Συνέδριο Economist στη Φρανκφούρτη: Περιμένοντας την άγνωστη κατάληξη της 15ης Ιουνίου (video)
Το 2017 αποτελεί κομβικό έτος για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα κρίνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.
Μετά τη συμφωνία-πλαίσιο για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής αλλά και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, το Economist σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν συνέδριο στη Φρανκφούρτη την 31η Μαΐου 2017 με θέμα “A GLIMPSE INTO EUROPE’S FINANCIAL LANDSCAPE – GREECE: A COMEBACK TO THE FINANCIAL MARKETS?”.
Ο Κόλιν Ελις, διευθύνων σύμβουλος και Chief Credit Officer της Moody’s, ο οποίος τόλμησε να πει πως «το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει πεθάνει ακόμη», “τάραξε” τους ακροατές καθώς η αναφορά του αυτή, η οποία προκάλεσε έντονη δυσφορία, συνοδεύθηκε και από την προειδοποίηση πως «η διάβρωση της λαϊκής υποστήριξης στο πολιτικό project του κοινού νομίσματος απαιτεί δραστικά μέτρα από τους ευρωπαίους παράγοντες χάραξης πολιτικής».
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση που έκανε και ο επικεφαλής της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος και είπε μερικές αλήθειες κάνοντας για άλλη μια φορά τον Ευ. Τσακαλώτο να ανησυχήσει. Είπε συγκεκριμένα ότι τα περίπου 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά τα υπόλοιπα 20 όχι. Εξήγησε ότι απομένουν μόνο δέκα ημέρες για την υλοποίηση των υπολοίπων 20 ώστε η χώρα μας να πάρει την (πολυπόθητη) δόση.
«Η μαγική λέξη είναι ‘’εμπιστοσύνη’’» ήταν το μήνυμα – απάντηση στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γραπτό χαιρετισμό του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.
«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές» τονίζει. «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια» προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει και του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Όπως διαμηνύει, «ύστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα». «Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «παρά τις προκλήσεις υπάρχουν θετικά σημάδια».
«Απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής της ΕΕ και του ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ» επιμένει, αναφέροντας ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2017, καθώς το 2016 η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1.000.000 εκατ. θέσεις, μόνο στην ευρωζώνη.
Σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ζήτησε από τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ στη Φρανκφούρτη.
Ολοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μπει η χώρα σε ένα δρόμο βιωσιμότητας του χρέους, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν στο Γιούρογκρουπ και να μην αναβληθούν.
Τα κυριότερα σημεία των εισηγήσεων των ομιλητών παρατίθενται παρακάτω:
Joan Hoey, ΔιευθύντριαΕυρώπης, The Economist Intelligence Unit (EIU)
Μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας στην Ευρωζώνη περιέγραψε η διευθύντρια Ευρώπης του EconomistIntelligenceUnitJoan Hoey, η οποία από το βήμα του συνεδρίου του Economistστη Φρανκφούρτηέκανε λόγο για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία θα συνεχιστεί και το 2017.
«Το ερώτημα είναι αν αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί ή θα επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις», επεσήμανε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δύσκολα θα επιστρέψει στη σταθερότητα της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι μπορεί τα λαϊκιστικά κόμματα να νικήθηκαν σε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι νικήθηκαν και οι λαϊκιστές, φέρνοντας άλλωστε το παράδειγμα του εν εξελίξει Brexit.
Αναφερόμενη στην ελληνική υπόθεση, και θέτοντας το πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, παρατήρησε ότι οι προσδοκίες για συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς δεν επιβεβαιώθηκαν στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, και πλέον μεταφέρονται με άγνωστη κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Μιχάλης Μαΐλλης, Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΑΗΚ)
«Το Grexit δεν είναι πια στο τραπέζι και στο δύσκολο θέμα του χρέους της χώρας αναμένονται θετικές εξελίξεις που για εμάς τοποθετούνται το αργότερο αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Μετά από αυτό, ανοίγει και ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε κατά την εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο του Economistστη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλης.
