Αυτό είναι το πρώτο τουρκικό πυροβόλο laser

Την πρώτη φωτογραφία του τουρκικού πρωτότυπου πυροβόλου laser για αντιαεροπορική χρήση δημοσίευσε η ιστοσελίδα Dunya.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η τουρκική κρατική εταιρεία Aselsan πρόκειται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2015 στην Κωνσταντινούπολη την νέα υβριδική σταθεροποιημένη αντιαεροπορική πλατφόρμα, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με δύο πυραύλους Stinger FIM-92 τοποθετημένους στην δεξιά πλευρά του πύργου, ένα πυροβόλο των 12,7 χλστ μαζί με το ηλεκτροπτικό συγκρότημα εντοπισμού, πρόσκτησης και εγκλωβισμού τοποθετημένα στον κέντρο του πύργου καθώς και ένα πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας στην αριστερά πλευρά του πύργου.

Το σύστημα βασίζεται στην πλατφόρμα ZIPKIN PMADS (Pedestal-Mounted Air Defence Missile System) την οποία ανέπτυξε και κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον τουρκικό Στρατό για την προστασία των μηχανοκίνητων μονάδων του.

Η εν λόγω πλατφόρμα είναι μικρού βάρους, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα 4×4 όπως το όχημα Land Rover 130 που χρησιμοποιεί ο Τουρκικός Στρατός, είναι πλήρως σταθεροποιημένη και αυτοματοποιημένη ελέγχεται από ένα άτομο μέσω μια κονσόλας με τα σχετικά χειριστήρια, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του οχήματος.

Η επιλογή της τουρκικής εταιρείας να συνδυάσει την χρήση πυροβόλο των 12,7 χλστ με 2 αντιαεροπορικά βλήματα και ένα πυροβόλο laser προσφέρει στο χρήστη σημαντική επιχειρησιακή ευελιξία και αναμφίβολα αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση αφού μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα ή υπό εξέλιξη πυροβόλα laser συνήθως χρησιμοποιούνται χωρίς τη συνεργασία άλλων οπλικών συστημάτων.

Από άλλη πλευρά η επιλογή της τουρκικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα και δοκιμασμένη πλατφόρμα ZIPKIN PMADS συμβάλει στην μείωση του κόστους ολοκλήρωσης του πυροβόλου laser και στην ταχύτερη ανάπτυξη του τελικού συστήματος.

Φυσικά το ζητούμενο είναι η πηγή της ενέργειας για την χρήση του πυροβόλου γεγονός που θα αναγκάσει την Aselsan να αξιοποιήσει μεγαλύτερο σε μέγεθος όχημα από ένα Land Rover 130.

Το μικρό μέγεθος του συστήματος επιτρέπει την εγκατάσταση του σε οχήματα 6×6 καθώς και σε ταχύπλοα σκάφη με μικρό εκτόπισμα αυξάνοντας την επιχειρησιακή χρήση του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

Σύμφωνα με τους Τούρκους το πρωτότυπο που θα παρουσιαστεί στην έκθεση αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός φιλόδοξου προγράμματος που ξεκίνησε το Καλοκαίρι του 2013 και θα έχει συνολικό κόστος 396 εκατ. ευρώ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.