Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ στην Ινδία δείχνει το δρόμο συνεργασίας της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας με το Ελληνικό Κράτος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Ινδία όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Ινδίας Manohar Parrikar και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Vijay Kumar Singh.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους τόσο σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας όσο και σε θέματα συνεργασίας των τριών όπλων.
Οι συζητήσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Υπουργό Άμυνας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας επεκτάθηκαν και σε θέματα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ινδία ο Έλληνας υπουργός παρέστη το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στο Ελληνο-Ινδικό forum για θέματα αμυντικής συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού αμυντικών βιομηχανιών της Ελλάδας και της Ινδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών και πιο συγκεκριμένα από τους εκπροσώπους των εταιρειών, ΕΑΣ, SOUKOS ROBOTS, INTRACOM Defense Electronics, ALTUS LSA, ISI Hellas, EPICOS, ELMON, ΕΜDigital, THEON, ΕΑΒ, EUROPEAN SENSOR SYSTEMS, AKMON και METKA.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επέδωσε στον Ινδό ομόλογό του πρόσκληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Ινδό Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη αποστολή όπως και αρκετές άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι κάτι αλλάζει στην πολιτική του ΥΠΕΘΑ για την προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές.
Δεκαετίες αγκυλώσεων και ανυπόστατες φοβίες εμπόδιζαν την συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ουσιαστικά οι ελληνικές εταιρείες αγωνίζονταν σκληρά να ανταγωνιστούν τις ξένες βιομηχανίες, χωρίς κρατική υποστήριξη, εντελώς μόνες, χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς τις βασικές στοιχειώδεις διευκολύνσεις που άλλοι τομείς της οικονομίας απολαμβάνουν, ενώ σε μεγάλο ποσοστό το ελληνικό Δημόσιο δημιουργούσε με την γραφειοκρατία του και τους αργούς ρυθμούς λειτουργίας του, κωλύματα στις προσπάθειες της εγχώριας βιομηχανίας για την πώληση στρατιωτικού υλικού στο εξωτερικό.
Η νέα πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμη και σήμερα εντοπίζονται σημεία που επιβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές στην ελληνική γραφειοκρατία πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς.
Άραγε πως μπορεί να δικαιολογηθεί η πλήρη απουσία των ονομάτων των ελληνικών εταιρειών από την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού στην Ινδία, ειδικότερα δε όταν στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κύριος Καμμένος συνοδευόταν από εκπροσώπους κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών.
Οι εταιρείες αυτές αποτελούν το «κόσμημα» της ελληνικής βιομηχανίας, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που αναπτύσσουν και παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και όσο και είναι απίστευτο εν μέσω 5ετούς οικονομικής κρίσης επιτυγχάνουν σημαντικές εξαγωγές, οι οποίες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό από το Ελληνικό Δημόσιο είναι ότι οι εταιρείες αυτές αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, αφού λόγω της φύσης των προϊόντων που παράγουν, η ποιότητα, οι προδιαγραφές και υποστήριξη των προϊόντων αυτών πρέπει να βρίσκεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.
Επομένως πόσο δύσκολο θα ήταν για το ΥΠΕΘΑ να ανακοινώσει στην επόμενη ανάλογη αποστολή του υπουργού στο εξωτερικό τις εταιρείες που τον ακολουθούν ;
Πόσο δύσκολο θα ήταν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες εξωστρέφειας του συγκεκριμένου τμήματος της οικονομίας μας που για πολλούς θεωρείται λανθασμένα ως «αναγκαίο κακό».
Οι 100 εταιρείας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που απασχολούν περίπου 7.000 εργαζόμενους πραγματοποιούν εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το ελληνικό κράτος παρα μια μεταχείριση ανάλογη με αυτή που απολαμβάνουν και οι υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις.
Αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο μόνο οι εξαγωγές θα βγάλουν την ελληνική οικονομία από το τέλμα και όπως το έχει αποδείξει η ελληνική κρατική και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία μπορεί να επιτύχει θαύματα στο εξωτερικό κερδίζοντας νέα συμβόλαια που φέρνουν στην ελληνική οικονομία ρευστό και στα κρατικά ταμεία φόρους.