλγάρων το 2017 να αποκτήσουν ένα ενημερωτικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν επιτεύχθηκε αφού έγινε γνωστό άμεσα στον ιδιοκτήτη ο λόγος για τον οποίο προχωρούσαν σε αυτή την εξαγορά

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.