Άγκυρα: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την «Μακεδονία» για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Την πρόθεσή της να συνεχίσει να στηρίζει τη «Μακεδονία» -όπως αποκαλεί την ΠΓΔΜ- εκφράζει η Άγκυρα στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.
Σε προκλητική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη φιλική χώρα «Μακεδονία» για την ευημερία και την ασφάλειά της, αλλά και για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
«Η Τουρκία από την ημέρα της ίδρυσής της έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική της ονομασία. Έτσι, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη φιλική χώρα «Μακεδονία» για την ευημερία και την ασφάλεια της αλλά και για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ολλανδό ομόλογό του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως «ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ πρέπει να κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της συνεργασίας με τη «Μακεδονία» λόγω του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του».
«Και εμείς το παρακολουθήσαμε από κοντά. Η δημοκρατική και διαφανής διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και των εκλογών είναι σημαντική» είπε ο Μ.Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής σε παλαιότερη εκλογική διαδικασία της ΠΓΔΜ.
«Είχα παρακολουθήσει επίσης από κοντά τις θετικές εξελίξεις στη «Μακεδονία». Τελικά αυτό είναι απόφαση του λαού της «Μακεδονίας». Πρέπει να τη σεβαστούμε. Από την άλλη πλευρά ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ πρέπει να κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της συνεργασίας με τη «Μακεδονία» λόγω του δημοψηφίσματος και των αποτελεσμάτων του. Ξέρετε ότι η «Μακεδονία» προσκλήθηκε στην τελευταία Σύνοδο με ομοφωνία όλων των συμμάχων. Πρέπει να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Με το ίδιο τρόπο και η ΕΕ πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία στα δυτικά Βαλκάνια».
Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργασθούν για την σταθερότητα, την ειρήνη, την ηρεμία και το μέλλον των βαλκανικών χωρών, καθώς και για την ενσωμάτωση τους στην ΕΕ και τις ατλαντικές δομές.
Η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Η απαράδεκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας στο Μακεδονικό διαπιστώθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, στις Βρυξέλλες.
Στο κείμενο της διακήρυξης που εξέδωσαν τα μέλη της Συμμαχίας, με το οποίο καλούν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης η εξής φράση: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα».
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας κινούνταν σε καθαρά «εμπρηστικό» πλαίσιο, καθώς σε ό,τι αφορά την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναφέρεται κατηγορηματικά πως αυτή θα επισημοποιηθεί, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεσμεύσεις της γείτονος, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
(πηγή: in.gr)