Συνέδριο Economist: «Δημιουργώντας γέφυρες από την ανατολή στη δύση»

Το πεδίο οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση διερεύνησε το EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT, το οποίο διοργάνωσαν στις 9 και 10 Οκτωβρίου  στην Αθήνα τα Economist Events σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Με θέμα «Δημιουργώντας γέφυρες από την ανατολή στη δύση», η εκδήλωση φιλοξένησε σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα, την Αρμενία, την Αυστρία, τη Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Καζακστάν, την Κίνα και τη Ρωσία.Το συνέδριο διεξάγεται, υπό τη διοργάνωση της Hazlis & Rivas, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Ρωσία) αποκαλύπτει τις δυνατότητές της ως παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας στον ευρύτερο ασιατικό χώρο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αναπτύσσει τη στρατηγική της πρωτοβουλία Belt & Road, για να συνδέσει την Άπω Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, μέσω νέων δικτύων υποδομής και εμπορικών οδών.

• Πώς αυτές οι πρωτοβουλίες και ο παγκόσμιος αντίκτυπός τους επηρεάζουν τις οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ;

• Μπορούν η ΕΕ, η Κίνα και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η αγροτική οικονομία;

• Παραμένει η οικονομική συνεργασία το κλειδί για την άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων;

Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν:

–Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

–Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

–Έλενα Κουντουρά, υπουργός Τουρισμού

–Στεργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

–Roman Vassilenko, υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν

–Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

–Kadyr Baikenov, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών (επιχειρηματιών) του Καζακστάν και πρώην υπουργός Ενέργειας και ορυκτών καυσίμων

–Vladimir Chizhov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε.Arsen Ghazaryan, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Αρμενίας

–David Kiang, διευθύνων σύμβουλος, Da Tang Xi Shi International Group, πρόεδρος, Adamas Asset ManagementJianzhong Lu, ιδρυτικός πρόεδρος, Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC) και πρόεδρος, Tang West Market Group

Τα κυριότερα σημεία από τις εισηγήσεις των ομιλητών, παρατίθενται ως ακολούθως:

Θέτοντας στο επίκεντρο την Ευρώπη, την Ευρασία και την Κίνα, το συνέδριο αυτό αναφέρεται στο ζήτημα της προσέγγισης μεταξύ ανατολής και δύσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΠροκόπιος Παυλόπουλος κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτουEconomist,που πραγματοποιείταιστην Αθήνα σεσυνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες που πρωτοπόρησαν στη συνεργασία με την Κίνα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας πως η Κίνα έκανε την πρώτη μεγάλη επένδυσή της μέσα από την Cosco, αποδεικνύοντας τη θέλησή της να βρει τον δρόμο της συνεργασίας της με την Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα.

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, η μεγάλη πρωτοβουλία της Κίνας τονίζει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τη Δύση και αυτήν την προσπάθεια εμείς οι Έλληνες τη στηρίζουμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η συνεργασία αυτή έχει σημαντικό οικονομικό προσανατολισμό, αλλά προϋποθέτει έναν άλλο διάλογο που υπερβαίνει την οικονομία, τον διάλογο των πολιτισμών, υπογράμμισεο κ. Παυλόπουλος.

Δεν ζούμε την εποχή της σύγκρουσης πολιτισμών, αλλά μέσα από τη συνεργασία των πολιτισμών πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο συγκρούσεων και δεν πρέπει κατ’ ουδένα τρόπο να αφήσουμε να αναβιώσουν οι εφιάλτες του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Με τη διαπίστωση ότι το κέντρο βαρύτητας κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή άνοιξε τις εργασίες του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITo consultanteditor του EconomistJohnAndrews, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διερευνά το πεδίο οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωσηυπό τη διοργάνωση τουEconomistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Πρέπει να βρούμε το νόημα αυτής της αλλαγής για να έχουμε μία επιτυχημένη έκβαση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Economist.


Για τον καθοριστικό ρόλο που κατέχει ο τουρισμός σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον με οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές, με προκλήσεις και αστάθμητους παράγοντες αλλά που γεννά και ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, έκανε λόγο από το βήμα του Economistη υπουργός ΤουρισμούΈλενα Κουντουράστο πλαίσιο του συνεδρίου EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι από τις πλέον ανθεκτικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες διεθνώς, με συμβολή 10% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και 7% στις παγκόσμιες εξαγωγές με σημαντική επίσης συνεισφορά στην απασχόληση και προβλεπόμενη ετήσια ανάπτυξη άνω του 3% έως το 2030, ανέφερε η υπουργός, ενώ εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις θα υπερβούν τα 30 εκατ. με αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: διανυκτερεύσεις, πληρότητες, έσοδα και επενδύσεις.
Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουμε περισσότερες από 300 προτάσεις για επενδύσεις, καθώς κορυφαίοι ρωσικοί και κινεζικοί όμιλοι προχωρούν σε στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ξενοδοχειακό τομέα και στις υποδομές, υπογράμμισε η κυρία Κουντουρά.

