3,5 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία θα αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα – Οι Άραβες η δεύτερη μεγαλύτερη Εθνική μειονότητα της Τουρκίας

Σημαντικό ρόλο στις επικείμενες Δημοτικές, Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ενδέχεται να αποκτήσουν οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην χώρα, αφού ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. άτομα και οι περισσότεροι από αυτούς τα επόμενα χρόνια θα δικαιούνται να αποκτήσουν την Τουρκική υπηκοότητα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ το 2016 συνολικά 252 Σύριοι πρόσφυγες, οι οποίοι εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος το 2011, απέκτησαν όπως ορίζει η τουρκική νομοθεσία, την Τουρκική υπηκοότητα και έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες Δημοτικές, Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές.

Ειδικότερα δε όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2019, περίπου 2 εκατ. πρόσφυγες που εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος την περίοδο 2011-2014 θα μπορούν να ψηφίσουν αφού δικαιούνται να αποκτήσουν την Τουρκική υπηκοότητα μετά από 5 χρόνια παραμονής στην Τουρκία.

Οι εκλογές αυτές θα ενισχύσουν την θέση του Ερντογάν στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κατοχυρώσουν την μετεξέλιξη του πολιτεύματος της χώρας από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία με τον νύν Πρόεδρο Ερντογάν να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Η ευνοϊκή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος AKP προς του πρόσφυγες στην Τουρκία η πλειονότητα των οποίων είναι Σύριοι, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό το στόχο, την ενίσχυση των πιθανοτήτων επανεκλογής του Ερντογάν στην Τουρκική Προεδρεία και στην κυριαρχία του AKP στις επόμενες Δημοτικές και Κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η επαύξηση του εκλογικού σώματος που πρόσκειται φιλικά προς το AKP αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο της ολοκληρωτικής πολιτικής του Ερντογάν να ελέγξει απόλυτα τα πολιτικά πράγματα στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά η απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας σε 3,5 εκατομμύρια άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια είναι Σύριοι οι οποίοι έφυγαν από τα κατεστραμμένα σπίτια τους λόγω του εμφυλίου ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα διαχρονικά στην Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα στην τουρκική επαρχία Hatay διαβιούν εδώ και αιώνες άραβες οι οποίοι στο παρελθόν (μέχρι το 1939) αποτελούσαν την πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού. Σήμερα οι Άραβες στην επαρχία Hatay και στην επαρχία Urfa αριθμούν 1.000.000 αριθμός που σύντομα θα αυξηθεί σε 4.000.000 λόγω της παραμονής και απόδοσης της τουρκικής υπηκοότητας σε 3 εκατ. άραβες πρόσφυγες από την Συρία.

Ουσιαστικά με την απόδοση της υπηκοότητας στα άτομα αυτά η Τουρκία θα αποκτήσει μια σημαντική σε μέγεθος εθνική μειονότητα την δεύτερη μετά την Κουρδική και μάλιστα εγκατεστημένη σε μια ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή πλησίον των συνόρων με την Συρία.

Αν και η πλειονότητα των Αράβων που ζουν στην Τουρκία αλλά και των προσφύγων από την Συρία που έχουν βρεί καταφύγιο στην νότια Τουρκία είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι η συγκέντρωση στην συνοριακή περιοχή της Τουρκίας μιας τόσο μαζικής, ομοιογενής, εθνικής μειονότητας ενδεχομένως να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο πονοκέφαλο της Άγκυρας την επόμενη δεκαετία, καθότι εάν ο πόλεμος στην Συρία συνεχιστεί για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα οι καταστροφές στις υποδομές και στην οικονομία της Συρίας καθώς και το θρησκευτικό μίσος που αναπτύχθηκε στα χρόνια του εμφυλίου θα αποθαρρύνει σημαντικό τμήμα των 3 εκατ. Συρίων προσφύγων που διαβιούν σήμερα στην Τουρκία να επιστρέψουν πίσω.

Από την άλλη πλευρά η απόδοση της Τουρκικής υπηκοότητας σε 3 εκατ. Συρίων προσφύγων θα ανοίξει το δρόμο σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να φτιάξουν εκ νέου την ζωή τους στην Τουρκία επιτρέποντας σε πολλούς από αυτούς να ριζώσουν στην νέα τους πατρίδα.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την Αραβική παρουσία στην νοτιοανατολική Τουρκία η οποία σε συνδυασμό με τον τοπικό Κουρδικό πληθυσμό θα μεταβάλλει τις πληθυσμιακές ισορροπίες στην περιοχή ανοίγοντας το δρόμο για την δημιουργία μίας νέας πληγής στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εσωτερική σταθερότητα της χώρας την επόμενη δεκαετία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.