Οι αδυναμίες και οι περιορισμοί των δυνατοτήτων του Ρωσικού στολίσκου του RFS Admiral Flota Kuznetsov
Δυτικά και δεκάδες μίλια ανοικτά των ακτών της γαλλική πόλης Brest κινείται αυτές τις ώρες με χαμηλή ταχύτητα 11 κόμβων ο Ρωσικός στολίσκος, του οποίου ηγείται το αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), με προορισμό τα στενά του Γιβραλτάρ και ακολούθως τις ακτές της Συρίας.
Ο Ρωσικός στολίσκος πέρασε από τα Στενά της Μάγχης στις 21 Οκτωβρίου χωρίς προβλήματα υπό την διακριτική παρακολούθηση του Βασιλικού Ναυτικού, το οποίο έστειλε δύο πλοία το HMS Duncan (D37) Type 45 κλάσης Daring και το HMS Richmond (F-239), Type 23 κλάσης Duke.
Ο Ρωσικός στολίσκος αποτελείται από το αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Pyotr Velikiy (099) κλάσης Kirov, τα καταδρομικά Vice Admiral Kulakov (626) και Severomorsk (619) κλάσης Udaloy.
Ο στολίσκος αυτός συνοδεύεται από το μεγάλο ρυμουλκό Nikolay Chiker και το πετρελαιοφόρο στόλου Sergey Osipov, ένα πλοίο συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών καθώς και ένα ακόμη βοηθητικό πλοίο.
Η παρουσία ρυμουλκού στο Ρωσικό στολίσκο αποτελεί πάγια πρακτική του Ρωσικού Ναυτικού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας ατυχούς κατάστασης σε περίπτωση που κάποιο πλοίο του στολίσκου υποστεί ζημιά και μείνει ακυβέρνητο.
Στο πρόσφατο παρελθόν πλοία του Ρωσικού Ναυτικού υπέστησαν μηχανικές ζημίες και έμειναν ακυβέρνητα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συμβολή ιδιωτικών ρυμουλκών προερχόμενα από χώρες που βρίσκονται πλησιέστερα στο σημείο που τα ρωσικά πλοία είχαν ακινητοποιηθεί.
Μετά από τουλάχιστον δύο περιστατικά το Ρωσικό Ναυτικό εφαρμόζει αυτή την πρακτική σε κάθε υπερπόντια αποστολή πολεμικού του πλοίου επιβεβαιώνοντας το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης της ηγεσίας του Στόλου στην αξιοπιστία τουλάχιστον των παλαιών σοβιετικής ναυπήγησης πλοίων του Ρωσικού Ναυτικού.
Εκτός από τα παραπάνω πλοία σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Independent Barents Observer» εκτιμάται ότι ένα πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Akula I/II σε κατάδυση συνοδεύει τον στολίσκο διακριτικά σε απόσταση ασφαλείας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα The New York Times το αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) μεταφέρει 15 περίπου μαχητικά τύπου Su-33 και Mig-29K/KUB, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K και ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα τύπου Kamov Ka-27LD32/PL/PS και Ka-31.
Η μεταφορική ικανότητα του αεροπλανοφόρου είναι 41 αεροσκάφη και ελικόπτερα και όπως φαίνεται το ρωσικό αεροπλανοφόρο έχει προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες ο στολίσκος θα παραμείνει στην περιοχή για 6 μήνες δηλ. μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα Ρωσικό αεροπλανοφόρο σοβιετικής ναυπήγησης συμμετέχει σε πραγματικά πολεμικές επιχειρήσεις στην ιστορία του Ρωσικού και Σοβιετικού Ναυτικού.
Το εγχείρημα αυτό είναι πρωτόγνωρο για το Ρωσικό Ναυτικό και για αυτό το λόγο φαίνεται ότι έχουν ληφθεί όλες οι προβλέψεις για μια μακροχρόνια αεροναυτική εκστρατεία βομβαρδισμού στόχων στη Συρία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την καταπόνηση των παλαιών Su-33 και των νέων αδοκίμαστων Mig-29K/KUB καθώς και των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K.
Και τα δύο αεροσκάφη δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ικανότητες του λόγω της απουσίας καταπέλτη στο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να μην μπορούν να μεταφέρουν το μέγιστο του πολεμικού φορτίου που ο κατασκευαστής έχει προβλέψει.
Τα δύο αεροσκάφη είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιήσουν την ράμπα απογείωσης του αεροπλανοφόρου, με αποτέλεσμα για λόγους πρακτικούς αλλά και ασφαλείας τόσο το Su-33, όσο και το Mig-29K/KUB δεν μπορούν να απογειωθούν με το μέγιστο πολεμικό φορτίο που μπορούν θεωρητικά να μεταφέρουν.