 

 

Για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βασισμένου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτου Economistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Τόσο η Κίνα, όσο και η Ευρασιατική Ένωση βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής μας διπλωματίας, ανέφερε ο υπουργός, φιλοδοξώντας -όπως είπε- να καταστούμε ένας από τους βασικούς διαύλους περιφερειακής συνεργασίας ολόκληρης της Ευρώπης με την Κίνα.

Τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρασίας και την Κίνα, από την εποχή του παλιού Δρόμου του Μεταξιού, και αναφέρθηκε σε ενέργειες του υπουργείου για την προώθηση της συνεργασίας με τα αντίστοιχα κράτη. Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τέτοιες περιφερειακές και διακρατικές συνεργασίες θα συμβάλουν και στην αξιοποίηση ενός ακόμα συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, του εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του braindrain.

Όντας η μεγαλύτερη ηπειρωτική χώρα του κόσμου, το Καζακστάν έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα τη διασφάλιση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητά της με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον RomanVasilenko, υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Χάρις σε νέα project, όπως είναι ο νέος «δρόμος του μεταξιού», η σχέση της ΕΕ με την Ευρασία περνά πλέον μέσα από το Καζακστάν, βοηθώντας περισσότερο τις συναλλαγές μεταξύ ανατολής και δύσης και ενισχύοντας την παγκόσμια ευημερία, υπογράμμισε ο υφυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στο Nurly Zhol, στο νέο projectτου Καζακστάν, που στόχο έχει να μετατρέψει το Καζακστάν σε έναν βασικό κόμβο διαμετακομιδής μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι μεταφορές προς στην Κίνα έχουν ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά αναμένεται να 8πλασιαστούν μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον κ. Vassilenko,ενώ αυτήν τη στιγμή από το Καζακστάν περνάει το 40% των οδικών μεταφορών από την Κίνα προς την Ευρώπη.

Χωρίς τη συμμετοχή της χώρας του δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό του OneBeltOneRoad, είπε ο κ. Vasilenko, ενώ επεσήμανε ότι το Καζακστάν τάσσεται πάντα υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας.

ΗΕλλάδααποτελείμίαπραγματικήγέφυραπουσυνδέειτηνΕυρώπηκαιτηνΑσίατόνισεκατάτηνεισήγησήτουοιδρυτικόςπρόεδροςτουSilkRoadChamberofInternationalCommerce (SRCIC) καιπρόεδροςτουTangWestMarketGroupJianzhongLu, οοποίοςπαρέθεσεομιλίαστο πλαίσιο τουEUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Παράλληλα, εξήρε τις τεράστιες προοπτικές που διαγράφονται για την Ελλάδα μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος», ενώ έθεσε την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά το διεθνές εμπόριο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική της Κίνας για την προώθηση της διασυνδεσιμότητας σε όλα τα επίπεδα, (γη, θάλασσα, αέρα και κυβερνοδιάστημα)και εξέφρασε τεράστια εμπιστοσύνη στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.

Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνεται η επόμενη, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου τουEconomistο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. VladimirChizhov, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINABUSINESSSUMMIT. Μίλησε για μία νέα τεχνολογική τάξη που οδηγεί σε έναν μη ανατρέψιμο μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, με αποτέλεσμαόχι μόνο την αύξηση του γενικού επιπέδου ευημερίας αλλά και την επιδείνωση των αντιφάσεων.Ο κ. Chizhov μίλησε για λανθασμένη λογική στις προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις σχέσεις της με τη χώρα του, ενώ παράλληλαεπεσήμανε ότιιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι συνεχείς προσπάθειες στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία στρατιωτικής παρουσίας και υποδομής στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία και βεβαίως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τμήματος της παγκόσμιας πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Τόνισε επίσηςότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιδείξει στρατηγική υπομονή και να περιμένει μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλάβει ότι για λόγους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς, η Ρωσία και η Ευρώπη, έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον.

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό εταίρο, διαμήνυσε από το βήμα του Economistoπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας Ασίας-Ειρηνικού και επίτιμος πρόεδρος του SilkRoadChamberofInternationalCommerce (SRCIC)JemalInaishvili, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Ο κ. Inaishvili αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών λόγω της διεύρυνσης της μεσαίας τάξης στην Κίνα,ενώ χαρακτήρισε τον λιμένα του Πειραιά ως κόμβο των μεταφορών προς την Ευρώπη και την Ασία.

Παράλληλα, υπογραμμίσε πως με την παρουσία της Coscoκαι των Κινέζων, ο Πειραιάς και η Ελλάδα συνολικά έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό κόμβο για την Ευρώπη και να διαδραματίσει συστηματικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.


