Κρίση του Καλοκαιριού του 2015: “Πολλά σενάρια ασυνεννοησία και στο τέλος άτακτη υποχώρηση”

Πολλαπλά εναλλακτικά σχέδια είχε καταστρώσει η κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση μιας πιθανής ρήξης με τους δανειστές σύμφωνα με την “Καθημερινή”.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει η εφημερίδα είχαν καταστρωθεί και προταθεί πέντε σχέδια το περιεχόμενο των οποίων δεν ήταν γνωστό σε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.

Έτσι, μυστική ομάδα ειδικών αποστολών είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Από την πλευρά του ο Βαρουφάκης είχε προτείνει τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών δηλ. την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου με IOUs ή με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα.

Το σχέδιο απορρίφθηκε εξαιτίας πιθανών αντιδράσεων από τους συνταξιούχους.

Η πρόταση που επικράτησε ήταν η εισβολή στο Νομισματοκοπείο και η χρήση των περίπου 10 δις ευρώ των αποθεματικών που φυλάσσονταν στις εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου τα οποία όμως δεν είναι εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ.

Στο σημείο αυτό τίθεται ένα σοβαρό ερωτηματικό για τι πραγματικά συνέβη τις ημέρες εκείνες διότι σύμφωνα με το “TVXS” του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στην ΕΥΠ να προστατέψει το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του “TVXS”, «ο πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο και σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με εντολή Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε τότε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου».

Μετά από τις αποκαλύψεις της “Καθημερινής” δημιουργείται το ερώτημα, τι πραγματικά συνέβη τις ημέρες εκείνες και ποια τι επιδίωκε η κυβέρνησης για τα 10 δις ευρώ που βρίσκονταν στο Νομισματοκοπείο, την προστασία τους ή την απαλλοτρίωση τους και αξιοποίηση αυτών για την υλοποίηση των σχεδιασμών της.

Η επόμενη πρόταση που εξετάστηκε κατά πόσο μπορούσε να εφαρμοστεί ήταν η έκδοση νέου εθνικού νομίσματος. Για το σκοπό αυτό είχαν σταλεί σε δύο Ηπείρους αποστολές οι οποίες εξέτασαν με εταιρείες που τυπώνουν χαρτονομίσματα εάν θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το συμπέρασμα των αποστολών ήταν ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει νέο χαρτονόμισμα.

Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του πληθυσμού σε καταναλωτικά αγαθά και φάρμακα είχαν γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.

Όσον αφορά για το σχέδιο συνεννόησης της Αθήνας με το Πεκίνο για την παροχή πιστοληπτικής γραμμής από την Κίνα και τη γερμανική παρέμβαση για την αποτροπής της όπως ισχυρίστηκε ο Βαρουφάκης στην συνέντευξη που έδωσε στον “ΣΚΑΙ”, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε πλήρη άγνοια.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη δεν γνώριζε το σχέδιο Β ή Χ, καθώς επίσης και τη σύγκληση του «Πολεμικού Συμβουλίου» των έξι ατόμων, το οποίο επικαλέστηκε στην συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο τότε υπουργός Οικονομικών Γάνης Βαρυφάκης.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, “Του είχα ζητήσει (του Βαρουφάκη) γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες. Δεν μου τις έστειλε ποτέ.”.

Σε ανάλογη κατάσταση βρισκόταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος δήλωσε στην “Καθημερινή” άγνοια για την ύπαρξη του «Πολεμικού Συμβουλίου» που επικαλέστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως δήλωσε στην “Καθημερινή” ο Γιάννης Δραγασάκης, δεν υπήρξε κάποια συνάντηση της ομάδας στην οποία αναφέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ότι εκείνο το βράδυ ο Βαρουφάκης επανέλαβε ιδέες που είχε πει αρκετές φορές στο παρελθόν, “αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές”.

Πάντως κανένα από τα ριζοσπαστικά σχέδια που εκπονήθηκαν δεν προχώρησε στην υλοποίηση του αφού όπως φάνηκε ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρωθυπουργός φοβήθηκε δύο πράγματα, την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.