Επικαλούμενος την πρόσφατη ψήφιση από την ελληνική Βουλή της νέας συμφωνίας με τους πιστωτές για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μαΐλης δήλωσε βέβαιος ότι «τα χειρότερα είναι πίσω». Μεταξύ άλλων, μίλησε για «πολλές θετικές και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εξελίξεις» στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Όπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης -πτώση ΑΕΠ άνω του 25%, κάθετη πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, capital controls- τελικά «αναδιαρθρώθηκαν, προσάρμοσαν το λειτουργικό κόστος τους, επένδυσαν στην εξωστρέφεια και έτσι κέρδισαν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας».
Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τα αποτελέσματα στην αυξημένη κερδοφορία των Εισηγμένων Εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και σε πολλές άλλες μη εισηγμένες εταιρείες, μικρές και μεγάλες. «Αυτό μας το επιβεβαιώνουν και εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου μας, γερμανικές και ελληνικές».
Ο κ. Μαΐλης δήλωσε βέβαιος ότι η επικείμενη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες -που σήμερα είναι 110 δις, δηλαδή 45% του συνόλου των δανείων- θα απελευθερώσει ένα «τεράστιο, νέο, αναπτυξιακό δυναμικό». Μεταξύ άλλων, οι μεν υπερχρεωμένες βιώσιμες εταιρείες με την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία και οι δε μη βιώσιμες θα εκκαθαριστούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα αξιοποιηθούν, απελευθερώνοντας τραπεζική ρευστότητα.
Αφού αναφέρθηκε σε παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην παράμετρο της εκτίναξης του αριθμού τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, ο κ. Μαΐλης στάθηκε στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες «διαφυλάχτηκαν και είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα προσαρμόστηκαν και αναδιαρθρώθηκαν – παρέμειναν, δεν έφυγαν». Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε, πολλές γερμανικές εταιρείες επένδυσαν τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης σημαντικά ποσά, όπως οι Allianz, Robert Bosch, Böhringer Ingelheim, Lidl και Media Markt.
Benoit Coeuré, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Το γεγονός ότι στο Eurogroup της 22ης Μαΐου για την Ελλάδα δεν υπήρξε σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του EconomistστηΦρανκφούρτη ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoit Coeuré. Όπως είπε, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, ωστόσο, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν από τώρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
«Η ΕΚΤ θα λάβει ανεξάρτητα και αυτόνομα τις αποφάσεις της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε ο κ. Coeuré, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται καθαρή οπτική των μέτρων, ώστε η ΕΚΤ να αξιολογήσει πώς αυτά θα επιδράσουν στη βιωσιμότητα του χρέους. Σημαντική παράμετρος θα είναι και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Coeuré, ο οποίος ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τον ρόλο τους και να συνεχίζουν να εργάζονται για τη διαμόρφωση των απαιτούμενων συνθηκών στην ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μιλώντας ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, στάθηκε στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται στο 45% του συνόλου των τραπεζικών δανείων. Όσον αφορά στις καταθέσεις, σημείωσε ότι υπήρξε μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2015, οπότε και επιβλήθηκαν capital controls στις τράπεζες, ωστόσο, παραμένουν σαφώς μειωμένες από το επίπεδο του 2014.
Απαντώντας στoν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ και με φόντο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ λειτουργεί με «μυστήριους τρόπους», καθώς μεταξύ άλλων δεν τοποθετείται αναφορικά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Coeuré επεσήμανε ότι η ΕΚΤ αναμένει για το ελληνικό χρέος αποφάσεις οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν εξαρτώνται από αυτήν, καθώς δεν έχει τη σχετική εξουσιοδότηση.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
Αυτό που στην ουσία επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, είναι να ειπωθεί ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, θα είναι αρκετά ώστε να θέσουν το ελληνικό χρέος σε μια βιώσιμη πορεία, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistστη Φρανκφούρτηο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως είπε, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλωτσάμε το τενεκεδάκι μπροστά». Η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, ωστόσο, οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας πως αυτό δεν είναι ηθικά σωστό.
