Σύστημα παθητικού εντοπισμού θαλάσσιων και εναέριων στόχων θα αναπτύξει η Τουρκία με την Ουκρανία
Μνημόνιο Συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων παθητικού εντοπισμού εναερίων μέσων υπέγραψε η ουκρανική Ukroboronprom με την τουρκική εταιρεία Havelsan.
Εδώ και αρκετά χρόνια η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση του δυναμικού της στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου και του παθητικού εντοπισμού εναέριων στόχων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η εταιρεία Aselsan ανέπτυξε το σύστημα εντοπισμού και παρεμβολών ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών Koral του προγράμματος Golge ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το αντίστοιχο πρόγραμμα για εναέρια μέσα.
Η νέα συμφωνία συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποσκοπεί στην ανάπτυξη από κοινού ενός παθητικού συστήματος εντοπισμού εναερίων και θαλασσίων στόχων σε απόσταση μέχρι και 600 χλμ.
Η ουκρανική εταιρεία διαθέτει σημαντική εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα αφού από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η ουκρανική εταιρεία Topaz κατασκευάζει το παθητικό σύστημα εντοπισμού Kolchuga Μ.
Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει μοναδικές δυνατότητες εντοπισμού στόχων και ανήκει σε μια μικρή ομάδα αντίστοιχων συστημάτων τα οποία κατασκευάζονται κυρίως από χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας όπως η ΕΣΣΔ/Ρωσία (85V6-A Vega,), η Πολωνία (MUR-20, PRP-25 Gunica) και η Τσεχοσλοβακία/Τσεχία (KRTP-86 TAMARA, VERA-E).
Το ουκρανικό σύστημα λειτουργεί στο φάσμα συχνοτήτων 0,1-18GHz, μπορεί να εντοπίσει στόχους σε απόσταση 200-600 χλμ και ιχνηλατεί μέχρι και 30 στόχους ταυτόχρονα.
Το σύστημα μπορεί να παράσχει κάλυψη σε ζώνη περιορισμένου εύρους (1-5 μοίρες) και ευρείς τομείς (45 μοίρες) σε τόξο αζιμουθίου 360 μοίρες.
Μέσα από την συνεργασία της Ukroboronprom με την Havelsan η ουκρανική εταιρεία θα αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο θα πληρεί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, ενώ η τουρκική εταιρεία θα αποκτήσει σημαντική τεχνολογική εμπειρία σε ένα τομέα που δεν διαθέτει αφού μέχρι σήμερα το κύριο αντικείμενο των εργασιών της είναι η ανάπτυξη λογισμικού για συστήματα Ελέγχου Διοίκησης και Επικοινωνίας, Εξομοιωτές πτήσης και Συστήματα Συλλογής Πληροφοριών.