Αυτή είναι η νέα αμυντική πολιτική του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron
Τον μακροχρόνιο νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Γαλλίας για την αμυντικής της πολιτική πρόκειται να εξετάσει και να διαμορφώσει στις 4 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και η κυβέρνηση του.
Παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει τις δυνατότητες και την πολιτική της χώρας όσον αφορά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Florence Parly οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της δεν θα μειώσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, αλλά θα προσαρμόσουν το επίπεδο της εμπλοκής τους σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφώνεται στο πεδίο.
Το μεγάλο όμως ζητούμενο όπως έχει ήδη εκφραστεί από την στρατιωτική ηγεσία των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι το ύψος του γαλλικού αμυντικού προϋπολογισμού και οι υποδομές και τα μέσα που οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν για την υλοποίηση των μακροχρόνιων αποστολών στο εξωτερικό όπως οι επιχειρήσεις στην Αφρική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε 5 στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στα μητροπολιτικά εδάφη.
Πιο αναλυτικά από το 2013 οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν την επιχείρηση “Serval” στο Mali η οποία ενσωματώθηκε το 2014 στην επιχείρηση “Barkhane” στην περιοχή Sahel της βορίου Αφρικής, την επιχείρηση “Sangaris” στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία την περίοδο 2013-2016, την επιχείρηση “Chammal” στην Συρία και Ιράκ, την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Βαλτικές χώρες από το 2016 και τέλος την επιχείρηση “Sentinelle” στα μητροπολιτικά εδάφη από το 2015 μετά τια τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκε η Γαλλία την περίοδο εκείνη.
Συνολικά 30.000 στελέχη των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν και εν μέρει συμμετέχουν σήμερα σε αυτές τις επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 10.000 συμμετέχουν στην διαρκή επιχείρηση ασφαλείας “Sentinelle” εκ των οποίων οι 7.000 συμμετέχουν σε περιπολίες και οι 3.000 βρίσκονται σε εφεδρεία.
Η νέα τάση που τείνει να διαμορφωθεί αναφορικά με τις επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν είναι αναφορικά με την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Sahel οι Γάλλοι επιδιώκουν την μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ αναφορικά με την επιχείρηση “Sentinelle” η νέα εξέλιξη περιλαμβάνει την συμμετοχή 3.000 στρατιωτών σε περιπολίες, 3.000 στελέχη σε εφεδρεία και 3.000 στελέχη σε προγράμματα εκπαίδευσης με τις Αστυνομικές Δυνάμεις.
Η ριζική όμως μετεξέλιξη του Γαλλικού Αμυντικού δόγματος περιλαμβάνει την αναβάθμιση των βαρέων τεθωρακισμένων δυνάμεων και των μονάδων κυβερνοάμυνας αντί για την αναβάθμιση των δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής.
Η «Αχίλλειος πτέρνα» των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων πάντως είναι ο αμυντικός προυπολογισμός ο οποίος το 2017 μειώθηκε κατά 3,55 δις ευρώ, αφού αν και το Κοινοβούλιο ψήφησε την δαπάνη 40 δις ευρώ για το έτος 2017 που αντιπροσώπευσε το 1,77% του ΑΕΠ, τελικά η παρούσα κυβέρνηση πάγωσε το ποσό των 2,7 δις ευρώ, ενώ επιπλέον 850 εκατ. ευρώ περικόπηκαν από τον γαλλικό αμυντικό προυπολογισμό.
Η κατάσταση ενδέχεται να βελτιωθεί στο μέλλον λόγω της δέσμευσης της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στο ΝΑΤΟ για την διατήρηση των αμυντικών προϋπολογισμών στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο το 2018 η κυβέρνηση του θα δαπανήσει επιπλέον 1,8 δις ευρώ για την άμυνα και 1,6 επιπλέον δις ευρώ από το 2019 μέχρι το 2022 κάθε χρόνο, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα επιτευχτεί ο στόχος του 2% του ΑΕΠ.