«Η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν να βρίσκεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν μπορεί όμως το ΔΝΤ να είναι καλό για τις μεταρρυθμίσεις και κακό για το χρέος. Αν πιστεύουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας υπέροχος θεσμός και το θέλουμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να το ακούσουν και στις δύο παραμέτρους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα χωρίς να μου έχει δείξει κανείς πού είναι το τέρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, με φόντο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΤ δουλεύει με «μυστήριους τρόπους», καθώς μεταξύ άλλων δεν διευκρινίζει αν μοιράζεται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκούς οργανισμούς με τη δική τους άποψη, οι οποίοι θα εργάζονται ανεξάρτητα από μη ευρωπαΪκούς οργανισμούς», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε με νόημα ότι την απόφαση για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη η ελληνική κυβέρνηση την έλαβε τον Ιούλιο του 2015.
Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας
«Παρά την αβεβαιότητα λόγω της καθυστέρησης στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη, όπως αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική οικονομία δείχνει καθαρά σημάδια βελτίωσης», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη.
Ο ίδιος μίλησε για σημαντική αύξηση των εξαγωγών (25,7% τον Μάρτιο 2017 σε σχέση με τον Μάρτιο 2016), στη βιομηχανική παραγωγή (24,5% τον Μάρτιο 2017 σε σχέση με τον Μάρτιο 2016) και στο λιανικό εμπόριο (9,6% τον Φεβρουάριο 2017 σε σχέση με το 2016) τους προηγούμενους μήνες, η οποία κατά τη γνώμη του είναι ενδεικτική ενός αναπτυξιακού μομέντουμ στην Ελλάδα.
«Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος παρατήρησε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ανέδειξε ως στόχο τη δημιουργία ενός απλού και διαφανούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνοντας τα σχετικά πεδία της φορολόγησης, της αδειοδότησης, της χωροταξίας και της χρηματοδότησης.
Πιέρ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων
(Βιντεοσκοπημένη ομιλία)
Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, του οποίου η εισήγηση προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη στο πλαίσιο του συνεδρίου τουEconomistστη Φρανκφούρτη.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πορεύεται σε τροχιά ανάκαμψης, παρ’ όλες τις κοινωνικές προκλήσεις οι οποίες παραμένουν.
«Θα συνεχίσω στο όνομα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πιέζω, ώστε όλοι οι παίκτες να δράσουν υπεύθυνα έχοντας στο μυαλό τα 11 εκατ. Ελλήνων πολιτών», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αναφορικά με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 0,5% του ΑΕΠ. «Αναμένοντας να συνεχιστούν οι προσπάθειες, θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018», σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,3% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, μακροπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία «να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών». «Είμαι αληθινά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
- «Η Ελλάδα έχει επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα παραδίδοντας αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2010: πάνω από 16% του ΑΕΠ, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής δυσχέρειας».
- «Έχουμε δει την απασχόληση να “τσιμπάει”, αν και γενικώς η ανεργία, ιδίως στους νέους, παραμένει απαράδεκτα υψηλά. Πρόκειται για έναν τομέα υψηλής προτεραιότητας, όπου θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».
- «Χρειάζεται να μεγιστοποιηθούν τα δυνητικά αποτελέσματα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, με την εισαγωγή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Έλληνες πολίτες».
Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
«Οι θεσμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δράσουν τώρα με έναν αποφασιστικό και θαρραλέο τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τα οποία, όπως αποφασίστηκε πέρυσι, θα εφαρμοστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος» διαμήνυσε από το βήμα του EconomistστηΦρανκφούρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας για την ανάγκη να κεφαλαιοποιηθεί η μακροοικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως τώρα.
Ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει διότι οι αγορές από τις οποίες θα πρέπει να δανειστεί η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 απαιτούν να γνωρίζουν από τώρα αν το χρέος θα είναι βιώσιμο ή όχι. «Έχουμε όλοι την επίγνωση ότι η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε την αβεβαιότητα και μείωσε την εμπιστοσύνη η οποία, σε συνδυασμό με τα υψηλά φορολογικά βάρη, αντέστρεψε τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο 3μηνο του 2016. «Ωστόσο, μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016 είχε κυρίως προσωρινά χαρακτηριστικά, ο στόχος το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί με ένα ασφαλές περιθώριο.
Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2021 στο 2% από το 3,5% του ΑΕΠ θα ήταν συμβατή με τη βιωσιμότητα χρέους αν συνδυαζόταν από μερικά ήπια μέτρα ελάφρυνσης χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.
