5.000 δόσεις εμβολίων στους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ

Το Ισραήλ συμφώνησε να μεταφέρει 5.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στους Παλαιστίνιους για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στον κλάδο υγείας, ανακοίνωσε την Κυριακή το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιβεβαιώνει την μεταφορά εμβολίων στους Παλαιστίνιους, που βρίσκονται έξω από την επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ και δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί εμβόλια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει ανησυχία για την ανισότητα ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί του ΟΗΕ έχουν χαρακτηρίσει υπεύθυνο το Ισραήλ για την κατάσταση των Παλαιστινίων σε αυτές τις περιοχές.

Από την πλευρά του το Ισραήλ απαντά ότι, με βάση τις προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήφθησαν την περίοδο του 1990, δεν ευθύνεται για τους Παλαιστίνιους και σε κάθε περίπτωση δεν έχει δεχτεί κάποιο αίτημα για βοήθεια.

Το γραφείο του κ. Γκαντζ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εγκρίθηκε η μεταφορά των εμβολίων.

Το Ισραήλ είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον εμβολιασμό του πληθυσμού του παγκοσμίως έχοντας συνάψει συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων με τις φαρμακευτικούς κολοσσούς Pfizer και Moderna.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο από τα 9,3 εκατομμύρια κατοίκους του Ισραήλ έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου 1,7 εκατομμύριο έχει λάβει και τις δύο.

Η εκστρατεία εμβολιασμού περιλαμβάνει τους Άραβες Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους που ζουν στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ. Αλλά οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης όπου κυβερνά η Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και όσοι κατοικούν στην υπό την Χαμάς Γάζα δεν περιλαμβάνονται.

Η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να εξασφαλίσει δόσεις του εμβολίου μέσω του προγράμματος COVAX του ΠΟΥ. Ωστόσο το πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην προμήθεια εμβολίων σε χώρες που έχουν ανάγκη, κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η διαμάχη αντανακλά την παγκόσμια ανισότητα ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια καθώς οι πλούσιες χώρες έχουν εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος σε δόσεις εμβολίων αφήνοντας τις φτωχότερες χώρες πίσω να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom