Αυστρία: Κλιμακώνεται η δίωξη ιμάμηδων
Η απόφαση του Αυστριακού καγκελαρίου Κουρτς να κλείσει επτά τζαμιά που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό προξένησε τις αντιδράσεις της Αγκυρας, η οποία έκανε λόγο για ισλαμοφοβία. Στην Αυστρία, όπως και στη Γερμανία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με τα κηρύγματα μίσους από ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται και ελέγχονται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να ενισχύσουν τις εγχώριες ισλαμικές σπουδές, ώστε η εκδοχή του Ισλάμ που κηρύττεται στα ευρωπαϊκά τζαμιά να είναι πιο συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Συνολικά, 40 ιμάμηδες ερευνώνται ως ύποπτοι χρηματοδότησης από το εξωτερικό, ενώ δύο έχουν ήδη απελαθεί. Οι δύο ανήκαν στην τουρκική ισλαμική ένωση ΑΤΙΒ, στην οποία υπάγονται όλα τα τουρκικής επιρροής τζαμιά της Αυστρίας. «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή», δήλωσε ο αντικαγκελάριος Στράχε. Το 2015 ψηφίστηκε στην Αυστρία νόμος που επιβάλλει στις ισλαμικές οργανώσεις να τηρούν «θετική στάση απέναντι στο κράτος και στην κοινωνία». Με βάση τον νόμο αυτό, η κυβέρνηση της Αυστρίας ξεκίνησε ελέγχους στα τζαμιά τον Απρίλιο, διαδικασία που συνεχίζεται.
«Οι ενέργειες αυτές αντανακλούν την ισλαμοφοβία, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που κυριαρχούν στην Αυστρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών αρχών θρησκευτικής ελευθερίας και προστασίας των μειονοτήτων. «Ο ρατσισμός δεν πρέπει να γίνει κανόνας», υποστήριξε.
Σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, τα τζαμιά χρησιμοποιούνται ως επέκταση της πολιτικής επιρροής της Τουρκίας. Πέρα από τις δραστηριότητες των τζαμιών, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει και τις δραστηριότητες του αυστριακού παραρτήματος της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων.
Τα έξι από τα επτά τζαμιά που έκλεισαν ανήκαν σε αραβική θρησκευτική ένωση, ενώ δεν είναι σαφές ποιοι θεωρούν οι αυστριακές αρχές ότι τα χρηματοδοτούσαν, αφού η οικονομική ενίσχυσή τους γινόταν μέσω εταιρειών «βιτρίνας» με έδρα το Βέλγιο. Πάντως, ο καγκελάριος Κουρτς, που συγκυβερνά με το ξενοφοβικό FPOe από τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ότι αν τα μέτρα δεν είναι επαρκή, θα υιοθετήσει και άλλα.
(πηγή: Καθημερινή)