38 χιλιόμετρα και μια “Αποθήκη” χωρίζουν την Καβάλα από το να γίνει οικονομικό κέντρο

Καβάλα, για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι η μοναδική περιοχή στο κόσμο που μπορεί και συνδυάζει απόλυτα την ενεργειακή επιχειρηματικότητα με τον τουρισμό.

Στις 30 Απριλίου του 2015, το Energean Force, το πρώτο ιδιόκτητογεωτρύπανο της Ενεργειακής Αιγαίου αναχωρούσε από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος με προορισμό τον Πρίνο, μετά από τις απαραίτητες εργασίες προσαρμογής που του έγιναν εκεί με τη συμμετοχή συνεργείων και από την περιοχή της Καβάλας…

Είναι το αποτέλεσμα μια δεκαετής πορείας της εταιρείας, μια πορεία που αποτέλεσε την αρχή της Αμερικανικής πολιτικής στην ενέργεια, σε Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Ελλάδα. Η Καβάλα μπήκε στο χάρτη των ενεργειακών εξελίξεων, με την Energean που παρότι επεκτάθηκε σε όλη την Μεσόγειο, η Καβάλα παρέμενε για την ίδια το σημείο αναφοράς.

Ρυθμιστής τιμών η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου

Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήγγειλε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ‘Αρης Ξενόφος μιλώντας στο Athens Energy Forum καθώς όπως είπε το 2019 είναι εκλογική χρονιά και είναι αναμενόμενο στη συνέχεια ο ρυθμός να επιβραδυνθεί.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεκινά και η έναρξη της διαδικασίας για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα η οποία όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η σημασία όμως της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου είναι τέτοιας σημασίας,  που αναβαθμίζει τον ρόλο της Καβάλας τόσο στην Στρατηγική όσο και την Τακτική.

Πρώτα από όλα στην οικονομία, η υπόγεια αποθήκη, θα δίνει  την δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρά σε ασφαλείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της. Σε αυτό αναφερόταν ουσιαστικά και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος, “Ενεργειακή Διαφοροποίηση”, αλλά και με την ασφάλεια εφοδιασμού.

Θα δημιουργηθούν αυτά τα Στρατηγικά αποθέματα, δημιουργώντας έτσι διασπορά της ασφάλειας ανάμεσα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που είναι και το μόνο στρατηγικό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα. Με την δυνατότητα αποθήκευσης που φτάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, και με ετήσια κατανάλωση 4 δις κυβικά, όλοι κατανοούν την σημασία

Η υπόγεια αποθήκη είναι σε Στρατηγικό σημείο, βρίσκεται “πάνω” και κοντά στο πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου (Εθνικό Σύστημα, TAP, IGB). Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά και στον τερματικό σταθμό LNG που δημιουργείται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. 

38 χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί η Καβαλα ως κόμβος.

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν είναι μόνο πέρασμα αγωγών, είναι και ο γεωγραφικός χώρος που τέμνεται οριζόντια από την Εγνατία Οδό και τον Σιδηρόδρομο, αλλά και κάθετα, από τους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού και του Σιδηροδρόμου επίσης.

Η Καβάλα είναι στο μέσο των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού, Ανατολικά είναι η δίοδος της Μακάζας στην Κομοτηνή, του Εχίνου στην Ξάνθη (θα υλοποιηθεί). Δυτικά, η κάθετος που θα δημιουργηθεί από την Δράμα και τέλος ο συνοριακός σταθμός στις Σέρρες.

Όλοι αυτοί οι κάθετοι μαζί με τα ανάλογα έργα που υλοποιούνται στην Βουλγαρία, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο (και εμπορεύματα από τα λιμάνια) στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων

Ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο σιδηρόδρομος, μόνο που η Καβάλα και το λιμάνι της δεν είναι συνδεδεμένα με αυτό. Μόλις 38 χιλιόμετρα χωρίζουν την περιοχή ώστε να ολοκληρωθεί ως κόμβος και αυτόματα να ξεκλειδώσουν μεγάλα έργα όπως είναι η επέκταση του λιμανιού.

Η υλοποίηση της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” που έχει και την στήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων , αποσκοπεί και στην σιδηροδρομική ένωση των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Η “Σιδηροδρομική Εγνατία” είναι ακόμα πιο σημαντική για την μεταφορά ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και φυσικού αερίου. Πέρα από την μεταφορά προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, η Συμφωνία των Πρεσπών “ξεκλειδώνει” πλέον και την χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου Σερβία – Σκόπια – Ελλάδα. Έτσι μετά τους Γερμανούς, οι Σέρβοι είναι η δεύτερη χώρα που θα μπορεί να απεγκλωβιστεί από τον ενεργειακή και πολιτική της Ρωσίας. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να προχωρήσει προς την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom