Ακροβατούν τα “ΜΟΕ” στην παραβατικότητα της Τουρκίας
Αντιπροσωπείες τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, ολοκλήρωσαν τη δεύτερη μέρα των συνομιλιών τους για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα, με σκοπό την επίλυση των διαφορών τους.
Το Τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:
“Η δεύτερη μέρα των συνομιλιών στην Αθήνα που αποσκοπούν στη βελτίωση της αμοιβαίας συνεργασίας, ειδικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ολοκληρώθηκε. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο (Τετάρτη)”, πρόσθεσε.
Οι παραδοσιακά τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και αυτό εξ αιτίας τόσο του μείζονος ζητήματος του μεταναστευτικού, όσο και της παράνομης έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολή Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της γείτονος με τη Λιβύη.
Η Τουρκία υπέγραψε, τον περασμένο Νοέμβριο, δύο μνημόνια συνεργασίας για τη θαλάσσια και στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, η οποία αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ, χαράσσοντας έτσι ενεργειακά μπλοκ επιρροής στη Μεσόγειο, σε βάρος της Ελλάδας.
Μέσω της συμφωνίας, ανοίγει ο δρόμος στην Τουρκία να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, αποτρέποντας ταυτόχρονα κάθε τετελεσμένο γεγονός από άλλα περιφερειακά κράτη.
Την ίδια ώρα τόσο η Ελλάδα όσο και όσε χώρες ακολουθούν το Διεθνές Δίκαιο, βρίσκονται “απέναντι”, καθώς η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματά της.
Η Αθήνα απέλασε τον πρεσβευτή της GNA, στις 6 Δεκεμβρίου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης ενώ την ίδια ώρα τραβούσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».
Ο κ. Δένδιας μάλιστα τόνισε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, είχε δηλώσει πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», υπογράμμισε.
Ο κ. Δένδιας μάλιστα πριν λίγους μήνες, κατέστησε σαφές ότι πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων της συμφωνίας, η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, τόνισε.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χούλουζι Ακάρ και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Παναγιωτόπουλος συμφώνησαν να διεξαγάγουν διμερείς συνομιλίες για εμπιστοσύνη μεταξύ αντιπροσωπειών, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Τουρκικά ΜΜΕ την Τετάρτη, ανάρτησαν σειρά δημοσιευμάτων κατά τα οποία, το μνημόνιο επιβεβαιώνει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως γράφουν χαρακτηριστικά, ενόψει μονομερών προσπαθειών γεώτρησης από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες από τις άλλες χώρες απέτυχαν να αντιδράσουν, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Η Τουρκία αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς, λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν την χώρα στη δυτική συμμαχία», δήλωσε ο Αναστασιάδης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει κάνει πολύπλοκες τις σχέσεις στο ΝΑΤΟ, οι αξιωματούχοι του οργανισμού επιμένουν ότι η διατήρηση της Τουρκίας στη συμμαχία είναι προς το συμφέρον όλων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αισθάνεται ότι έχει το ελεύθερο.
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή.
«Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Κύπρος θα προχωρήσει με το ερευνητικό της πρόγραμμα που αφορά τους υδρογονάνθρακες και ότι οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται στο νησί, θα ενεργήσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Παράλληλα, σημείωσε, ότι η επανένωση της Κύπρου θα διασφαλίσει τη μελλοντική ειρήνη και θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εποικοδομητικής δέσμευσης.
Την Τρίτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα της εκδήλωσης του «Δικτύου» με θέμα: «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι για την Ουάσιγκτον πλέον, η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκείνος καλωσόρισε την επανέναρξη της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παράλληλα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Πρότεινε μάλιστα να προσκληθεί και η Άγκυρα στο EastMed Gas forum.
Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας εξέφρασαν τις θέσεις χωρών που πρωταγωνιστούν στην περιοχή, ενώ ακολούθησε συζήτηση με συμμετοχή έμπειρων συνομιλητών από τους χώρους της Άμυνας, της Διπλωματίας, της Πολιτικής και του κλάδου της Διεθνολογίας.