Αυτονομία στους Κούρδους και μετατροπή της Συρίας σε Ομόσπονδο κράτος προτείνουν οι Ρώσοι

Την μετεξέλιξη της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας σε Ομόσπονδο κράτος προκρίνει η Μόσχα σύμφωνα με τις προτάσεις που οι Ρώσοι κατέθεσαν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας μετά την λήξη του εμφυλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι πρότειναν τα ακόλουθα :

  • Την ψήφιση από την Συριακή βουλή ενός νέου Συντάγματος
  • Την απαλειφή από το Σύνταγμα του όρου ότι ο Ισλαμικός Νόμος είναι η μόνη πηγή νομοθεσίας
  • Η θητεία του Προέδρου της χώρας θα είναι 7ετής
  • Ο Πρόεδρος δεν θα πρέπει απαραίτητα να είναι Μουσουλμάνος
  • Ο Πρόεδρος θα είναι ο Αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων αλλά η εξουσία του θα ελέγχεται από τη «Συνέλευση των Περιοχών», ένα νέο θεσμό που θα ιδρυθεί στην μετεμφυλιακή Συρία
  • Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα διορίζεται από την Βουλή
  • Οι Κούρδοι θα αποκτήσουν την πολυπόθητη αυτονομία τους εντός της Συρίας
  • Θα ισχύουν ίσα δικαιώματα μεταξύ Αράβων και Κούρδων στις αυτόνομες Κουρδικές περιοχές
  • Εκτός από τους Άραβες και τους Κούρδους οι υπόλοιποι λαοί της χώρας θα μπορούν να έχουν την γλώσσα τους ως την επίσημη γλώσσα στις περιοχές ζουν μαζί με τα Αραβικά
  • Μεγαλύτερη διοικητική αποκέντρωση με απόδοση μεγαλύτερης ισχύος στα τοπικά συμβούλια
  • Ακύρωση της υπάρχουσας ποσόστωσης που ισχύει για την συγκρότηση της Βουλής
  • Αλλαγή του ονόματος της χώρας από Συριακή Αραβική Δημοκρατία σε Δημοκρατία της Συρίας

Κεντρικό σημείο των Ρωσικών προτάσεων όπως φαίνεται είναι η μετατροπή της χώρας σε Ομοσπονδία με την απόδοση του καθεστώτος της αυτονομίας στους Κούρδους γεγονός που θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας η οποία θα δει μια δεύτερη αυτόνομη κρατική οντότητα μετά την Αυτόνομη περιοχή του Βορείου Ιράκ στα νότια σύνορα της.

Επιπλέον σοβαρό ζήτημα πρόκειται να προκύψει από την σταθεροποίηση της παρουσίας των Τουρκικών Δυνάμεων και των συμμάχων του στην Βόρεια Συρία όπου το Τουρκικό κράτος επιδιώκει την δημιουργία ενός προτεκτοράτου του οποίου τις Δυνάμεις Ασφαλείας αυτή την περίοδο εκπαιδεύει.

Όπως φαίνεται η παρέμβαση και πρόταση των Ρώσων για το μέλλον της Συρίας έχει συζητηθεί με την κυβέρνηση Assad, η οποία αν και δεν την βλέπει θετικά δεν μπορεί και να την απορρίψει αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις χωρίς την βοήθεια των Ρώσων δεν θα μπορούσαν να νικήσουν τους αντάρτες.

Στο ίδιο πνεύμα  δηλ της αποδοχής του σχεδίου των Ρώσων κινείται η προσπάθεια της Δαμασκού και του Ιράν για την μετακίνηση των Σιιτικών πληθυσμών από τις βόρειες ελεγχόμενες από Σουνίτες περιοχές σε πόλεις και χωριά που ελέγχει η κυβέρνηση στο νότο και τον εποικισμό περιοχών που κάποτε κατοικούσαν Σουνίτες με Σιίτες από το Λίβανο και το Ιράκ με την βοήθεια της Τεχεράνης.

Το επίκεντρο της περιοχής που πραγματοποιείται αυτή η αντικατάσταση Σουνιτικών πληθυσμών είναι το νότιο τμήμα της χώρας και πιο ειδικά η ευρύτερη περιοχή νότια και δυτικά της Δαμασκού δηλ οι περιοχές κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και το Ισραήλ.

Ο διαχωρισμός των Σουνιτών από τους Σιιτες της Συρίας φαίνεται να αποτελεί μέρος της λύσης του Συριακού προβλήματος με την δημιουργία τριών διοικητικών οντοτήτων και πιο συγκεκριμένα  της Σιιτικής, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τους Χριστιανικούς πληθυσμούς και τους Δρούζους (26% του πληθυσμού ή 5,7 εκατ.), της Σουνιτικής η οποία θα περιλαμβάνει τους Σουνίτες Άραβες και τους Τουρκμένους (66% του πληθυσμού ή  σημαντικό τμήμα αυτής αφού αρκετοί Σουνίτες έχουν ταχθεί στο πλευρό του Assad) και την Κουρδική (9% του πληθυσμού).

Αυτό που μένει είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην Ρωσική πρόταση και φυσικά εάν υιοθετηθεί ο τρόπος με τον οποίο η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί χωρίς να φέρει τη χώρα μπροστά σε ένα νέο κύκλο συγκρούσεων.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.