Μεγάλης σημασίας για το χοιρινό κρέας η Συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας
Σε επί της αρχής πολιτική συμφωνία για τη σύναψη οικονομικής εταιρικής σχέσης κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία έπειτα από 18 γύρους εντατικών και εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και πολλές συνεδριάσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.
Η συμφωνία, για την οποία οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2013, εκτιμάται ότι θα τονώσει τις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών, και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις. Αναμένεται επίσης να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση των ενωσιακών εξαγωγέων και επενδυτών στη μεγάλη αγορά της Ιαπωνίας και, παράλληλα, θα παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για την προστασία των προτύπων και των αξιών της Ε.Ε.
Σε μια στιγμή που οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δείχνουν να αμφισβητούνται από μια μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη, τις ΗΠΑ εποχής Τραμπ, Ε.Ε. και Ιαπωνία θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις αντιμετωπίζονται με συνεργασία, και όχι με προστατευτισμό.
Μετά τη σημαντική πρόοδο που ανακοινώθηκε στη σημερινή σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ιαπωνίας που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις εργασίες τους για την διευθέτηση των υπόλοιπων τεχνικών θεμάτων, με στόχο να οριστικοποιήσουν το κείμενο της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.
Κατάργηση των δασμών
Με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα καταργηθούν οι δασμοί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των ενωσιακών εξαγωγών στην Ιαπωνία. Όταν η συμφωνία τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, η Ιαπωνία θα έχει καταργήσει τους δασμούς στο 97% των αγαθών που εισάγονται από την Ε.Ε. (σε δασμολογικές κλάσεις)· οι υπόλοιπες δασμολογικές κλάσεις αποτελούν αντικείμενο μερικής ελευθέρωσης μέσω δασμολογικών ποσοστώσεων ή δασμολογικών μειώσεων. Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ενωσιακοί εξαγωγείς να εξοικονομήσουν περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως σε δασμούς.
Γεωργία και τρόφιμα
Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική εξαγωγική αγορά για τους ευρωπαίους αγρότες και παραγωγούς τροφίμων. Η Ε.Ε. πραγματοποιεί στην Ιαπωνία εξαγωγές αξίας άνω των 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά τη χώρα αυτή την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. Με την πάροδο του χρόνου, το 85% περίπου των ενωσιακών γεωργικών τροφίμων (σε δασμολογικές κλάσεις) θα επιτρέπεται να εισάγεται στην Ιαπωνία εξ ολοκλήρου ατελώς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 87% της τρέχουσας αξίας των εξαγωγών γεωργικών τροφίμων.
Η συμφωνία θα εξαλείψει ή θα μειώσει δραστικά τους δασμούς σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα για τα οποία η Ε.Ε. έχει σημαντικό εξαγωγικό ενδιαφέρον, όπως το χοιρινό κρέας, το κύριο γεωργικό προϊόν που εξάγει η Ε.Ε. στην Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές όσον αφορά το χοιρινό μεταποιημένο κρέας και σχεδόν αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές όσον αφορά τις εξαγωγές νωπού χοιρινού κρέατος. Οι δασμοί στο βόειο κρέας θα μειωθούν από το 38,5% στο 9% σε διάστημα 15 ετών για σημαντικό αριθμό προϊόντων βοείου κρέατος.
Όσον αφορά τον τομέα του τυριού —η Ε.Ε. αποτελεί ήδη τον κυριότερο εξαγωγέα τυριού στην ιαπωνική αγορά—, οι υψηλοί δασμοί σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (που σήμερα ανέρχονται σε ποσοστό 29,8%), θα καταργηθούν, ενώ θα καθιερωθούν αδασμολόγητες ποσοστώσεις για νωπά τυριά, όπως η μοτσαρέλα. Η συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας θα καταργήσει επίσης τους ισχύοντες δασμούς (με μεταβατική περίοδο) για τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά, τις σοκολάτες, τη σκόνη κακάου, τα ζαχαρωτά, τα είδη ζαχαροπλαστικής, τα μπισκότα, τα παράγωγα αμύλου, τις παρασκευασμένες ντομάτες και τη σάλτσα ντομάτας. Θα καθιερωθούν επίσης σημαντικές ποσοστώσεις για τις ενωσιακές εξαγωγές (αδασµολόγητο καθεστώς ή μειωμένοι δασμοί) για τη βύνη, το άμυλο πατάτας, το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και τον ορό γάλακτος.
Γεωγραφικές ενδείξεις
Η συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς και παρέχει προστασία εντός της ιαπωνικής αγοράς σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα συγκεκριμένης ευρωπαϊκής γεωγραφικής προέλευσης, γνωστών ως γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) — για παράδειγμα το Roquefort, το Aceto Balsamico di Modena, το Prosecco, το Jambon d’Ardenne, το Tiroler Speck, η Polska Wódka, το Queso Manchego, το Lübecker Marzipan και το Irish Whiskey. Τα προϊόντα αυτά θα έχουν στην Ιαπωνία το ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό που έχουν στην ΕΕ σήμερα.
Χρονοδιάγραμμα
Η σημερινή καταρχήν συμφωνία δεν συνιστά το τέλος της διαδικασίας. Οι δύο ομάδες διαπραγμάτευσης θα εργαστούν με στόχο την ταχεία οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να μπορέσουν να συντελεστούν σύντομα τα επόμενα βήματα της διαδικασίας έγκρισης, δηλ. ο νομικός έλεγχος και, στη συνέχεια, η μετάφραση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. Αρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα μέσα του 2018 και, στη συνέχεια, η θέση της συμφωνίας σε ισχύ στις αρχές του 2019.
Δείτε εδώ τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Ιαπωνίας, όπως τα δημοσίευσε η Κομισιόν (στα ελληνικά).
Εδώ στοιχεία για ευρω-ιαπωνικές σχέσεις στον αγροδιατροφικό τομέα (στα αγγλικά).