Κατευθυνόμενη έξυπνη βόμβα ανεμοπορείας μακρού πλήγματος ανέπτυξε το….Σουδάν

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι πραγματικά μπορεί να υλοποιήσει αμυντική βιομηχανίας μιας χώρας χωρίς παράδοση ή σημαντική τεχνολογική υποδομή εάν υπάρχει αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και αληθινή πρόθεση για την ανάπτυξη λειτουργικών οπλικών συστημάτων είναι το ….Σουδάν.

Πιο αναλυτικά κατά την διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού AAD 2016 που πραγματοποιήθηκε στην Νότια Αφρική από 14 ως 18 Σεπτεμβρίου 2016 η Σουδανική εταιρεία SAFAT παρουσίασε την κατευθυνόμενη βόμβα ανεμοπορείας μακρού πλήγματος “Burkan”.

Πρόκειται για μια «έξυπνη» βόμβα 250 κιλών της οποίας η καθοδήγηση πραγματοποιείται με αισθητήρα GPS εγκατεστημένη στην βόμβα. Για την επίτευξη μεγάλης εμβέλειας η βόμβα είναι εξοπλισμένη με αναδιπλώμενες πτέρυγες οι οποίες αναπτύσσονται μετά την εξαπόλυση του βλήματος από το αεροσκάφος φορέα.

Χάρις στις πτέρυγες αυτές η βόμβα μακρού πλήγματος “Burkan” μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 80 χλμ με ύψος άφεσης τα 10 χλμ.

Ο υπολογιστής της βόμβας μπορεί να λάβει τις συντεταγμένες του στόχου πριν ή και κατά την διάρκεια της πτήσης από τον πιλότο του αεροσκάφους. Επιπλέον ο υπολογιστής της Σουδανικής βόμβας μπορεί να προειδοποιήσει τον πιλότο του αεροσκάφους όταν ο στόχος είναι εντός ή όχι της εμβέλειας της βόμβας.

Το παράδειγμα του Σουδάν έρχεται να μας αποδείξει η διάχυση της τεχνολογίας στην εποχή μας διευκολύνει σε σχέση με το παρελθόν την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που στο πρόσφατο παρελθόν φάνταζαν «εξωτικά».

Σήμερα ακόμη και μια υποανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη χώρα μπορεί με σωστό σχεδιασμό, επικεντρωμένη προσπάθεια, περιορισμένους πόρους, ικανό επιστημονικό προσωπικό και ικανοποιητικές υποδομές, να αναπτύξει σύγχρονα οπλικά συστήματα, αρκεί φυσικά να υπάρχει η πολιτική απόφαση και η γραφειοκρατία της χώρας να έχει επιλέξει την πολιτική εγχώριας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων και όχι την απευθείας απόκτηση τους από το εξωτερικό.

Δυστυχώς αυτό που έχουν ήδη πετύχει χώρες της Αφρικής όπως το Σουδάν η ελληνική γραφειοκρατία ακόμη δεν μπορεί να το εμπεδώσει και να το μετατρέψει σε μια σταθερή, διαχρονική, διακυβερνητική, εθνική, πολιτική, στοχεύοντας στην επαύξηση της εθνικής αμυντικής αυτονομίας σε ορισμένους τομείς του οπλοστασίου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.