Τι βλέπει ο Γιαπωνέζος στα Δυτικά Βαλκάνια;

Η παρουσία της JTI στην περιοχή μας αποτελεί μία πρώτης τάξεως αφορμή για να αντιληφθούμε ότι η πραγματικότητα μας ξεπερνά όταν την αγνοούμε , την περιφρονούμε ή απλά αρνούμαστε να αντιληφθούμε το «σύγχρονο γίγνεσθαι».

Να επισημάνουμε, ότι για τους γνώστες των διεθνών σχέσεων, η παρουσία της Ιαπωνίας στην περιοχή εντοπίζεται στις μορφές της ανθρωπιστικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής διπλωματίας.

Στην χώρα μας πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στις αρχές της χρονιάς, και πιο συγκεκριμένα στις 14 και 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε τη Βουλγαρία μετά την Εσθονία, τη Λιθουανία, και τη Λετονία, ενώ από τη Σόφια αναχώρησε για τη Ρουμανία και τη Σερβία. Η επίσκεψή του στη γειτονική μας Βουλγαρία και γενικά η περιοδεία του θεωρείται ιστορική.

Η περιοδεία αυτή συνέπεσε τόσο  με την πιο περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας στην Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω των βαλλιστικών  δοκιμών της Βόρειας Κορέας όσο και με την προβολή της θέσης της Ιαπωνίας, ότι το μέλλον της διεθνούς οικονομικής τάξης θα καθορίζεται στην Ευρώπη και μαζί της. Η ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε συμπίπτει επίσης με ένα προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία, για την επιτάχυνση της οποίας η προεδρεύουσα στην ΕΕ Βουλγαρία, υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ο ανταγωνισμός Κϊνας και Ιαπωνίας και η πρόθεση των Ιαπώνων να περιορίσουν την επιρροή των Κινέζων σε Σερβία αλλά και Ελλάδα.

Η υποστήριξη της Ιαπωνίας για τη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ, που εκφράστηκε στη Σόφια, δεν έχει μόνο υψηλή πολιτική, αλλά και υψηλή οικονομική αξία καθώς η Ιαπωνία παρουσίασε την Οικονομική Πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια, όρισε ειδικό πρέσβη της Ιαπωνίας για την περιοχή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ.Σίνζο Άμπε στη Σόφια αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα ιαπωνικό επιχειρηματικό φόρουμ για την περαιτέρω προώθηση της διείσδυσης ιαπωνικών εταιρειών στη Βουλγαρία. Θα δημιουργηθεί επίσης Κοινή Εκτελεστική Επιτροπή Συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, της επιστήμης και των τεχνολογιών.

Η Βουλγαρία, εκτιμάται ότι γρήγορα μετατρέπεται σε κόμβο παραγωγής για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις. Τρεις από αυτές ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μονάδες παραγωγής

Στην Σερβία η Ιαπωνία έχει διαθέσει από το 1999 490 εκ. ευρώ σε ειδικά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ έχει επιταχυνθεί η επιχειρηματική παρουσία μέσα από στρατηγικές επενδύσεις στη βιομηχανία καπνού αγοράζοντας την  Duvanska Industrij Sente, μονάδα παραγωγής καλωδίων στην πόλη Σάμπατς κοκ, συνολικής αξίας 300 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στην παρουσία της Ιαπωνίας στο διεθνές προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου.

Και η Ρουμανία αποτελεί χώρο ενδιαφέροντος για την Ιαπωνική Κυβέρνηση , αν και η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σίνζο Άμπε δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη λόγω αφού μία ημέρα νωρίτερα ο Μιχαήλ Τουντόζε είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας.

Στην Ελλάδα έχουν παρουσία περίπου 20 εταιρείες. Αν και δραστηριοποιούνται κυρίως στον ναυτιλιακό κλάδο, υπάρχουν και άλλες βιομηχανίες όπως η φαρμακευτική. Εκεί έχουμε την Takeda που διαθέτει γραφεία στην Ελλάδα και λειτουργεί ως κόμβος για την αγορά των Βαλκανίων. Υπάρχει επίσης η αντιπροσωπεία της Toyota, η Sony και η Nintendo οι οποίες διαθέτουν ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής. Έτσι ακόμη κι αν δεν έχουν αντιπροσώπους εδώ, πολλά ιαπωνικά προϊόντα έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων.Ορισμένες μεγάλες εταιρείες όπως η Mitsubishi και η Mitsui, για παράδειγμα, παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα καθώς αναζητούν μια επένδυση που θα τους αποφέρει κέρδη.Επίσης, η Furuno Hellas, που ήρθε στην Ελλάδα το 2009, στην πιο δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία, επεκτείνει τώρα τις δραστηριότητές της, προσλαμβάνοντας προσωπικό. Η Furuno Hellas είναι πλέον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν όταν ξεκίνησε και επεκτείνεται συνεχώς. Είναι μια απόδειξη ότι μια επιχείρηση μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σχετικά με την παρουσία της JTI στην Ελλάδα μέσω της ΣΕΚΑΠ ισχύει σίγουρα όσα λέει το σχετικό δελτίο τύπου καθώς «μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Ομιλος Εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο».

Ας μην ξεχνάμε , βέβαια, τον «πόλεμο του καπνού» που αναπτύσσεται ανάμεσα στις καπνοβιομηχανίες Phillip Morris, British American Tobacco και JTI αλλά και τον ρόλο του οργανωμένου εγκλήματος και της «τσιγαρομαφίας» που δραστηριοποιείται σε Ιταλία, Βαλκάνια (με επίκεντρο τηνΑλβανία) και Τουρκία.

Σε αυτή την τελευταία διάσταση, την εμπλοκή της τουρκικής μαφίας και τους «κράτους-συμμορία» θα πρέπει να εντάξουμε την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ και να την αναγάγουμε στους μηχανισμούς που συνδέονται με ανθελληνικά εξωχώρια συμφέροντα και την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών του τουρκικού κατεστημένου που αναπτύσσουν παράλληλες δομές στην περιοχή της Θράκης…

Ο Ιβάν Σαββίδης από την αρχή χειρίσθηκε το θέμα της ΣΕΚΑΠ επιχειρηματικά και όχι πατριωτικά και έτσι ακριβώς το τελείωσε.

Περιμένουμε να δούμε την στρατηγική της εταιρείας για την περιοχή μας και τα  επιχειρηματικά της σχέδια για την ΣΕΚΑΠ… Τότε ίσως πάρουμε απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα….

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.