4 τουρκικές φρεγάτες κλάσης Ada πρόκειται να αγοράσει το Πακιστάν
Το σημαντικότερο και μεγαλύτερο σε αξία εξαγωγικό συμβόλαιο πρόκειται να υπογράψει η Τουρκία με το Πακιστάν το ερχόμενο καλοκαίρι, για την ναυπήγηση 4 φρεγατών της κλάσης Ada του ναυπηγικού προγράμματος MILGEM, μετά από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες χτες 10 Μάιου στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEF-2017.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εξαγωγική επιτυχία της Τουρκίας στον ναυπηγικό τομέα και όπως αναμενόταν η παραγγελία προήλθε από μία μουσουλμανική χώρα, με την οποία η Τουρκία διατηρεί προνομιακές σχέσεις, αφού ακόμη και το τουρκικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων έχει τις ρίζες του στο Πακιστάν και στην Κίνα.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε από το Διευθυντή της Τουρκικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir και τον Διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας και Προμηθειών του Πακιστανικού Υπουργείο Άμυνας Tanvir Huseyin υπό την παρουσία του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Fikri Işık και όπως ανακοινώθηκε το τελικό συμβόλαιο για την ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων θα υπογραφεί με κάθε επισημότητα στις 30 Ιουνίου 2017.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık, δύο από τις φρεγάτες κλάσης Ada θα ναυπηγηθούν στην Τουρκία και οι υπόλοιπες δύο στα ναυπηγεία Karachi Shipyard (KS&EW) στο Πακιστάν.
Τα τέσσερα νέα τουρκικής σχεδίασης πλοία αντικαταστήσουν τις τέσσερις φρεγάτες κλάσης Tariq βρετανικής ναυπήγησης τύπου Type 21 του Πακιστανικού Ναυτικού.
Ο κύριος εργολάβος του προγράμματος είναι η τουρκική κρατική εταιρεία μηχανολογικών μελετών STM, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των δύο Πακιστανικών γαλλικής ναυπήγησης υποβρυχίων κλάσης Hashmat, τύπου Agosta και την ναυπήγηση ενός πλοίου ανεφοδιασμού Στόλου κλάσης STM.
Η συγκεκριμένη πολυαναμενόμενη παραγγελία για την τουρκική φρεγάτα ανοίγει το δρόμο της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανίας για την πώληση της συγκεκριμένης κλάσης φρεγατών και σε άλλες κατά προτίμηση μουσουλμανικές φιλικές προς την Τουρκία χώρες.
Παρα το γεγονός ότι η ιδιαίτερη και φιλική σχέση της Άγκυρα με το Ισλαμαμπάντ αναμφίβολα συνέβαλε στην επίτευξη αυτή της επιτυχίας, οι Τούρκοι έδειξαν στον υπόλοιπο κόσμο ότι σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα περίπλοκο βιομηχανικό εγχείρημα, ρίσκαραν και δαπάνησαν χρήματα και χρόνο και τελικά κατάφεραν να ναυπηγήσουν ένα πλοίο και να αναπτύξουν πολλά από τα υποσυστήματα που αυτό διαθέτει.
Όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, όταν υπάρχει αποφασιστικότητα, στρατηγικός σχεδιασμός και σωστή οργάνωση, τα θετικά αποτελέσματα κάποια στιγμή έρχονται.
Μπορεί στην περίπτωση της τουρκικής φρεγάτας κλάσης Ada, η πρώτη εξαγωγική παραγγελία να καθυστέρησε σημαντικά, αυτό όμως δεν απογοήτευσε την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία πιστεύει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και την στηρίζει διαχρονικά σε κάθε διεθνή επαφή που τα στελέχη της έχουν με αξιωματούχους ξένων κρατών.
Αν και στην ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε το ύψος της μελλοντικής παραγγελίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.