EastMed: Την Πέμπτη η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Τα 3 ενεργειακά έργα που αλλάζουν την Ελλάδα

Μια φορά κι έναν καιρό… τα τρία μεγάλα ενεργειακά έργα διεθνούς εμβέλειας, όχι απλά φάνταζαν απίθανα αλλά ήταν και ιδιαίτερα … μακρινά!

Ο λόγος για τα τρία ενεργειακά έργα τα οποία όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί και σύντομα θα πάρουν σάρκα και οστά καθιστώντας έτσι τη χώρα μας και ειδικότερα την Αλεξανδρούπολη, σε ενεργειακό κόμβο!

Ποια όμως είναι αυτά; 

FSRU Αλεξανδρούπολης

Η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG ανοικτά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης έχει έναν και μόνο στόχο, να αποτελέσει τη νέα εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Βουλγαρίας και άλλων ανατολικών χωρών της Ευρώπης, όπως και της Ουκρανίας. Ο IGB μάλιστα, δεν θα εφοδιάζεται με φυσικό αέριο μόνο από τον TAP.

Ειδικότερα, ο σταθμός LNG, είναι συμπληρωματικός του IGB και αποτελείται από την FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), η οποία θα ρίξει άγκυρα, στα 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ.

Σημειώνεται πως στο “παιχνίδι” έχει εισαχθεί και η ΔΕΠΑ , με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να συμμετάσχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE Α.Ε., της εταιρείας δηλαδή, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού LNG Βόρειας Ελλάδας, στην Αλεξανδρούπολη.

Απομένουν, πέραν της Gaslog και του ομίλου Κοπελούζου που θα συμμετάσχουν με ποσοστά από 20% και η συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρίας φυσικού αερίου και πιθανόν και της ρουμανικής.

EastMed

Εκτός της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed, η οποία αναμένεται να “κλειδώσει” μετά και τη συμμετοχή της Ιταλίας, η κίνηση που έβγαλε ξανά στο προσκήνιο το μεγάλο έργο των 7 δις. δολ. είναι η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΥΑΦΑ Ποσειδών, όπου συμμετέχουν σε ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, να τρέξει γρηγορότερα η ολοκλήρωση των εκκρεμών σταδίων που απαιτούνται για την ωρίμανση του αγωγού East Med.

Ουσιαστικά δηλαδή, επισπεύδεται η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας ύψους 70 εκατ ευρώ, με κάθε άλλο στάδιο ολοκλήρωσης στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed, γεγονός που θα ανοίξει και τον δρόμο για την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Ασφαλείς πληροφορίες δε, αναφέρουν πως η κοινοπραξία «Ποσειδών» βρίσκεται και σε συζητήσεις με ισραηλινές εταιρίες προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο έργο, για το οποίο η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δύο χρόνια, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με τον ισραηλινό Διαχειριστή Φυσικού Αερίου (Israel Natural Gas Lines).

Σημειώνεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου 2019,  υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ισραηλινή εταιρία TMNG, μέλος του ομίλου Tahal, η οποία εξειδικεύεται στο μηχανικό σχεδιασμό έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και στην κατασκευή έργων «με το κλειδί στο χέρι» (EPC). 

Ο IGB

Τον Ιούλιο του 2021 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός (IGB) που αναπτύσσεται με ευθύνη της εταιρείας ICGB AD, στην οποία η ΔΕΠΑ μετέχει με ποσοστό 25%, με δυναμική  3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση, οι ποσότητες θα προέρχονται από τον αγωγό TAP, ο οποίος θα λειτουργήσει το 2020, μεταφέροντας αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, και στον οποίο η ΔΕΠΑ έχει δεσμεύσει χωρητικότητα ύψους 1 δισ. κ.μ.. Ουσιαστικά δηλαδή, ο αγωγός  IGB,  πρόκειται να τροφοδοτήσει τη βουλγαρική αγορά με φυσικό αέριο από την Κασπία, “σπάζοντας αυγά” για πρώτη φορά, αφού κάνει πέρα.. το ρωσικό μονοπώλιο στη γειτονική χώρα.

Η στήριξη των ΗΠΑ

Τόσο ο IGB και ο East Med,  όσο και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί, αν θυμηθούμε και την επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, του  αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον , κατά τη συνάντηση των εμπλεκόμενων χωρών για τον αγωγό των 2.000 χλμ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πλευρά της, με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να αποσπάσει νέα επιβεβαίωση της αμερικανικής στήριξης αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς αγωγοί μεταφοράς φυσικού EastMed και IGB αλλά και ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης είναι τα τρία επενδυτικά σχέδια, τα οποία μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό hub και αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας που θα μεταφέρει μέσα από μία διαδρομή 2.000 χλμ. 10 έως 20 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία, υπογράφεται αύριο Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, από τους αρχηγούς των τριών πρώτων κρατών Νετανιάχου, Αναστασιάδη και Μητσοτάκη, μια κίνηση η οποία “κλειδώνει” τη συμμαχία των τριών χωρών την ώρα που η προκλήσεις των Τούρκων οξύνονται.

«Σχέδιο ειρήνης» ο αγωγός

Σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε χθες ο υπουργός ΠεριβάλλοντοςΚωστής Χατζηδάκης τον αγωγό. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, κάλεσε και τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, καθώς όπως είπε είναι «ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄εξαίρεσιν ίσως η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη,. Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη».

Πριν την υπογραφή της συμφωνίας, την Πέμπτη, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης».

Τέλος, η συμμαχία, διευρύνεται μέσω του EastMed Gas Forum, το οποίο συνεδριάζει εκ νέου με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής στις 15  Ιανουαρίου.   

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.