Σημαντικές εξελίξεις σε πέντε εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Video)
Με σημαντικές εξελίξεις σε πέντε εξοπλιστικά προγράμματα υποδέχονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2016, αφού σύμφωνα με τις ιστοσελίδες e-amyna, OnAlert και την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, εντός του έτους πρόκειται να υλοποιηθεί σειρά ενεργειών που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και την απόκτηση νέων μέσων.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα OnAlert κινητικότητα παρατηρείται στην υπόθεση εκσυγχρονισμού των 17 Mirage 2000EGM και των 2 Mirage 2000BGM.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα το θέμα εξετάστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, όπου όπως αναφέρει το OnAlert ελήφθη και σχετική απόφαση ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση των πολύτιμων αυτών αεροσκαφών.
Σημειώνεται ότι τα Mirage 2000EGM/BGM είναι τα μόνα που μπορούν να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν τους 36 πυραύλους αέρος-επιφανείας AM-39 Exocet.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM, εφόσον αποφασιστεί, θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ραντάρ των 19 αεροσκαφών, κατά πάσα πιθανότητα με το πολλαπλών ρόλων ραντάρ παλμικού ντόπλερ RDY-3 (γνωστό και ως RC400) της Thales, το οποίο προέρχεται τεχνολογικά από το RDY-2 και μπορεί να παρακολουθεί 24 στόχους ταυτοχρόνως, να εγκλωβίσει 8 από αυτούς και να καταρρίψει 4 στόχους με ισάριθμους πυραύλους αέρος-αέρος.
Επιπλέον το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών θα περιλαμβάνει ένα νέο glass cockpit με οθόνες πολλαπλών χρήσεων, νέο υπολογιστή αποστολής κατά πάσα πιθανότητα τον MDPU ο οποίος κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα από την εταιρεία Thales Hellas, αρτηρία δεδομένων 1553Β και το υβριδικό σύστημα INS/GPS Sigma-95 της Sagem, νέους ασύρματους ασφαλών κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, διαμόρφωση πιλοτηρίου φιλοσοφίας HOTAS, νέες καλωδιώσεις που μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα και ένα νέο HUD.
Τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά θα πρέπει να πιστοποιηθούν στους πυραύλους MICA IR/EM και του ατρακτιδίου ASTAC.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ σε βάθος αρκετών ετών, με σημαντική Ελληνική προστιθέμενη αξία, αφού εκτός από τις εργασίες εκσυγχρονισμού που μπορούν να υλοποιηθούν στην ΕΑΒ (όπως είχαν πραγματοποιηθεί για την αναβάθμιση των 10 Mirage 2000EGM στο επίπεδο Mirage 2000-5 MkII πριν από μια περίπου δεκαετία) τουλάχιστον τρείς ακόμη ελληνικές εταιρείας θα μπορούσαν να κατασκευάσουν σημαντικά υποσυστήματα του πακέτου εκσυγχρονισμού των 19 αεροσκαφών.
Το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο υπάρχουν θετικές εξελίξεις αφορά την απόκτηση τελικά 15 ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα Αμερικανικά αποθέματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά” τα 10 από τα 15 ελικόπτερα θα βρίσκονται στην Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 125,8 εκατ. δολάρια εκ των οποίων σημαντικό τμήμα (άνω των 80 εκατ. δολαρίων) θα δαπανηθεί για την αγορά των ανταλλακτικών και για την διαχρονική υποστήριξη των ελικοπτέρων.
Κατά αυτό τον τρόπο δεν θα συμβούν τα λάθη του παρελθόντος όπου αγοράζονταν πανάκριβα οπλικά συστήματα χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την διαχρονική τους υποστήριξη με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται η διαθεσιμότητα τους.
Με τα ανταλλακτικά που θα παραληφθούν λύεται και ένα σημαντικό πρόβλημα για την υποστήριξη των υπαρχόντων ελικοπτέρων.
Τα υπόλοιπα 5 ελικόπτερα θα έρθουν στην Ελλάδα πριν από το τέλος του 2016.
Με τα ελικόπτερα αυτά θα δημιουργηθούν συνολικά 3 Τάγματα των 10 ελικοπτέρων έκαστο, τα οποία θα σταθμεύουν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, για να υποστηρίζουν την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, στην Πάχη Μεγάρων για την υποστήριξη των δυνάμεων της 1ης Ταξιαρχίας Kαταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (2η ΜΑΛ) και στο Ηράκλειο της Κρήτης για την υποστήριξη της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.
Η απόκτηση των 15 CH-47D Chinook θα επιτρέψει στην ΕΑΒ να ζητήσει από την Boeing την σχετική τεχνογνωσία για την συντήρηση των ελικοπτέρων και την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού, εργαλείων, βιβλιογραφίας και εκπαίδευσης για τους μηχανικούς της.
Με ένα στόλο πλέον 30 CH-47 Chinook σε ελληνική υπηρεσία, η ΕΑΒ μπορεί να επενδύσει στην απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας συντήρησης των ελικοπτέρων και να εμπλουτίσει τον κατάλογο των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει και με αυτή την δραστηριότητα, προσελκύοντας περισσότερους πελάτες από την βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Το τρίτο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού Στρατού που οδεύει προς υλοποίηση αφορά την απόκτηση σημαντικού αριθμού ελικοπτέρων OH-58D Kiowa.
Σύμφωνα πάλι με την εφημερίδα “Παραπολιτικά” η Αεροπορία Στρατού πρόκειται να αποκτήσει 70 OH-58D Kiowa από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού έναντι 50 εκατ. δολαρίων από τα οποία τα 28 εκατ. δολάρια αφορούν την αγορά των ελικοπτέρων και 22 εκατ. δολάρια την αγορά ανταλλακτικών για αυτά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα 60 OH-58D Kiowa θα εξοπλίσουν δύο Τάγματα, ενώ τα υπόλοιπα 10 OH-58D Kiowa θα αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση των πιλότων.
Το τέταρτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που όπως φαίνεται να ξεπερνά τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες αφορά τις παραδόσεις των 9 υπολειπόμενων ελικοπτέρων ΝΗ90TGRA.
Όπως αναφέρουν τα “Παραπολιτικά” μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 11 ελικόπτερα και απομένουν 9 για να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις. Από αυτά τα τέσσερα θα παραδοθούν τον τρέχοντα μήνα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ΝΗ90TGRA που έχουν παραδοθεί σε 15 ελικόπτερα.
Τέλος σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna το πρώτο πλήρως εκσυγχρονισμένο ελληνικό P-3B θα παραδοθεί το 2018 και τα υπόλοιπα θα παραδίνονται ένα ανά έτος.
Από το συνολικό ποσό των 500 εκατ. δολαρίων που έχει υπολογιστεί ότι θα κοστίσει το μέγιστο το πρόγραμμα, (ενδέχεται το πρόγραμμα να κοστίσει τελικά λιγότερα χρήματα) τα 150 εκατ. δολάρια προορίζονται για την κάλυψη των δαπανών που θα απαιτηθούν για την υποστήριξη των αεροσκαφών, ενώ το 30% του κόστους του προγράμματος θα αφορά τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δηλ της ΕΑΒ της ISI Hellas και άλλων εταιρειών που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα ως υπεργολάβοι.
Προέλευση βίντεο: Army Aviation wordpress