Ακύρωση του προγράμματος των 126 Rafale της Ινδίας – Υπο διαπραγμάτευση η νέα ινδική παραγγελία για 36 Rafale

Μετά από χρόνια αδιέξοδων διαπραγματεύσεων η Ινδία απέσυρε το ενδιαφέρον της από το πρόγραμμα αγοράς 126 μαχητικών τύπου Rafale.

Αντιθέτως το Νέο Δελχί προχώρα στην αγορά των 36 μαχητικών Rafale που ανακοινώθηκε την περασμένη Άνοιξη έναντι 4 δις ευρώ.

Τα 36 νέα μαχητικά θα αγοραστούν το συντομότερο δυνατό από την Γαλλία στην κατάσταση που βρίσκονται χωρίς να διευκρινίζεται εάν τα αεροσκάφη αυτά θα είναι νέας κατασκευής ή θα προέλθουν από το οπλοστάσιο της Γαλλικής Αεροπορίας η οποία έχει παραλάβει μέχρι σήμερα 146 Rafale από τα 180 που έχουν συνολικά παραγγελθεί.

Όσον αφορά το αρχικό πρόγραμμα αγοράς 126 Rafale η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Dassault Aviation και της ινδικής υπηρεσίας εξοπλισμών οφείλεται στο γεγονός ότι η γαλλική εταιρεία δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ποιότητα της κατασκευής των 108 αεροσκαφών στο εργοστάσιο της ινδικής ΗΑΙ όπως προβλεπόταν στην συμφωνία.

Το νέο πρόγραμμα αγοράς 36 μαχητικών Rafale από την Ινδία, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, θα περιλαμβάνει αεροσκάφη με δυνατότητα πραγματοποίηση αναγνωριστικών αποστολών και ικανότητας πυρηνικού πλήγματα ενώ η γαλλική εταιρεία θα έχει σημαντική συμμετοχή στην συντήρηση και υποστήριξη του αεροσκάφους.

Όπως ανακοίνωσε η Ινδική κυβέρνηση πρόσφατα συγκροτήθηκε η επιτροπή η οποία θα διαπραγματευτεί με την γαλλική εταιρεία την αγορά των 36 Rafale. Εκτός από την Ινδία η γαλλική εταιρεία διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή την πώληση του Rafale με την Μαλαισία η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει 16 αεροσκάφη και τα ΗΑΕ.

Οι διαπραγματεύσεις με τα ΗΑΕ έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για την γαλλική εταιρεία.

Τελικά όπως φαίνεται οι πρόσφατες πωλήσεις του μαχητικού στο Κατάρ (24 μονάδες) και στην Αίγυπτο (24 μονάδες) μαζί με την υπο διαπραγμάτευση της ανάλογης συμφωνίας για τα 36 Rafale της Γαλλίας φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για μια ακόμη εξαγωγική επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των παραπάνω παραγγελιών η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα αποκομίσει ένα αξιόλογο υποκατασκευαστικό έργο, αφού η εταιρεία Miltech Hellas κατασκευάζει για το σύνολο των αεροσκαφών που παράγονται την συλλογή τροφοδοσίας του πυροβόλου και το σύστημα παροχής ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία οι δύο τελευταίες παραγγελίες για τα 48 Rafale της Αιγύπτου και του Κατάρ θα επιτρέψουν στην Miltech Hellas να προσλάβει 40 τουλάχιστον νέους τεχνικούς και να διατηρήσει την γραμμή παραγωγή πλήρως απασχολημένη για 5 και πλέον χρόνια καθότι η εταιρεία θα χρειαστεί να διπλασιάσει τον όγκο εργασιών που ήδη εκτελεί για την κατασκευή των υποσυστημάτων των αεροσκαφών της Γαλλικής Αεροπορίας και Ναυτικού

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.