7η Ιουνίου 2015: Οι εκλογές και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δημιούργησαν το καθεστώς Ερντογάν

Στις 7 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Παρά την προεκλογική βία που εφάρμοσε ο Ταγίπ Ερντογάν, και το «κύμα» φόβου που επιδίωξε, όπως ο θάνατος πέντε υποστηρικτών του HDP από έκρηξη δύο βομβών σε συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ στις 5-6-2015, το AKP ήρθε πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, με δεύτερο κόμμα το Λαϊκό Δημοκρατικό, τρίτο τους Εθνικιστές και τέταρτο το «φιλοκουρδικό» κόμμα, το οποίο πήρε 13% των ψήφων και μπήκε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (Βουλή).

Το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολιτική αστάθεια, η οποία με την σειρά της θα έβαζε τα «θεμέλια» για το πολιτικό τέλος του Ταγίπ Ερντογάν. Το σχέδιο του Ερντογάν να γίνει ο πρώτος Πρόεδρος της «Οθωμανικής Τουρκίας» κινδύνευε και έπρεπε να δράσει

Στις 24 Αυγούστου 2015 και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές [7ης Ιουνίου], ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει πρόωρες εκλογές. Ήταν οι πρώτες πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η ψηφοφορία έγινε με τον ίδιο τρόπο που γίνονται όλα στην Τουρκία, με φόβο, ενώ στην συνέχεια η πίεση στην στην Τουρκική κοινωνία μέσω αυτού του φόβου εντάθηκε. Συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους Κούρδους αντάρτες είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 στελέχη.

Αυτό όμως που καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών [1 Νοεμβρίου 2015] ήταν η μεγαλύτερη σε απώλειες τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Στις 10 Οκτωβρίου [2015] δύο βομβιστές αυτοκτονίας, πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων στην Άγκυρα. Τουλάχιστον 102 άτομα σκοτώθηκαν και 248 τραυματίστηκαν.

Το σχέδιο του Ερντογάν πέτυχε, ο φόβος κυριάρχησε και τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν υπέρ του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) 23.681.961 ψήφοι – 49,50% – 317 έδρες

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 12.111.812 ψήφοι (CHP) – 25,32% – 134 έδρες

 Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 5.694.136 ψήφοι (MHP) – 11,90% – 40 έδρες

 Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 5.148.085 ψήφοι (HDP) – 10,76% – 59 έδρες

Όσες δημοσκοπήσεις προηγήθηκαν, ανάμεσα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, και λίγες ημέρες πριν από αυτές της 1ης Νοεμβρίου, μόνο μία έδινε προβάδισμα (47%) στον Τούρκο Πρόεδρο. «Κατά την άποψή μου, πρέπει να ξαναγράψουμε την κοινωνιολογία της Τουρκίας,» είχε σημειώσει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Andy-Ar, Φαρούκ Ατζάρ.

Ο Φαρούκ Ατζάρ με την φράση του αυτή περιέγραφε τον «νέο δρόμο» της Τουρκίας σε σχέση με την Δύση και την Ανατολή. Ο Τούρκος Προεδρος γνώριζε πως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική (Συρία & Ανατολική Μεσόγειος) δεν του τα περιθώρια να συνεχίσει να ισσσοροπεί ανάμεσα στα συμφέροντα Δύσης – Ανατολής.

Πλέον έπρεπε να επιλέξει στρατόπεδο, και αυτό ήταν της Ανατολής. Για να μπορέσει να συνεργαστεί με τον «κόσμο» αυτό, θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα καθεστώς, και όπως σε όλα τα καθεστώτα κυρίαρχο είναι ο απόλυτος φόβος, και η προσωπική ασφάλεια του καθεστωτικού ηγέτη.

Η συνέχεια είναι γνωστή, δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες που χρησιμοποιήθηκαν ως «αφορμές», με κορυφαία το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων «αφορμών» για κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, όπως ο βομβαρισμός των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ με τις ευλογίες της Ρωσίας, την άμεση κατηγορία και έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας, και την διασπορά φόβου κυρίως στον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.

Το επόμενο διάστημα, η Τουρκία θα βιώσει νέες τρομοκρατικές ενέργειες αφού ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Τουρκίας

Πολλές από αυτές θα αφορούν τον πληθυσμό, τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις, και ξένων υπηκόων μέσω των φυλακίσεων και εκβιασμών

Παρακάτω οι τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων επτά ετών:

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.