6 βομβαρδιστικά F-35Β και 14 ελικόπτερα θα μεταφέρει το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolou (L-408) (Video)

Τη σύνθεση της αεροπορικής δύναμης που θα επιχειρεί από το ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolou (L-408) του Τουρκικού Ναυτικού αποκάλυψε η ιστοσελίδα Turkishnavy.net.

Σύμφωνα με την αξιόπιστη τουρκική ιστοσελίδα το TCG Anadolou (L-408)  θα μεταφέρει 6 αεροσκάφη F-35B (STOVL), 4 επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK, 8 ελικόπτερα γενικής χρήσης κατά πάσα το ελικόπτερο Sikorsky MH-60S Knighthawk, 2 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Sikorsky S-70B-28 Seahawk και δύο τηλεχειριζόμενα ελικόπτερα  του προγράμματος GiHA (πρόκειται για ελικόπτερα με αυτονομία 10 ωρών, εμβέλεια 180 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 50-150 κιλά).

Το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο το οποίο θα αποτελεί έκδοση της κλάσης Juan Carlos I θα διαθέτει ειδική ράμπα απογείωσης Ski-jump, ώστε να διευκολύνονται τα F-35B κατά την απογείωση ενώ και το κατάστρωμα θα διαθέτει ειδική επίστρωση ώστε να μπορεί να αντέχει την υψηλή θερμότητα που θα παράγεται από τον κινητήρα των F-35B όταν αυτά προσγειώνονται κάθετα.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του  TCG Anadolou (L-408) το συνολικό του μήκος θα είναι 232 μέτρα και το πλάτος του 32 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 21 κόμβους, η μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα του φτάνει τους 19,5 κόμβους  και η μέγιστη οικονομική τους 15 κόμβους.

Η εμβέλεια του πλοίου με την οικονομική ταχύτητα φτάνει τα 9.000 μίλια και η αυτονομία του τις 50 ημέρες.

Το υπόστεγο όπου φιλοξενούνται τα πτητικά μέσα βρίσκεται στην πρύμνη και έχει συνολική έκταση 900 τετραγωνικά μέτρα. Κάτω από το κατάστρωμα του υποστέγου, βρίσκεται το κατάστρωμα μεταφοράς βαρέων οχημάτων, συνολικής έκτασης 1.410 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν 29 άρματα μάχης Leopard 2A4, ενώ ακόμη 17 Leopard 2A4 μπορούν να φιλοξενηθούν στην δεξαμενή του πλοίου, η οποία έχει συνολική έκταση 1.165 τετραγωνικά μέτρα.

Η τελευταία έχει μήκος 69,3 μέτρα, πλάτος 16,8 μέτρα και συνδέεται με το κατάστρωμα μεταφοράς βαρέων οχημάτων, με μία επικλινής ράμπα.

Η δεξαμενή όταν δεν μεταφέρει οχήματα μπορεί να φιλοξενήσει αποβατικά σκάφη  και πιο συγκεκριμένα 4 LCM-1E/LCM-8, 4-6 σκάφη τύπου RIB, ή εναλλακτικά ένα LCAC.

LHD_JUAN_CARLOS_I

Το τουρκικό πλοίο θα εξοπλιστεί με το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης GENESIS ADVEnt της τουρκικής εταιρείας Havelsan το οποίο διαθέτει 20 κονσόλες ελέγχου της Milsoft-Ayesas και το ραντάρ έρευνας Smart-S Mk2. Επιπλέον το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων αισθητήρων και ηλεκτρονικών υποσυστημάτων, επικοινωνιών και προστασίας του πλοίου θα είναι τουρκικής κατασκευής.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Aselsan θα κατασκευάσει τα ραντάρ ναυσιπλοΐας-επιφανείας Alper και Serdar, το σύστημα αντιμετώπισης τορπιλών Hizir, το σύστημα αναλώσιμων αντιμέτρων Kalkan και το ηλεκτροπτικό σύστημα AselFlir-300D. Τέλος το πλοίο θα διαθέτει σύστημα ESM ARES-2N της Aselsan και σύστημα επικοινωνιών Link-11/16/22.

Ο οπλισμός του θα αποτελείται από 5 τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού τύπου STOP εξοπλισμένες με πυροβόλο KBA ή Μ242  των 25 χλστ, δύο συστήματα CIWS Phalanx των 20 χλστ και ένα αντιπυραυλικό σύστημα RAM Mk 31 Guided Missile Weapon System (GMWS).

Με βάση τη σύνθεση της αεροπορικής δύναμης που το TCG Anadolou (L-408)  εκτιμάται ότι το πλοίο θα έχει ως κύρια αποστολή του την προβολή ισχύος του Τουρκικού Ναυτικού από τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού έως στον Ινδικό Ωκεανό και την Αραβική θάλασσα, την πραγματοποίηση αεροναυτικών και αεροπαβατικών επιχειρήσεων, την πραγματοποίηση επιχειρήσεων ανθυποβρυχιακού αγώνα, την πραγματοποίηση επιχειρήσεων κατά της πειρατείας, την πραγματοποίηση αποστολών θαλάσσιας αστυνόμευσης και προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των θαλασσίων οδών.

Το συγκεκριμένο πλοίο εκτιμάται ότι πρόκειται να αποτελέσει τον πυρήνα της ναυτικής δύναμης κρούσης-προβολής ναυτικής ισχύος Barbaros που οι Τούρκοι έχουν ήδη δημιουργήσει και η οποία αποτελείται από τέσσερις μονάδες επιφανείας και ένα πλοίο ανεφοδιασμού στόλου.

Η περιοχή δράσης της δύναμης αυτής από το 2010 που ιδρύθηκε είναι το Αιγαίο, η Μαύρη θάλασσα, η Μεσόγειος, η Ερυθρά θάλασσα, ο βόρειος Ινδικός Ωκεανός και η Αδριατική.

Το τουρκικό LHD μπορεί επίσης να αποτελέσει τον πυρήνα της τουρκικής ναυτικής δύναμης κρούσης της επιχείρηση Mediterranean Shield στην Αν. Μεσόγειο, με αντικείμενο την προστασία των θαλάσσιων γραμμών μεταφοράς ενεργειακών πόρων από το λιμάνι του Ceyhan προς την δυτική Μεσόγειο καλύπτοντας τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και νότια της Κρήτης.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος των 6 F-35B του TCG Anadolou (L-408), τα οποία αποτελούν ένα οπλικό σύστημα πρώτου πλήγματος δηλ. ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει την εχθρική αεράμυνα και να επιτύχει σημαντικό πλήγμα σε υποδομές νευραλγικής σημασίας για την αεράμυνα μιας χώρας.

 

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.