Απαντήσεις για την πορεία των Αντισταθμιστικών Οφελών από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Απαντήσεις για την πορεία των Αντισταθμιστικών Οφελών έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Ι. Σαρίδη.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-amyna απαντώντας στην ερώτηση ο Υπουργός επεσήμανε ότι η ΓΔΑΕΕ παρακολουθεί την παρούσα περίοδο συνολικά 74 συμβάσεις Α.Ω. Από αυτές οι 19 συμβάσεις είναι ενεργές και οι 55 συμβάσεις έχουν λήξει.
Όσον αφορά αυτές που έχουν λήξει, οι 25 έχουν ήδη εκκαθαριστεί από την ΓΔΑΕΕ και επιβληθεί στις εταιρείες που όφειλαν να τις υλοποιήσουν ποινικές ρήτρες συνολικού ύψους 33,4 εκατ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η μη υλοποίηση των ΑΩ δεν οφείλεται αποκλειστικά στις εταιρείες προμηθευτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά στην αδυναμία της ελληνικής γραφειοκρατίας και των εγχώριων εταιρειών να τις αξιοποιήσουν.
Για τις 19 ενεργές συμβάσεις, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-amyna η υπολειπόμενη πιστωτική υποχρέωση (όχι το πραγματικό ποσό) των εταιρειών φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ και αφορά εν εξελίξει προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ή προγράμματα της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού ότι το 2015 πιστώθηκε μέσω των Α.Ω κατασκευαστικό έργο αξίας 94,48 εκ. ευρώ.
Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό εξασφάλισε μέσω των Α.Ω ανταλλακτικά αξίας 2,55 εκ. ευρώ. Τέλος για το 2015 έχει πιστωθεί η υλοποίηση επιπλέον έργου συνολικής αξίας 895 εκ. ευρώ.
Επιπλέον από τις 25 εκκαθαρισμένες συμβάσεις Α.Ω, σε τέσσερις περιπτώσεις ολοκληρώθηκε η ρύθμιση των συμβάσεων και εξασφαλίστηκαν άνευ κόστους ανταλλακτικά πραγματικής αξίας 3,5 εκατ. δολαρίων για τους κινητήρες των μαχητικών F-16 έναντι 1,4 εκατ. δολαρίων που προέβλεπε η ποινική ρήτρα των συμβάσεων και η ανάθεση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία έργου πραγματικής αξίας 2,8 εκατ. δολαρίων έναντι 1,07 εκατ. δολαρίων που προέβλεπε η ποινική ρήτρα των συμβάσεων.
Σε άλλες δύο συμβάσεις οι εταιρείες θα καταβάλουν ρήτρες ύψους 97.700 ευρώ, αφού οι προτάσεις του απορρίφθηκαν απορρίφθηκαν, ενώ για δύο ακόμη συμβάσεις οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες 17 συμβάσεις Α.Ω όπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-amyna η εξέλιξη των πραγμάτων κινείται σε δύο κατευθύνσεις πρώτον στην κατάθεση των οριστικών προτάσεων από τις εταιρείες και δεύτερον στην διαδικασία της εκκαθάρισης
Όσον αφορά τις συμβάσεις των Α.Ω που ο αρχικά προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης τους δεν ήταν αρκετός το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί τις σχετικές νομικές διαδικασίες ώστε να καταστεί εφαρμόσιμη η ρύθμιση.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 17 μήνες το Σεπτέμβριο του 2014 ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος είχε αναφέρει σε απάντηση που έδωσε στην Βουλή για το ζήτημα των Α.Ω ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν πως, «Μετά την εκκαθάριση των 2,9 δις ευρώ που είναι η ανεκτέλεστη υποχρέωση των εταιρειών προμηθευτών, εκτιμούμε ότι θα μείνουν 712 εκατομμύρια ευρώ -και με το 25% που προβλέπει το νομοσχέδιο, προκύπτει έργο για την Αμυντική Βιομηχανία ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ».