Το άγχος των ΗΠΑ και η Θράκη…
Μεσούντος του φετινού θέρους είχαμε αναφερθεί στις σωρευτικές επισκέψεις που είχαν πραγματοποιήσει στην περιοχή της Θράκης υψηλόβαθμοι διπλωμάτες και πολιτικοί αξιωματούχοι επισημαίνοντας ότι η Θράκη δεν κινδυνεύει ,αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο πολυεπίπεδης ανάπτυξης, εάν κι εφόσον εκλείψει ο καιροσκοπισμός και το εθνοσωτήριο life-style….
Συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ καιμε αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη είχε γίνει αντιληπτό ότι μέσω των επιχειρήσεων που έχουν κερδίσει τα αμερικανικά εύσημα η Θράκη, και η Βόρεια Ελλάδα, μπορούν να αποτελέσουν ένα προορισμό για Αμερικάνικα κεφάλαια και εταιρείες που μπορεί να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια και να έχουν πρόσβαση και στην Ασία.
Λίγες μέρες αργότερα μάθαμε ότι «αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Πρεσβείας αποτελούμενη από τον Βοηθό Ναυτικού Ακολούθου Αντιπλοίαρχο κ. ΦΡΑΝΚ ΣΛΕΡΕΘ και τον Ακόλουθο Αμυνας Πλοίαρχο κ. Ρόμπερτ Πάλμ συναντήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουλίου στα Γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης με τον Πρόεδρο κ. ΧΡΗΣΤΟ ΔΟΥΚΑ και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος , με επίκεντρο τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του λιμένα με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και της δυναμικής που διαθέτει».
Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου νέο κύκλο επαφών με τοπικούς φορείς έκανε στην Αλεξανδρούπολη ο αμερικανός πρέσβης στη χώρας μας Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη για τις εργασίες του 1ου Oil & Gas Forum. Παρά το «γεμάτο» πρόγραμμα του φόρουμ, ο αμερικανός διπλωμάτης χώρεσε στο πρόγραμμα του τρεις συναντήσεις: με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης και τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος.
Παράλληλα, πραγματοποίησαν επαφές τοπικοί επιχειρηματικοί παράγοντες με τον νέο Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, άρτι αφιχθέντα από την Μαδρίτη, κ. Keith Silver.
Σε αυτό το πλαίσιο η ομιλία του Πρέσβη των ΗΠΑ κ.Τζέφρι Ρ. Πάιατ, στο Oil & Gas Forum, πρέπει να θεωρηθεί ως «αποκαλυπτική» εάν κι εφόσον αποκωδικοποιηθεί επαρκώς, έχοντας , βεβαίως, πάντα υπόψη μας ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Θράκης είναι η γεωστρατηγική της θέση ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Τουρκία, κι αυτό την καθιστά εξ ορισμού απαραίτητη για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ευθύβολη αναφορά του στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και ειδικά της Αλεξανδρούπολης στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη για την παροχή φθηνής και ασφαλούς ενέργειας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πάιατ στο έργο του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) και στη «μεταμορφωτική του επίδραση» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ προσέθεσε ότι καθώς αυτό το κρίσιμο κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου Αερίου προχωρά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα άλλο έργο-κλειδί για τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές: τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB).
«Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού», είπε και προσέθεσε ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και η επέκταση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας στον ελληνικό νότο, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων, που χρησιμοποιούν την ενέργεια ώς εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού.
«Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου […] θα ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη […] Και με την αμερικανική επένδυση, ο τομέας αυτός (ο ενεργειακός) στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές δυνατότητες […] στην ανάπτυξη (της αξιοποίησης) των πηγών υδρογονοναθράκων», τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο , γίνεται εύκολα αντιληπτή η εμμονική αναφορά του αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία κατηγορώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν για παρεμβάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων με «όπλο» το φυσικό αέριο. «Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά και επικαλούμενος δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, υποστήριξε ότι η ρωσική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι δρα αποσταθεροποιητικά και υπονομεύοντας Δημοκρατίες όπως το Μαυροβούνιο, όπου ενορχηστρώθηκε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στη χώρα, με στόχο τη μη εισδοχή της στο ΝΑΤΟ (σ.σ. η οποία τελικά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο). «Επηρεάζεται η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά αερίου ως παρόχου σε μονοπωλιακό επίπεδο και έτσι αυτή προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικούς στόχους» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και το παράδειγμα της Κριμαίας.
Αναγνώρισε ότι η Ρωσία πάντα θα καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό της ευρωπαϊκής ζήτησης σε φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής αγοράς και με τρόπο ισορροπημένο.
«Όπως ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε νωρίτερα φέτος στην Πολωνία, οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική να είναι κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού για όλη την Ευρώπη.
Από τα παραπάνω γίνεται έντονα αντιληπτό ότι οι ΗΠΑ διακατέχονται από έντονο άγχος να «πατήσουν» πόδι στη Θράκη, να ελέγξουν εμπορικούς, οικονομικούς κι ενεργειακούς διαδρόμους προκειμένου να ανακόψουν τα ρωσικά σχέδια και κατά συνέπεια να εμποδίσουν την παρουσία οποιασδήποτε άλλης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στην Ελληνική Θράκη την οποία μάλλον βλέπουν ως πλατφόρμα μελλοντικών σχεδιασμών.
Σε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να επιδιώξει τα βέλτιστα για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων , επιχειρώντας να «τιθασεύσει» τον τουρκικό επιθετικό τυχοδιωκτισμό που στρέφεται εναντίον της Χώρας μας , εντός κι εκτός συνόρων.