- «Η αυξημένη έμφαση στη φορολόγηση χρειάζεται να μειωθεί έναντι πολιτικών που θα επικεντρώνονται στον περιορισμό και την αναδιάρρθωση μη παραγωγικών δαπανών και μιας πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα».
- «Η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση που έχουν λάβει χώρα στο τραπεζικό σύστημα, το έχουν καταστήσει ικανό να διαχειριστεί την κρίση και τη χειροτέρευση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών».
- «Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Μια σειρά νομοθετικών και ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ως μέρος της στρατηγικής για τη μείωση των NPLs».
DeclanCostello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στην Ελλάδα υπάρχει η ανάγκη για διατηρήσιμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν αρκεί να νομοθετούνται, υπογράμμισε από το βήμα τουEconomistστη Φρανκφούρτηο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DeclanCostello, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πλέον δημοσιονομικό αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τον κ. Costello, υπάρχουν πολύ λίγες πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις που μένει να υιοθετηθούν, και το στοίχημα πλέον είναι η ουσιαστική εφαρμογή των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων.
Ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων για τις επενδύσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τους θεσμούς για να «τρέξει», για παράδειγμα, την επένδυση στο Ελληνικό.
NicolaGiammarioli, επικεφαλής της αποστολήςτου ESM για την Ελλάδα
«Η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις είναι που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της αποστολής του ESMγια την Ελλάδα NicolaGiammarioli, σημειώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επικεντρώσει περισσότερο την προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ευρύτερα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά στο χρέος.
Ήδη κάθε χρόνο η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δις λόγω των ευνοϊκών όρων αποπληρωμής χρέους, μετά από τη ρύθμιση του 2012, επεσήμανε ο κ. Giammarioli, προσθέτοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επίσης εφαρμόζονται, και τα μεσοπρόθεσμα περιγράφονται από την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016.
Ειδικότερα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τόνισε ότι στα 3 από τα 4 επίπεδα έχουν ήδη εξειδικευτεί, ωστόσο, στο τέταρτο επίπεδο, που αφορά τον επαναπροσδιορισμό του προφίλ των δανείων του EFSF, δεν μπορούν να υπολογιστούν από τώρα, καθώς θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει επαρκής εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει σαφές ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Giammarioli.
CollinEllis, ΔιευθύνωνΣύμβουλος, Chief Credit Officer EMEA, Moody’s Investors Service
«Οι επενδυτές έχουν ανάγκη από καλά νέα. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2018, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων μέχρι τότε. Αυτό δεν είναι πολύ μακριά», υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economistστη Φρανκφούρτη οδιευθύνων σύμβουλος και ChiefCreditOfficerEMEAτης Moody’sInvestorsServiceCollin Ellis.Όπως είπε, η Moody’sInvestorsServiceαυτήν τη στιγμή αξιολογεί την Ελλάδα με Caa3 σταθερό.
«Η προοπτική μιας σημαντικής μείωσης χρέους και η αποπληρωμή υποχρεώσεων στον επίσημο τομέα θα μπορούσαν να είναι πιστωτικά θετικές για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων», σημείωσε ο κ. Ellis,εκφράζοντας την άποψη ότι τα παρελθοντικά μέτρα ελάφρυνσης χρέους ήταν πολύ μικρά για να επηρεάσουν σημαντικά το βάρος χρέους της Ελλάδας και τις υποχρεώσεις πληρωμών.
«Είμαστε σκεπτικοί για το αν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια μακρά περίοδο», πρόσθεσε, και εκτίμησε συγχρόνως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων «ίσως έχουν λιγότερο θετικό αντίκτυπο απ’ ό,τι ορισμένοι, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούν».
Κατά τον κ. Ellis, «το σενάριο εξόδου από το Ευρώ δεν έχει πεθάνει ακόμη». Εξάλλου, όπως είπε, η όποια διάβρωση της λαϊκής υποστήριξης στο πολιτικό project του κοινού νομίσματος απαιτεί δραστικά μέτρα από τους Ευρωπαίους παράγοντες χάραξης πολιτικής.
