Πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – Επίδειξη πυγμής των ΑΝΕΛ η απόσυρση της τροπολογίας για «Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του ΚΠΔ» – Η Θράκη ένωσε όλα τα κόμματα
..Μέχρι νεωτέρας, θα συμπλήρωνε κάποιος καχύποπτος σχολιαστής γνωρίζοντας το διπλωματιό παρασκήνιο της τελευταίας 20ετίας……
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πολιτική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καθώς ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης μετά την κατακραυγή, όπως άλλωστε είχε εγκαίρως διαγνώσει και το Via Diplomacy!
Οι διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ αλλά και το «μπλόκο» που έκαναν στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απεδείχθησαν αποτελεσματικά. Εκτός αυτού, τον προβληματισμό τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να έχουν εκφράσει και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών.
Ετσι ο Στ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι αποσύρει την επίμαχη τροπολογία προκειμένου να δοθεί χρόνος να την μελετήσουν όσοι διαφωνούν και θα την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες, όπως είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη σημερινή συζήτηση της τροπολογίας, που κατά πολλούς ανοίγει παράθυρο επανεξέτασης αναγνώρισης της τουρκικής ένωσης Ξάνθης, διατύπωσαν τη θέση ότι από εδώ και στο εξής θα καταψηφίζουν διατάξεις ακόμα και αν συμφωνούν με αυτές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων.
«Ή θα υπάρχει συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία ή αλλιώς οι διατάξεις δεν θα περνούν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης» ξεκαθάρισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας τάχθηκε η Ενωση Κεντρώων, καθώς διαφωνεί στην ουσία της, ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού ανέφερε ότι το κόμμα θα διατυπώσει την τελική του άποψη στην πορεία συζήτησης του νομοσχεδίου.
Δεδομένης και της στάσης της Χρυσής Αυγής η οποία «απειλούσε» με ονομαστική ψηφοφορία, υπό τον κίνδυνο να καταψηφιστεί, η τροπολογία απεσύρθη άρον-άρον.
Οι «αφανείς ήρωες» των ΑΝ.ΕΛ. στην Ελληνική Θράκη!
Την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας ζήτησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ο Πάνος Καμένος (παρά το γεγονός ότι αποτελούν συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), όπως επιβεβαιώνει στο τοπικό τύπο της Θράκης η Περιφερειακή Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ κ. Χρύσα Ούτση.
Ειδικότερα η ίδια αναφέρει ότι «ζητήσαμε την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας, γιατί το να την καταψηφίσουμε δεν είναι αρκετό, διότι ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποια κόμματα (τα οποία τώρα τηρούν μια «περίεργη» σιωπή επάνω σε αυτό το θέμα). Εμείς επειδή δεν θεωρούμε ότι με το να την καταψηφίσουμε λύνεται το θέμα, ζητήσαμε την απόσυρσή της και περιμένουμε. Ζητάμε την απόσυρσή της, διότι (πέρα από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια που για αυτό έρχεται η τροπολογία) εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες την συνθήκη της Λωζάννης και τις Διεθνείς Συνθήκες Ελλάδος – Τουρκίας τις έχουμε ως «Ευαγγέλιο». Αυτές οι συνθήκες είναι οι συνθήκες στις οποίες στηρίχθηκαν οι Έλληνες Δικαστές και έλαβαν αποφάσεις. Δεν θα μπορούσαμε ως Ανεξάρτητοι Έλληνες να βάζαμε «πλάτες» σε συλλόγους, σε σωματεία, σε Μ.Κ.Ο (γιατί δεν πρόκειται μόνο για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης») η δράση των οποίων είναι προβοκατόρικη και εθνικά επιζήμια για την περιοχή και την αρμονία αυτής».
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΒΙΚΟΙ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ…»
«Αν αυτοί οι σύλλογοι είχαν ένα «χαμηλό προφίλ» και δεν προκαλούσαν, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να δούμε την τροπολογία ως έχει. Από την στιγμή όμως που μας έχουν δείξει τέτοιο «πρόσωπο» δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία να συζητούμε αν θα νομιμοποιηθούν με κάποια τροπολογία ή όχι. Οπότε η θέση των ΑΝ. ΕΛ είναι η απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας» συνεχίζει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαστε φοβικοί στον όρο «Τούρκος» ή «Τουρκική». Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους συλλόγους αυτούς, λόγω των δράσεών τους και λόγω του προσώπου που έχουν δείξει στην περιοχή μας. Εάν δεχθούν τον όρο «Τουρκική» ενδεχομένως να ανοίξουν άλλοι δρόμοι. Μετά θα υπάρξουν και εντάσεις και από τις δύο πλευρές και αυτό δεν θα είναι για το συμφέρον και την πολιτισμικότητα της περιοχής. Απλά εμάς μας έκανε εντύπωση και το θεωρήσαμε πολύ σοβαρό και ζητήσαμε την απόσυρση της τροπολογία το ότι μιλά μόνο για «εκούσια δικαιοδοσία» και όχι τακτική ή ειδική διαδικασία, όπως οι περισσότερες υποθέσεις που μας έχουν γυρίσει από το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Εκούσια αναφέρονται μόνο τα σωματεία που υπάρχουν. Δηλαδή την είδαμε καθαρά ως μια «φωτογραφική τροπολογία».
«ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ…»
Αναφορικά με το ότι η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. οι ΑΝ.ΕΛ, είναι που ζητά την απόσυρση, η κ. Ούτση σημειώνει με έμφαση ότι «στις Δημοκρατίες υπάρχουν και διαφωνίες και μην ξεχνάτε ότι τις τροπολογίες δεν τις ψηφίζει μόνο η συγκυβέρνηση αλλά όλα τα κόμματα. Είπα και πριν ότι υπάρχει μια «περίεργη» σιωπή από τα άλλα κόμματα. Δεν έχω δει «αντίδραση» ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από την ΝΔ, ούτε από τα άλλα κόμματα. Οπότε δεν τίθεται θέμα για το αν εμείς σαν συγκυβέρνηση συμφωνούμε. Εμείς όπου διαφωνούμε διαφωνούμε και σε κάποια άλλα θέματα που έχουμε ως στόχο στην συγκυβέρνηση αυτή, είμαστε σύσσωμοι. Από εκεί και πέρα για την συγκεκριμένη τροπολογία η άποψή μας είναι αυτή».