Αλεξάνδρα Σδούκου: Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διασφάλισης εναλλακτικών προμηθευτών και πηγών ενέργειας
Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διασφάλισης εναλλακτικών προμηθευτών και πηγών ενέργειας, καθώς υλοποιεί ήδη και πριν από την κρίση ένα συνδυασμό έργων που μπορούν να βοηθήσουν τη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο 2ο «Τhessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει ο Economist στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ώστε να οικοδομηθεί μία ανθεκτικότητα στις οικονομίες μας και να αντισταθούμε σε αυτή την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την ενέργεια σήμερα ως πολιτικό όπλο» υπογράμμισε η κ. Σδούκου και αναφερόμενη στα έργα, είπε ότι είναι περιφερειακές διασυνδέσεις, τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, η νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει για να οχυρωθεί απέναντι στην ενεργειακή κρίση και έχει προετοιμάσει όλους τους προηγούμενους μήνες σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα ενδεχόμενα, από το πιο ήπιο έως το πιο ακραίο, υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από τις Βρυξέλλες, από τους δύο κανονισμούς, για την υποχρέωση αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου η χώρα μας είναι στο σωστό δρόμο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ιταλία για τη χρήση χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου και σημείωσε ότι παράλληλα με το FSU που βρίσκεται στη Ρεβυθούσα γίνεται ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση φορτίων LNG στην Ελλάδα.
Ο ρόλος της Ελλάδας έχει ήδη ενισχυθεί στο ευρωπαϊκό τοπίο μέσα από πρότζεκτ, όπως ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), o Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός (IGB) και η επέκταση των υποδομών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Οποιοσδήποτε όμως θέλει να προωθήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, πέρα από τα έσοδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μείγμα ενέργειας με χαμηλά επίπεδα άνθρακα και πως θα βελτιστοποιήσει τον περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο και θα διασφαλίσει προσιτή ενέργεια, ανέφερε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Το σταμάτημα των ροών στον Nord Stream προσωρινό ή μόνιμο και η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές του φυσικού αερίου δημιουργούν μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τις οικονομίες και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος εκτελεστικός διευθυντής της ΔΕΠΑ σημειώνοντας ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης, για να εξασφαλισθούν επιπλέον ποσότητες για τον χειμώνα που έρχεται και διεξάγεται συζήτηση για να υπάρξει παρέμβαση στις αγορές.
«Έχουμε μπει σε εποχή πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Υπάρχουν όμως και θετικά νέα, όπως το ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη γέμισαν πολύ γρηγορότερα απ΄ ότι αναμενόταν. Σε αυτό βοήθησε η συγκυρία ότι υπήρξε πλεόνασμα φυσικού αερίου λόγω πτώσης της ζήτησης στην Ασία» ανέφερε ο κ. Καραγιαννάκος εξηγώντας ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ΔΕΠΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας για τον επόμενο χειμώνα και έχει δουλέψει σε σενάρια για να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα ακόμη και σε περιπτώσεις που θα υπάρχει ολική διακοπή. Παράλληλα εργαζόμαστε στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και στη Βουλγαρία, είπε ο κ. Καραγιαννάκος και παρατήρησε ότι η διακρατική συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων. Η Βουλγαρία παίρνει LNG από την Ελλάδα, εμείς αποθηκεύουμε αέριο στη Βουλγαρία, σημείωσε.
Πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στην προμήθεια του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα χάρη στις σημαντικές επενδύσεις που έκανε στο παρελθόν, την επέκταση της Ρεβυθούσας και του TAP βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, απ΄ότι στο παρελθόν, είπε η Μαρία Ρίτα Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ τονίζοντας ότι από τη Ρεβυθούσα μπορούν εξαχθούν σημαντικές ποσότητες αερίου και σήμερα έχει διπλασιαστεί αυτή η ικανότητα.
Στον πολύ σημαντικό ρόλο για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) αναφέρθηκε η Τεοντόρα Γκεοργκίεβα εκτελεστικό στέλεχος της εταιρείας ICGB Bulgaria υπογραμμίζοντας ότι «πλέον έχει αποκτήσει και μεγαλύτερο ρόλο λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και αποτελεί βασικό πρότζεκτ για την ενεργειακή ασφάλεια.
Η κ. Γκεοργκίεβα, είπε, ότι το έργο είναι στο τελικό στάδιο και ο IGB θα τεθεί σε λειτουργία από 1η Οκτωβρίου εκτιμώντας ότι επηρεάσει τις τιμές στον τομέα της ενέργειας και θα ωφελήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.