60 επιχειρησιακά OH-58D Kiowa Warrior θα διατηρήσει ο Ελληνικός Στρατός

Περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον του εξοπλιστικού προγράμματος απόκτησης των 70 μεταχειρισμένων αμερικανικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior έδωσε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό από τα 70 ελικόπτερα που θα αποκτηθούν έναντι 47 εκατ. δολαρίων από τα Αμερικανικά αποθέματα θα αξιοποιηθούν πλήρως ως ελαφρά επιθετικά/αναγνωριστικά τα 36 ελικόπτερα τα οποία θα διαθέτουν πλήρη ηλεκτρονικό και ηλεκτροπτικό εξοπλισμό, ο οποίος με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία αποτελείται από

  • Σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)
  • Σύστημα IFF, AN/APX-118
  • Σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)
  • Παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)
  • Σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)
  • Σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157
  • Σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης
  • Σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης
  • Σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων
  • Σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V
  • Δύο οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών και φυσικά τον
  • Σκοπευτικό σύστημα MMS τοποθετημένο επί ιστού το οποίο περιλαμβάνει μια τηλεοπτική κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σύστημα Laser αποστασιομέτρησης και σήμανσης στόχων επεξεργαστή συστήματος, σύστημα παροχής ισχύος, και προστατευτικό κάλυμμα.
  • Ασυρμάτους AN/ARC-164 UHF, AN/ARC-201D SINCGARS και AN/ARC-186 VHF

Τα ελικόπτερα αυτά θα μπορούν να φέρουν στους δύο φορείς που διαθέτουν συνδυασμό οπλισμού ο οποίος περιλαμβάνει ατρακτίδιο πολυβόλου των 12,7 χλστ, εκτοξευτή ρουκετών LAU-68 των 70 χλστ Hydra 70, αντιαρματικούς πυραύλους AGM-114 Hellfire και αντιαεροπορικούς πυραύλους AIM-92 Stinger.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό εκτός από τα 36 OH-58D Kiowa Warrior τα υπόλοιπα 24 ελικόπτερα θα διαθέτουν τις ίδιες δυνατότητες με τα 36 πλήρη εξοπλισμένα, αλλά θα είναι εξοπλισμένα με ένα αντί για τρείς ασυρμάτους (AN/ARC-164 UHF, AN/ARC-201D SINCGARS και AN/ARC-186 VHF) χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τον τύπο του ασυρμάτου που τα 24 ελικόπτερα θα διαθέτουν.

Τέλος τα υπόλοιπα 10 ελικόπτερα κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιηθούν για τον προσπορισμό ανταλλακτικών.

Όπως σημείωσε ο Αρχηγός του ΓΕΣ τα εν λόγω ελικόπτερα διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχει γίνει εάν το κάθε ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior πραγματοποιήσει 250 ώρες πτήσης το χρόνο, την στιγμή που τα ελικόπτερα AH-64A+/DHA Apache πετάνε 32 ώρες το χρόνο και τα ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook συνολικά 46-54 ώρες το χρόνο συμπεριλαμβανομένων των αποστολών αεροπυρόσβεσης.

Όσον αφορά τα ανταλλακτικά ο Α/ΓΕΣ δήλωσε ότι “το πλαίσιο των ανταλλακτικών που έχουμε, μας δίνει ένα χρονικό περιθώριο οκτώ με δέκα χρόνια. Η σκέψη μας για τα ελικόπτερα αυτά είναι ότι θα τα κρατήσουμε για μια δεκαετία με δωδεκαετία. Και να δίνουμε και κάτι άλλο πάνω σε αυτό το οποίο συζητάμε. Τα ελικόπτερα αυτά είναι κατασκευής, το πιο παλιό το 1993, το πιο σύγχρονο το 2010. Τα Chinook που πετάνε αυτή τη στιγμή είναι κατασκευής του ’85. To 2019 τα OH-58D Kiowa Warrior θα πετάξουν, αποκτώντας το απαραίτητο IOC”.

Όπως συμπλήρωσε ο Αρχηγός ο Ελληνικός Στρατός,  “Έχει και τεχνικούς και πιλότους. Άρα η είσοδος στο δικό μας οπλοστάσιο γίνεται με απόλυτα ομαλό τρόπο” και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “Tα OH-58D Kiowa Warrior αλλάζουν όλη τη μορφή του αγώνα στον Έβρο και στα νησιά. Ιδιαίτερα στον σχηματισμό αποκτούμε ένα όπλο άμεσο.”

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.