MarkWeinmeister, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Economistστη Φρανκφούρτη ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομόσπονδου Κρατιδίου της ΈσσηςMarkWeinmeister, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει στην Ελλάδα ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ το 2017 και 2,5% το 2018, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες βγήκαν από την κρίση και σημειώνουν θετικές οικονομικές επιδόσεις.
PaulB. Kazarian, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JaponicaPartners
Η Ελλάδα θα έπρεπε να παρέχει διεθνώς συγκρίσιμα νούμερα χρέους που προσφέρουν μια αληθινή και δίκαιη όψη της οικονομικής πραγματικότητας στους φορολογούμενους, τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων και τους οίκους αξιολόγησης, εκτίμησεκατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JaponicaPartnersPaulB. Kazarian, αναφερόμενος στην ιδανική μεθοδολογία προβολής των στοιχείων για το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για την παροχή σωστά υπολογισμένων νούμερων χρέους σε αντιστοιχία με διεθνώς συμφωνημένες προδιαγραφές, τόνισε ο κ. Kazarian, σημειώνοντας ότι, εν απουσία σωστά υπολογισμένων νούμερων χρέους, οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν τα νούμερα του Μάαστριχτ που διογκώνουν το χρέος.
Το να μην καταγράφεται σωστά η παρελθοντική ελάφρυνση χρέους, και να ζητείται ακόμη μία, διαιωνίζει την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ο κ. Kazarian ανέφερε ότι το IPSAS (International Public Sector Accounting Standards) είναι η μόνη διεθνώς συμφωνημένη λογιστική προδιαγραφή για τον δημόσιο τομέα και είναι αναγνωρισμένη ως η καλύτερη παγκόσμια πρακτική για κυβερνήσεις.
ΓιώργοςΤσόπελας, Senior Partner and Managing Director, McKinsey & Co. Greece&Cyprus
Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα είναι δυνατή η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 55 δις και η δημιουργία 650.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση τα επόμενα 8 χρόνια εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Economistστη Φρανκφούρτη ο seniorpartnerandmanagingdirectorτης McKinsey&Co. Greece&CyprusΓιώργοςΤσόπελας.
Ο ίδιος επεσήμανε ως κομβικούς παράγοντες τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη «πλαστική» οικονομία, και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Αναφερόμενος στον τουρισμό, επεσήμανε ότι οι αφίξεις κινούνται μεν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τους 28 εκατ. τουρίστες, ωστόσο δεν είναι ανάλογη η αύξηση των εισπράξεων που συνοδεύουν την τουριστική κίνηση.
RüdigerFreiherrvonRosen, Πρόεδρος της FrankfurterGesellschaft και τ. Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης
Στην ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως μεγάλης πρόκλησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στάθηκε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της FrankfurterGesellschaft και τ. πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της ΦρανκφούρτηςRüdigerFreiherrvonRosen, ο οποίος πάντως επεσήμανε ότι οι νέες συνθήκες θα οδηγήσουν την Ευρώπη στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Αναφερόμενος στην ελληνική υπόθεση, ο ίδιος επεσήμανε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένθερμος ευρωπαϊστής, γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
LarsFeld, Διευθυντής του WalterEuckenInstitute και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων
Την πεποίθηση ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείεται να κάνει πίσω στις διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, εξέφρασε κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο διευθυντής του WalterEuckenInstituteκαι μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Lars Feld, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί για πιο μετά η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η καίρια παράμετρος στην ελληνική υπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Feld, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το 2012, με το PSI, καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Εκτίμησε δε πως μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι απαραιτήτως αναγκαία.
Γεώργιος Τριανταφύλλου, γενικός διευθυντής της GoldmanSachsInternational
«Τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει απότομες προκλήσεις στην Ελλάδα οι οποίες έχουν σαφώς επηρεάσει τη δυνατότητά τους να επενδύσουν νέα χρήματα στη χώρα», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economistστη Φρανκφούρτη ο γενικός διευθυντής της GoldmanSachsInternationalΓιώργος Τριανταφύλλου.
Όπως είπε, πέρα από την εμπειρία του παρελθόντος, επιμένουν στη χώρα τεχνικά εμπόδια, όπως η έλλειψη ρευστότητας στους ελληνικούς τίτλους, και θεμελιώδη ρίσκα, όπως το μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και η ελλιπής πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Τριανταφύλλου, κοιτάζοντας τη μελλοντική προοπτική, επενδυτές κατανοούν ότι η Ελλάδα έχει ανοδική δυναμική και προσφέρει μια προοπτική σημαντικών αποδόσεων σε έναν κόσμο με μηδενικές αποδόσεις και δειλή ανάπτυξη.
