Αυξάνετε η κρίση με τον Nord Stream 2 και μαζί η Γεωπολιτική αξία της Ελλάδας

Το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, και οι Αμερικανοί “τρομάζουν” στην ιδέα ότι χώρες όπως η Γερμανία θα είναι εξαρτημένες από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κίνδυνος που υπάρχει για την Ευρώπη από την εξάρτηση του Ρωσικού φυσικού αερίου είναι υπαρκτός. Οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της – και κυρίως το Ισραήλ – θέλουν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση που θα μετριάσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από την Μόσχα.

Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία, και μέχρι στιγμής την εκμεταλλεύεται, να αποτελέσει στρατηγικό παράγοντα στην «Ενεργειακή Διαφοροποίηση» που αφορά τόσο το είδος του φυσικού αερίου, αλλά κυρίως τις διαδρομές. Η Ρεβυθoύσα, ο νέος τερματικός στην Αλεξανδρούπολη και ίσως στην Καβάλα, ο TAP, ο IGB και κυρίως ο EAST MED, αποτελούν τις εναλλακτικές διαδρομές στην «Ενεργειακή Διαφοροποίηση».

Μάλιστα ο East Med έχει ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα. Οι ισραηλινοί επέλεξαν την “ακριβή” διαδρομή από την Ελλάδα και τα βαθιά νερά της Μεσογείου, και όχι την Τουρκία που είχε σαφώς πολύ χαμηλότερο κόστος. Όμως η απόφαση του Ισραήλ δείχνει και την απόφαση ότι το δικό του φυσικό αέριο που θα προμηθεύσει την Ευρώπη, θέλει να περάσει από μια ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα, μια απόφαση που τις προεκτάσεις τις βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην συμμαχία Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η Ευρώπη πιέζει για την ακύρωση του  Nord Stream 2

Το 1994 η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 2000 χλμ, τον Yamal – Europe. Ο αγωγός ολοκληρώθηκε το 2006 και υπήρξε η πρώτη παράκαμψη της Ουκρανίας να περνά από  τέσσερις χώρες: τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Yamal – Europe

Η Μόσχα προβλέποντας ότι η Δύση θα πάρει μαζί της όλες τις Βαλτικές χώρες και την Ουκρανία, σχεδιάζει και υλοποιεί την παράκαμψη τους, με τον αγωγό Nord Stream 2 και Turkish Stream

Nord Stream 2

Αυτή η παράκαμψη έχει δύο στόχους, πρώτα να καταστεί η Ευρώπη εξαρτημένη στον μεγαλύτερο βαθμό της από το Ρωσικό φυσικό αέριο, και να απαλλαγεί από την Ουκρανία ώστε αυτή να αποδυναμωθεί προκαλώντας την έναν “Οικονομικό Λιμό”. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε την Ουκρανία να χάσει έσοδα αξίας όσο είναι και η άμυνα της χώρας.

Turkish Stream

Η Ουκρανία σήμερα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία διεκδικεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Η πρόσφατη κρίση στην Αζοφική Θάλασσα υποχρέωσε και την Γερμανία να στείλει μήνυμα στην Μόσχα, αν και τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησε να λύσει την κρίση Μόσχας – Κιέβου μέσω της Διπλωματικής οδού. Πολλοί ηγέτες της γερμανικής πολιτικής σκηνής αναγνωρίζουν ήδη αυτήν την πραγματικότητα. Κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και από το κόμμα των Πρασίνων,  ζήτησαν περιορισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου στη Ρωσία στη Γερμανία.

Με όλα αυτά, η Ελλάδα είναι η μόνη δίοδος της «Ενεργειακής Διαφοροποίησης» μέχρι την Πολωνία και την Γερμανία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πιέζουν για μια ειρήνη στην Βαλκάνια, να δημιουργήσουν έναν “χώρο” όπου οι οδοί της «Ενεργειακής Διαφοροποίησης» δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα

 

ViaDiplomacy Newsroom