Αύξηση της εμβέλειας των τουρκικών αντιαεροπορικών πυραύλων HiSAR-O και HiSAR-A κατα 50%

Δοκιμή του υπο ανάπτυξη αναβαθμισμένου αντιαεροπορικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς HiSAR-O παρακολούθησε ο Τούρκος υπουργός Fikri Işık στην περιοχή Aksaray της Κεντρικής Ανατόλιας.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα HiSAR-O αναπτύσσεται από τις εταιρείες Roketsan, Aselsan, METEKSAN Defence, Milsoft και το ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK-SAGE και η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014.

Η εταιρεία Roketsan είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος, το κρατικό ίδρυμα TUBITAK-SAGE αναπτύσσει την μπαταρία και την πολεμική κεφαλή του πυραύλου, η εταιρεία Milsoft το λογισμικό για το σύστημα Link 16, ενώ το σύστημα ραδιοζεύξης αναπτύσσεται από τις εταιρείες METEKSAN Defence και Aselsan.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, η κοινοπραξία κατάφερε να αυξήσει την εμβέλεια του πυραύλου από 16 χλμ σε 25 χλμ, ενώ το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του τουρκικού πυραύλου εκτιμάται ότι φτάνει τα 10 χλμ.

Ο αντιαεροπορικός πύραυλος HiSAR-O εκτοξεύεται κάθετα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα οποιοδήποτε στόχο από όποια κατεύθυνση και αν προέρχεται.

Είναι εξοπλισμένος με αισθητήρα IIR ο οποίος επιτρέπει στο βλήμα να εγκλωβίζει το στόχο πριν ή μετά την εκτόξευση, διαθέτει δυνατότητα Fire-and-forget/fire-observe, ενώ εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα για το στόχο από το κέντρο ελέγχου μέσω ραδιοζεύξης.

Μία μονάδα του αντιαεροπορικού συστήματος HiSAR-O θα αποτελείται από το σταθμό διοίκησης, τρείς πλήρως εξοπλισμένες πυροβολαρχίες, ο οποίες θα διαθέτουν αυτοκινούμενες μονάδες πυρός με έξι βλήματα έτοιμα για βολή, ραντάρ έρευνας και εντοπισμού στόχων Kalkan (X-band), το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχους όπως μαχητικά ελικόπτερα, αεροχήματα, πυραύλους cruise κλπ σε απόσταση 100 χλμ, κέντρο διοίκησης και ελέγχου το οποίο θα βασίζεται στο υπάρχων σύστημα HERRİKS.

Παράλληλα με το σύστημα HiSAR-O η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσει το σύστημα μικρού βεληνεκούς HiSAR-A με εμβέλεια 15 χλμ αυξημένο κατά 5 χλμ σε σχέση με την αρχική έκδοση και το οποίο σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες θα ενταχτεί σε υπηρεσία στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2020 αν και η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2011.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.