«Τελικά, οι επενδυτές κατανοούν ότι οι επόμενοι 6 μήνες είναι κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία – η υποστήριξη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση από τα ταμεία της ΕΕ και την υποστήριξη του QE, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μπορούν να θέσουν την οικονομία σε σταθερή βάση για τα χρόνια που θα έρθουν», κατέληξε ο κ. Τριανταφύλλου.
Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
«Παρά τη συγκυρία, υπάρχουν οι επιχειρήσεις της «πραγματικής οικονομίας» των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου ΑθηνώνΣωκράτης Λαζαρίδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economistστη Φρανκφούρτη.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους, έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα – αύξηση EBITDA κατά 16% (8,5 δις €) και Κερδών μετά Φόρων σημαντικά ενισχυμένα κατά 70%. Ο δανεισμός τους μειώθηκε κατά 1δις € (-3,3%). Οι δε εξωστρεφείς επιχειρήσεις ευνοούνται ιδιαίτερα στην ανάταξη των εσόδων τους, αφού έχουν στραφεί στο, λιγότερο ευπαθές, διεθνές πελατειακό κοινό».
Στη συνέχεια σχολιάζοντας τη ρευστότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέφερε «ότι η διαμόρφωση της πεποίθησης για καθαρό τοπίο αποτυπώνεται άμεσα στη συναλλακτική δραστηριότητα. Άρα η αγορά διαθέτει ρευστότητα όταν το περιβάλλον είναι ξεκάθαρο».
Σε σχέση με τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από την έναρξη της πρόσφατης κρίσης, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη για τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναδυόμενες αγορές, παρατηρούνται θετικές αποδόσεις. Οι ανεπτυγμένες κατέγραψαν αύξηση 9,2% παγκοσμίως και 14,2% στην Ευρώπη, ενώ οι αναδυόμενες αύξηση 17,7% παγκοσμίως και 5,3% στην Ευρώπη. Αυτό το momentum πρέπει να το αξιοποιήσουμε!»
Επιπλέον σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται από τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ανέρχεται στο 60,9 % και στον ημερήσιο τζίρο που κινείται σε επίπεδο άνω του 50%».
Κατέληξε λέγοντας ότι «η απόκλιση του δείκτη Market Cap/GDP της ελληνικής αγοράς (21,6%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (79,5%), αποτελεί ένα καθαρό σήμα επενδυτικών ευκαιριών».
ΠαντελήςΜπούμπουρας, Πρόεδρος και Ιδρυτής, Gefest, Ουκρανία
Το αναγκαίο πλαίσιο το οποίο «χρόνια επιζητεί η ελληνική διασπορά» προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα παρέθεσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του EconomistστηΦρανκφούρτη ο πρόεδρος και ιδρυτής της GefestΠαντελής Μπούμπουρας, τονίζοντας ότι στον επίσημο πληθυσμό της χώρας των 11,5 εκατ. οφείλει να προσθέσει κανείς και τα 7 εκατ. των Ελλήνων της διασποράς σε όλον τον κόσμο.
«Χρειάζεται η κατάρτιση ειδικού προγράμματος για την προσέλκυση επενδύσεων των Ελλήνων του εξωτερικού. Το ισχυρό συναισθηματικό μας κίνητρο υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για να συμβάλουν οι επενδύσεις θετικά στην ανάπτυξη απαιτείται η πολιτεία, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμών, να νομοθετήσει ειδικά κίνητρα. «Στα μνημόνια που καταρτίζονται για την πατρίδα μου έχει αγνοηθεί ο δυναμισμός της ομογένειας», σημείωσε ο κ. Μπούμπουρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη ώριμες επενδυτικές ευκαιρίες, συνολικού προϋπολογισμού 100-500 εκατ. ευρώ, που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε έναν χρόνο, για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα.
