Ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά 72 μαχητικών Rafale
Ένα ακόμη εξαγωγικό συμβόλαιο φαίνεται να παρουσιάζεται στον ορίζοντα για το γαλλικό μαχητικό Rafale μετά τις επιτυχίες στην Αίγυπτο το Κατάρ και την Ινδία.
Αυτή την φορά μια ακόμη Αραβική χώρα από την περιοχή του Περσικού Κόλπου εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση 72 Rafale.
Σύμφωνα με την γαλλική ιστοσελίδα «Intelligence online» ο Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Muhammad bin Salman ζήτησε από την γαλλική κυβέρνηση την υποβολή πρότασης για την αγορά των μαχητικών.
Εάν η Σαουδική Αραβία προχωρήσει στην αγορά των 72 Rafale θα πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα παραγγέλνει γαλλικά μαχητικά αφού μέχρι σήμερα οι κύριοι προμηθευτές της είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Σήμερα η Αεροπορία της Σ. Αραβίας διαθέτει 70 F-15S Strike Eagle, 86 F-15C/D, 72 Typhoon T2/T3.A, 80 Tornado IDS ενώ έχει θέσει παραγγελία για 84 F-15SE Strike Eagle.
Μια ενδεχόμενη Σαουδαραβική παραγγελία θα ανέτρεπε τις υπάρχουσες βιομηχανικές ισορροπίες και θα έθετε τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε νέες βάσεις αφού εκτιμάται ότι εφόσον η παραγγελία υλοποιηθεί η Σ. Αραβία θα έχει στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα προς της ΗΠΑ οι οποίες προωθούν την επανένταξη του Ιράν στη διεθνή κοινότητα με αντάλλαγμα την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης για μια δεκαετία.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ έχει δυσαρεστήσει την Σ. Αραβία και το Ισραήλ δύο χώρες που έχουν εδώ και δεκαετίες θεωρούν το Ιράν ως την μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή για τα συμφέροντα τους και την εδαφική τους ακεραιότητα.
Σε επίπεδο βιομηχανικό μια τέταρτη παραγγελία του Rafale θα αύξανε τον αριθμό των παραγόμενων αεροσκαφών μειώνοντας περεταίρω το κόστος της ανάπτυξης του μαχητικού, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται και δεύτερη παραγγελία της Ινδίας με τα ΗΑΕ και την Μαλαισία να εξετάζουν σοβαρά την απόκτηση του γαλλικού μαχητικού.
Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 152 αεροσκάφη για τις Γαλλικές ένοπλες Δυνάμεις (149 μονάδες) και για την Αίγυπτο (3 μονάδες), ενώ στο βιβλίο παραγγελιών έχει εγγραφεί η κατασκευή ακόμη 112 αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένης και της Ινδικής παραγγελίας η οποία όμως δεν έχει ακόμη υπογραφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μαχητικό Rafale που κατασκευάζεται η ελληνική εταιρεία Miltech Hellas κατασκευάζει το συγκρότημα παροχής ηλεκτρισμού και τη συλλογή του πυροβόλου DEFA των 30 χλστ του μαχητικού.