Τουρκία: Εκατομμύρια άνεργοι στη χώρα – Συζήτηση για ανταλλαγές νομισμάτων με τις ξένες κεντρικές τράπεζες

Συνομιλίες με ξένες τράπεζες για νέες συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων κάνει η Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουσαλ την Κυριακή.

Ειδικότερα, η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται σε πελάγη αναζήτησης κεφαλαίων προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση που επέφερε η πανδημία COVID-19. Σημειώνεται πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Τουρκίας το Σάββατο ανήλθαν σε 82.329, ξεπερνώντας ακόμα και τη χώρα του Ιράν, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα, κατείχε την υψηλότερη θέση στον χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Ο μονόδρομος της κυβέρνησης να πάρει αυστηρότερα μέτρα, ήταν αυτό που οδήγησε στην καταστροφή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που είχε ως συνέπεια να βρεθούν άνεργοι εκατομμύρια εργαζόμενοι, με το κράτος να αποζημιώνει τους εργαζόμενους με ένα μικρό ημερήσιο επίδομα, έχοντας να αντιμετωπίσει συνολική δόση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να εξοφληθεί το 2020.

“Έχουμε ήδη σε εξέλιξη συμφωνίες ανταλλαγής με ορισμένες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα για να υποστηρίξουμε το εμπόριο τοπικών νομισμάτων”, ανέφερε ο Ουσάλ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu . «Με αυτό, διεξάγουμε επίσης συνομιλίες με τις κεντρικές τράπεζες για να επιτύχουμε νέες συμφωνίες ανταλλαγής και να ενισχύσουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η προσφορά της Άγκυρας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Μάρτιο απέτυχε να αποφέρει αποτελέσματα, εξαιρώντας την Τουρκία από μια λίστα 20 χωρών που έχουν εγκριθεί για τις γραμμές ανταλλαγής. Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσουν μια γραμμή ανταλλαγής Fed, επεκτείνοντας μια παρόμοια συζήτηση με την Τράπεζα της Αγγλίας για να καλύψει περισσότερους λόγους, ανέφερε το Reuters την Κυριακή. Η γραμμή ανταλλαγής είναι μια προσωρινή συμφωνία αμοιβαίου νομίσματος που επιτρέπει σε μια κεντρική τράπεζα να αποκτήσει ρευστότητα σε ξένο νόμισμα από την κεντρική τράπεζα που την εκδίδει. Το εξωτερικό εμπόριο, ο τουρισμός και οι μεταφορές της Τουρκίας έχουν τεθεί υπό πίεση εξ αιτίας της πανδημίας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, πλήττονται ιδιαίτερα. Επιπλέον, όπως ο ίδιος υποστήριξε, η μείωση της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών στα μέσα Μαρτίου είχε εξαπλωθεί σε σχεδόν όλους τους τομείς μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά η τράπεζα αναμένει ταχεία ανάκαμψη στην ευρύτερη οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Την ίδια ώρα, ο Ουσάλ, έδωσε τα εύσημα στην τουρκική κυβέρνηση για τη λήψη έγκαιρων και απόλυτα προσανατολισμένων όπως είπε, προς το στόχο, και προβλέψιμων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να έχει «ένα πολύ ευρύ και ευέλικτο σύνολο εργαλείων» για να αντιμετωπίσει την πρόκληση που θέτει το COVID-19. Ο Ουσάλ είπε ότι η Τουρκία θα ανακάμψει γρήγορα, παρά τις προβλέψεις πολλών οικονομολόγων ότι η χώρα θα υποστεί τη δεύτερη ύφεση σε δύο χρόνια.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.