Όπως είπε, χρειάζεται αυτόνομο πρόγραμμα επενδύσεων για τους Έλληνες ομογενείς, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε επιδοτήσεις αλλά σε κίνητρα που ήδη υιοθετούνται στην παγκόσμια αγορά προσέλκυσης επενδύσεων.
«Κατάγομαι από τη Λήμνο, ένα πανέμορφο νησί στο βόρειο Αιγαίο. Σχεδιάζω την ίδρυση μεγάλης τουριστικής μονάδας εκεί, μια επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ. Το αποφάσισα γιατί αγαπώ τη Λήμνο όπου γεννήθηκα. Το αποφάσισα γιατί, ως επιχειρηματίας, βλέπω απεριόριστες προοπτικές στον ελληνικό τουρισμό και τα μεσογειακά αγροτικά μας προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, με διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν υπάγεται η δανειοδότηση ανέγερσης τουριστικών μονάδων. Επικαλέστηκε δε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα χρειάζονται επενδύσεις τουλάχιστον 5 δις ευρώ, για να ανταποκριθεί η χώρα στη ζήτηση νέων καταλυμάτων.
«Σας προτρέπω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Είναι η κατάλληλη χώρα και η κατάλληλη περίοδος, για καλή επένδυση
Jochen Biedermann, ΑνώτεροςΣύμβουλος, Frankfurt Main Finance
Η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία, είναι εκ φύσεως μια χώρα που χρησιμοποιεί πολύ τα μετρητά, ωστόσο, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες το 2015, οι Έλληνες άρχισαν να χρησιμοποιούν λιγότερο μετρητά, παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο ανώτερος σύμβουλος της FrankfurtMainFinanceJochen Biedermann, περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες αναπτύσσουν πολλές νέες τραπεζικές εφαρμογές και υπηρεσίες για το κινητό, αναζητώντας αντίστοιχες καινοτομίες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο οικοσύστημα FinTech το οποίο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα γύρω από τη Viva. «Θα ήμασταν παραπάνω από χαρούμενοι να επεκτείνουμε το δίκτυο FinTech στην Ελλάδα, στη βάση έμπιστων συνεργασιών ανάμεσα στους ηγετικούς παίκτες και των δύο πλευρών», σημείωσε ο κ. Biedermann.
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων, EnterpriseGreece
Στις προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας ως προορισμού επενδύσεων και προώθησης των ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών της για εξαγωγές αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο διευθυντής προσέλκυσης επενδύσεων της EnterpriseGreeceΚωνσταντίνος Αγγελόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για δυναμική επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, τα logistics, το ICT, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, και ευρύτερα το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για 5 δις γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα.
Αντώνης Μεταξάς, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς και Συνεργάτες»
Ο καθηγητής Αντώνης Μεταξάς, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας “Μεταξάς & Συνεργάτες” κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economistστη Φρανκφούρτηαναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της ενεργειακής αγοράς για την ανάπτυξη της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην ΕΕ. Όσον αφορά στην ελληνική ενεργειακή αγορά ο κ. Μεταξάς τόνισε την ανάγκη δομικών μεν, μεθοδικών δε μεταρρυθμίσεων και ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι έρευνες και η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και η αξιοποίηση της γεωπολιτικά σημαντικής θέσης της χώρας σε σχέση με πολλές στρατηγικά σημαντικές οδεύσεις διεθνών αγωγών φυσικού αερίου οφείλουν να αξιοποιηθούν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Δημήτρης Καμαργιάννης, σύμβουλος διοίκησης
Τις δυνατότητες της Ελλάδας να καταστεί ελκυστικός προορισμός επενδύσεων ανέλυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη ο σύμβουλος διοίκησης Δημήτρης Καμαργιάνης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυναμική της φαρμακευτικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει ως στόχο να καταστεί η κύρια παραγωγός generic στην Ευρώπη.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις καλές κλιματικές και γεωμορφικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την Ελλάδα ως την κύρια περιοχή παραγωγής organic για την ΕΕ και τη Ρωσία. Αντίστοιχα, στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού, αναφέρθηκε σε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως οι καλά καταρτισμένοι επαγγελματίες, τα χαμηλά κόστη και η ηλιοφάνεια, τα οποία είναι σε θέση να προσελκύσουν ασθενείς στην Ελλάδα.