Στο «Matrix» του ISIS/ΙΚΙΛ
«Σε κάθε πόλεμο θυσιάζεται πρώτα η αλήθεια, αλλά σε έναν εικονικό πόλεμο τα μέσα (ενημέρωσης) δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως ό,τι βλέπουμε είναι αληθινό»
Με αυτό το «απόφθεγμα» αντί επιλόγου έκλεινε η περίληψη μιας μελέτης για τις νέες μορφές πληροφοριακών παρεμβάσεων και το ρόλο που θα διαδραματίζουν στις μελλοντικές συγκρούσεις οι χρήστες των νέων μέσων μαζικής ενημέρωσης, αντλώντας την εμπειρία από τη δράση του τότε Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και των Τσετσένων αυτονομιστών.
Ο παραπάνω προβληματισμός συμπίπτει με την ευρύτατη διάδοση της χρήσης του διαδικτύου το οποίο αποτέλεσε και ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία της Al-Qaeda η οποία και «έκανε τους τρομοκράτες τόσο αντικείμενα όσο και προϊόντα της δημοσιογραφίας».
Με έναν υποτυπώδη κι ερασιτεχνικό εξοπλισμό ο Abu Musab al-Zarqawi δημιούργησε τον μύθο της Αλ Κάιντα που αργότερα συνέχισε επάξια ο ο «νονός» του Ισλαμικού Κράτους Abu Al-Al Baghadadi .
Ο θάνατος της προηγούμενης γενιάς των ηγετών της Αλ Κάιντα συμπίπτει με την γένεση των smart phones και τα social media που αποτελούν άλλωστε και το συστατικό στοιχείο της «προπαγάνδας» του ISIS.
Με αυτό το σκεπτικό στις 13/10/2014 είχαμε επισημάνει ότι η «νέα γενιά κυβερνοτρομοκρατίας» στηρίζει το ΙΚΙΛ/ISIS παρουσιάζοντας τους –τότε- υβριδικούς μηχανισμούς του Ισλαμικού Κράτους στον χώρο της ψηφιακής προπαγάνδας.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχονται από την ISIS χρησιμοποιούνται όχι μόνον για την διάδοση της «ισλαμιστικής ιδεολογίας» αλλά και για τον προσηλυτισμό νέων μελών.
Στα «πρώτα» του βήματα στο χώρο της «ψηφιακής προπαγάνδας» τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους δημιουργούσαν και μετέδιδαν 38 εικοσάλεπτα βίντεο ημερησίως και η αυξανόμενη μετάδοσή τους ίσως μπορεί να εξηγήσει για ποιόν λόγο 30.000 δυτικοευρωπαίοι μετέβησαν ως εθελοντές στις ζώνες του ISIS.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμάται ότι περίπου το 20% των 900 ανθρώπων από την Γερμανία που υπολογίζεται ότι στρατολόγησε το Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία είναι γυναίκες, ορισμένες ηλικίας 13 ή 14 ετών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι οποίες δέχονταν άκριτα την προπαγάνδα του ισλαμικού κράτους.
Από τα στοιχεία της Europol προκύπτει ότι την πρώτη κρίσιμη περίοδο της εμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους είχαν εντοπισθεί σε ΗΠΑ, Βέλγιο, Ελλάδα, Πολωνία και Πορτογαλία συνολικά 2.000 ισλαμιστές κυβερνοτρομοκράτες που μέσω 52 δικτύων είχαν δημιουργήσει μία τεράστια βάση μετάδοσης/διάδοσης μηνυμάτων και προπαγάνδας.
Μόλις το 2015 η συντονισμένη δράση δυτικών υπηρεσιών κατάφερε να εντοπίσει και να απαγορεύσει τη λειτουργία 360.000 λογαριασμών χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και να μειώσει κατά 45% τη δραστηριότητά του στο twitter.
Παρενθετικά να υπενθυμίσουμε ότι από την ανακήρυξη του «χαλιφάτου», πάντως, (Ιούνιος 2014) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν ή ενέπνευσαν 50 επιθέσεις σε 18 χώρες, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1.100 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 1.700.
Το Al Hayat Media Centre αποτέλεσε τον στρατηγικό πυρήνα του «Χαλιφάτου» για την δράση που ανέπτυξε στα κοινωνικά δίκτυα και την διαδικτυακή προπαγάνδα η οποία σε δεύτερη φάση αποσκοπούσε , μάλλον, στη δημιουργία των «μοναχικών λύκων», οι οποίοι και ευθύνονται για τρομοκρατικά χτυπήματα εκτός Συρίας και Ιράκ.
Περιπτώσεις στρατολόγησης νέων μελών του ΙΚ είχαν εντοπισθεί και στη Χώρα μας στους στους προσφυγικούς καταυλισμούς καθώς γινόταν απόπειρα να εκμεταλλευθούν την απόγνωση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και θα έκαναν τα πάντα για να φύγουν από τους καταυλισμούς με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη,κάτι που απέτρεψαν οι Ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες.
Η «Αντιτρομοκρατική Συμμαχία» των 68 χωρών εκτός από τις πολεμικές επιχειρήσεις περιελάμβανε και ειδικό σκέλος για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής κυβερνοτρομοκρατίας καταφέρνοντας μάλιστα το 2016 να μειώσει κατά 75% την διαδικτυακή τρομοδράση του Ισλαμικού Κράτους καταργώντας 636,248 λογαριασμούς με τρομοκρατικά μηνύματα την περίοδο 8/2015-12/2016.
Παρ’όλες τις συντονισμένες κι επιτυχείς προσπάθειες των κατά τόπους διωκτικών αρχών και της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας, φαίνεται ότι είναι μακριά ακόμη η πλήρης εξάλειψη των μηχανισμών πληροφοριακής παρέμβασης που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.
Αναζητείται ο Πράκτορας Νίο που θα αποδομήσει το οικοδόμημα του σύγχρονου Matrix και θα περιορίσει την δράση που έχουν αναπτύξει οι υποκουλτούρες που το συνθέτουν και το συντηρούν..
Μεγάλη ευθύνη, βεβαίως, φέρει και ο θεσμός της κοινής γνώμης και όσοι την διαμορφώνουν!
(Προσφάτως κυκλοφόρησε το βιβλίο In Social Media Res των Νίκου Αρβανίτη – Γιώργου Πρωτόπαπα από τις εκδόσεις Andy’spublishers)