Με αφορμή ένα βιβλίο: Οι πολίτες της Θράκης καλούνται να κάνουν μια νέα αρχή…
«Η Θράκη στο Μεταίχμιο» είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα Αναστάσιου Λαυρέντζου, το οποίο με επιτυχία και πλήθος κόσμου παρουσιάζεται αυτές τις μέρες και στις τρεις πόλεις της Θράκης.
Ο κ. Λαυρέντζος μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής και στη Βασιλική Μαχαίρα, τόνισε ότι στις σελίδες του βιβλίου του εσωκλείονται τα ζητήματα της Θράκης, αλλά και οι προτεινόμενες λύσεις. Αποτελεί όπως χαρακτηριστικά είπε, μια τοιχογραφία της Θράκης!
Από τα μείζονα ζητήματα της Θράκης είναι ο δημογραφικός μαρασμός, η απουσία συγκροτημένης πολιτικής για την Ανάπτυξη και την ανάδειξη της νευραλγικής θέσης της περιοχής. Η Μειονότητα αποτελεί ένα μεγάλο θέμα και δυστυχώς το ίδιο το Ελληνικό κράτος αποδεικνύεται αδύναμο να προστατέψει τους πολίτες του που είναι οι Μουσουλμάνοι , από την πολιτική της Τουρκίας η οποία στοχεύει στην λειτουργική της αυτονόμηση, αρχικά και στην πολιτική αυτονόμηση αργότερα…Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γκετοποιείται η Μειονότητα και να έχει γκετοποιηθεί πολύ περισσότερο τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, με μπάρες στον ορεινό όγκο και όχι μόνο, (σ.σ. δυσκολίες να κτίσουν σπίτια ή να βρουν δουλειά). Σε αυτό να επισημάνουμε και τον ρόλο των κομμάτων, αλλά και του κράτους, που για να εξασφαλίσουν τις ψήφους των Μουσουλμάνων, έπαιζαν τα παιχνίδια της Άγκυρας και του Τουρκικού προξενείου…
«Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα να μάθουν Ελληνικά, δηλαδή την επίσημη γλώσσα της Χώρας όπου κατοικούν. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, οι Μουσουλμάνοι έχουν καταλάβει το ρόλο της Παιδείας και της Μόρφωσης και στέλνουν πολύ περισσότεροι τα παιδιά τους στα Δημόσια Σχολεία. Ευτυχώς πολλά παιδιά πια σπουδάζουν και διαπρέπουν ως επιστήμονες και επαγγελματίες. Από την άλλη το Ελληνικό κράτος έχει εισαγάγει την Τούρκικη γλώσσα στο Γυμνάσιο και αυτό είναι πολύ θετικό, διότι το Σχολείο στη Θράκη πρέπει να είναι πολυδύναμο και να αντανακλά την πραγματική πολυπολιστισμικότητα», υπογράμμισε ο κ. Λαυρέντζος.
Ωστόσο ο κ. Λαυρέντζος στο κομμάτι των λύσεων ανάφερε μια σειρά από αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να συμπυκνωθούν στον επιτελικό ρόλο του κράτους και στην προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στην αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Θράκης: Η Αλεξανδρούπολη είναι η πύλη της Ανατολικής Ευρώπης…Οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, σίγουρα θα ενδιαφέρονταν γι’αυτό…(σ.σ. μόνο που οι τρεις υφυπουργοί του Έβρου, έχουν παραμείνει στο ένα δρομολόγιο από Αλεξ/πολη σε Σαμοθράκη και αυτό με το ζόρι και με επιδοτήσεις…Ντροπή…)
Ο ορυκτός πλούτος και οι σπάνιες γαίες της…
Ο πολύτιμος πρωτογενής της τομέας! Ενίσχυση του Αγροδιατροφικού τομέα, με επώνυμα, ποιοτικά και ακριβά προϊόντα! Έτσι θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τα φθηνά προϊόντα της Κίνας! «Καλώ όλους τους πολίτες της Θράκης να κάνουν μια νέα αρχή και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».