2 Ιανουαρίου – Τρεις Ειδήσεις που καθορίζουν το μέλλον της χώρας

Από την μια η εορταστική περίοδος, από την άλλη το σκάνδαλο της Novartis και η Συμφωνία των Πρεσπών, άφησαν έξω από την επικαιρότητα τρεις σημαντικές ειδήσεις που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Όπως έχει αναφέρει το «VD» σε προηγούμενο άρθρο, η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία, και μέχρι στιγμής την εκμεταλλεύεται, να αποτελέσει στρατηγικό παράγοντα στην «Ενεργειακή Διαφοροποίηση» που αφορά τόσο το είδος του φυσικού αερίου, αλλά κυρίως τις διαδρομές

Η Ρεβυθoύσα, ο νέος τερματικός στην Αλεξανδρούπολη και ίσως στην Καβάλα, ο TAP, ο IGB και κυρίως ο EAST MED, αποτελούν τις εναλλακτικές διαδρομές στην «Ενεργειακή Διαφοροποίηση».

Η Ρεβυθούσα «υποδέχθηκε» το πρώτο αμερικανικό φορτίο ΥΦΑ

Στις 2 Ιανουρίου, η Ρεβυθούσα «υποδέχθηκε» το πρώτο αμερικανικό φορτίο ΥΦΑ στην 3η δεξαμενή. Οπως αναφέρε σχετική ανακοίνωση, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 το Ελληνικών συμφερόντων νεόκτιστο δεξαμενόπλοιο LNG «Maria Energy» του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκος έδεσε στον προβλήτα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα για να εκφορτώσει spot φορτίο ΥΦΑ της αμερικανικής εταιρείας Cheniere, ποσότητας 168.000 m3 (1.772.400Mw), το οποίο εισάγει στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό φορτίο ΥΦΑ από σχιστολιθικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα και το πρώτο που θα παραδίδεται από το νέο τερματικό σταθμό της Cheniere στο Corpus Christi του Τέξας και θα εκφορτώθηκε στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, στην 3η δεξαμενή, χωρητικότητας 95.000 m3, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη.

Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν περίπου 27 ώρες για να ολοκληρωθεί η εκφόρτωση και στις τρεις δεξαμενές και είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο των διαστάσεων του «Maria Energy» πραγματοποιεί εκφόρτωση στον Σταθμό της Ρεβυθούσας.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για τον σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης

Την ίδια ημέρα, στις 2 Ιανουαρίου έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία (στις 31 Δεκεμβρίου 2018) η πρώτη φάση του Market Test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσεται από την Ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας GASTRADE Α.Ε..

Όπως αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση, 20 εταιρείες υπέβαλαν σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικά μέτρα/ έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Οι ποσότητες αυτές θα προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νέο συμβόλαιο 900 εκ. δολαρίων της Energean με το Ισραήλ

Η Energean είναι μια εταιρεία η οποία μέσα από αντίξοες πραγματικά συνθήκες (Διεθνείς τιμές, κρίση) κατόρθωσε όχι μόνο να κρατήσει σε λειτουργία τα κοιτάσματα Πρίνου και το 2018 να κάνει ιστορικό ρεκόρ παραγωγής, αλλά να επεκταθεί και σε όλη την Μεσόγειο.

Έτσι στις 2 Ιανουρίου, ένα νέο συμβόλαιο πώλησης για συνολικά 5,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (Gas Sales and Purchase Agreement – GSPA) για χρονικό διάστημα 19 ετών, αρχής γενομένης από το 2024, και συνολικής αξίας περίπου 900 εκατ. δολαρίων, υπέγραψε η Energean με τον ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρισμού I.P.M. Beer Tuvia Ltd. (IPM) που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρεσχετική ανακοίνωση, με την υπογραφή του νέου συμβολαίου, η Energean έχει πλέον συμβολαιοποιήσει ετήσιες ποσότητες 4,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin στο Ισραήλ, αποκτώντας μερίδιο άνω του 40% της σημερινής εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου. Στόχος της εταιρείας είναι η διάθεση της επιπλέον ετήσιας δυναμικότητας 3,4 δισ. κυβικών μέτρων του FPSO μεσοπρόθεσμα, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη.

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή του νέου συμβολαίου, ενόψει των αποτελεσμάτων του γεωτρητικού προγράμματος του 2019, καταδεικνύει όχι μόνο την ελκυστικότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση αερίου από το FPSO της Energean, δεδομένα που μάς επιτρέπουν να στοχεύουμε σε νέους πελάτες.

Τα μελλοντικά μας συμβόλαια θα έχουν ως στόχο τόσο την αυξανόμενη αγορά του Ισραήλ όσο και τις εξαγωγές σε περιφερειακές αγορές, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τους μετόχους αλλά και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της Energean».

 

ViaDiplomacy Newsroom