Αυτό είναι το μυστικό Ιρανικό εργοστάσιο κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων στην Β. Συρία
Εργοστάσιο παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων κατασκεύασε η Συρία σε συνεργασία με το Ιράν σε ορεινή περιοχή πλησίον της πόλης Baniyas. Η αποκάλυψη αυτή έγινε από την εταιρεία ImageSat International (iSi) που διαχειρίζεται τον ισραηλινό τηλεσκοπικό δορυφόρο EROS-B ο οποίος κατέγραψε σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης τις νέες εγκαταστάσεις κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων ιρανικής τεχνολογίας.
Οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν στις αρχές του Αυγούστου του 2017 και επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για την συστηματική προσπάθεια που καταβάλει η Τεχεράνη για την ενίσχυση της κυβέρνησης του Assad όχι απλά με στρατιωτικό υλικό και ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό αλλά και με παραγωγικές μονάδες οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως αναφέρει η εταιρεία οι νέες εγκαταστάσεις ομοιάζουν τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που υπάρχουν πάρα πολύ με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων που διατηρεί το Ιράν στην περιοχή Parchin μόλις 32 χλμ νοτιοανατολικά της Τεχεράνης. Στις εγκαταστάσεις αυτές το Ιράν παράγει του βαλλιστικούς πυραύλους στέρεου καυσίμου τύπου Scud, τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fateh 110 (εμβέλεια 300 χλμ) και Zelzal-2/3 (εμβέλεια 210 χλμ και 200-250 χλμ αντίστοιχα).
Οι πύραυλοι αυτοί υπάρχουν στο Συριακό οπλοστάσιο και σύμφωνα με πληροφορίες το 90% των συστημάτων έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από το 2015. Πάντως η ύπαρξη της εγκατάστασης έγινε γνωστή από ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης στις 28 Ιουνίου. Μάλιστα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα αυτή ο Πρόεδρος Assad επισκέφτηκε τον περασμένο Ιούνιο το εργοστάσιο αυτό και συναντήθηκε με Ιρανούς και Σύριους επιστήμονες και παρέμεινε στον χώρο για δύο ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή όπου κατασκευάστηκε το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 26 χλμ από την αεροπορική βάση Khmeimim και υπό την προστασία των ρωσικών αντιαεροπορικών δυνάμεων που εδρεύουν στην βάση.
Επιπλέον το εργοστάσιο κατασκευάστηκε στη επαρχεία Baniyas, στην οποία η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Σιιτες Alawite, ενώ και από γεωγραφικής τοποθεσίας οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απόσταση 11,7 χλμ από την θάλασσα και εντός μιας μακρόστενης κοιλάδας πλησίον της πόλης Alsqublh, προστατευμένη από πιθανές καταδρομικές επιθέσεις.
Όπως ήταν φυσικό η πρώτη χώρα που ανησύχησε από αυτή την αποκάλυψη ήταν το Ισραήλ, το οποίο δεν θα ήθελε να δει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Συρία να διαθέτει νέους βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούν να πλήξουν το σύνολο σχεδόν της επικράτειας του Εβραϊκού κράτους.