Για καλή διεθνή οικονομική συγκυρία αλλά και για αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων μίλησε ο LazaKekic, ανεξάρτητος σύμβουλος και πρώην διευθυντής προβλέψεων του EconomistIntelligenceUnit, ο οποίος συμμετείχε στο EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITπου λαμβάνει χώρα στην Αθήνα υπό τη διοργάνωση του Economistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kekic αναφέρθηκε σε κίνδυνο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit και σε 4 κύριους γεωπολιτικούς κινδύνους: α) Τις απειλές πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, β) την ήττα του ISIS που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, γ) την αυξανόμενη αναταραχή στα Βαλκάνια και δ) τον φόβο για ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Μία ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες για δημιουργία ευρύτερων οικονομικών ολοκληρώσεων έκανε από το βήμα του Economist ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου ΔικαίουΣπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος εκτίμησε ότι μόνο αν Ευρασία, Ε.Ε. και Κίνα συνεργαστούν μπορούν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι του παρελθόντος και να προωθηθούν η ειρήνη και η ευημερία.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι παγκοσμίου επιπέδου, διαμήνυσε από το βήμα του Economistο Ευρωπαίος Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγενένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια, μία κρίση αρχών και αξιών, την οποία χαρακήρισε ως μία κρίση αλληλεγγύης, μια υπαρξιακή κρίση που άγγιξε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ένωσής μας, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Για μείωση των παράτυπων αφίξεων κατά 95% χάρις την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας για μία Ευρώπη που «είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης»,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την ανάκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας ισχυρής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Δεδομένου ότι σταδιακά μεταφέρεται προς την Ευρασία το κέντρων των παγκοσμίων οικονομικών εξελίξεων, η γεωγραφική θέση της χώρας μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΕλλάδαςΣτέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT του Economistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Θεωρώντας ότι η στρατηγική του OneBeltOneRoad μπορεί να συνδυαστεί με τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας μας, ο κ. Πιτσιόρλας θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία ως την απάντηση της Κίνας στις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και στα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Κάνοντας λόγο για τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη αναφορικά με τις κινεζικές επενδύσεις, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε πως επιθυμία μας είναι η ευρωπαϊκή πολιτική να βρει τον τρόπο να συνδιαλλαγεί θετικά με την κινεζική στρατηγική και να διαμορφωθούν σχέσεις συνεργασίας.

 

Για μία νέα τάξη παγκοσμίων πολιτών που αναδύεται έκανε λόγο ο chiefoperatingofficerτης Henley&PartnersJuergSteffen, ο οποίος μετείχε στις εργασίες του EU-EURASIA-CHINABUSINESSSUMMITτου Economistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Αυτοί οι πολίτες έχουν κάμποσα σπίτια, δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και επενδύουν διεθνώς και για αυτούς η πολλαπλή ιθαγένεια αποτελεί τον κανόνα, την ίδια ώρα που η πολιτική στάση απέναντι στην πολλαπλή ιθαγένεια έχει αλλάξει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Henley& Partners. Και ο λόγος που επιθυμούν την επιπρόσθετη ιθαγένεια είναι η δυνατότητα που τους παρέχεται να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε διάφορες χώρες. Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, καθώς με γερμανικό διαβατήριο μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε 176 χώρες χωρίς βίζα, ενώ το Αφγανιστάν είναι τελευταίο, δίνοντας την αντίστοιχη δυνατότητα μόνο για 24 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Steffen.

 

Για τα projects που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του φορέα, τα οποία αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του EnterpriseGreeceΗλίας Αθανασίου, ο οποίος μετείχε στις εργασίες του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτουEconomistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης, και παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση, μεταξύ άλλων, της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ίδιος ανέφερε ως τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις τον τουρισμό, τα τρόφιμα και ποτά, το logistics, την ενέργεια και τον τομέα του ICT.

 

Το Καζακστάν συμμετέχει στην ανάπτυξη του Δρόμου του Μεταξιού, διαμήνυσε από το βήμα του Economistoπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών του Καζακστάν και πρώην υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων KadyrBaikenov, σε εισήγησή του στο πλαίσιο του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε 51 projectsπου έχει υπογράψει το Καζακστάν με την Κίνα αναγνωρίζοντας τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της τελευταίας. Παράλληλα, επεσήμανε την προσήλωση της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδυτών κάνοντας λόγο για μία νέα υπηρεσία, το KazakhInvest, το οποίο θα τους  προσφέρει πολλές διευκολύνσεις.

Η Αρμενία μπορεί να είναι σημείο επαφής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ διαθέτει και υψηλούς δείκτες στην ευκολία να κάνει κάποιος businessεκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Αρμενίας ArturGhazaryan, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT, που διοργανώνεται απο το Economistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις πρέπει να λύνονται με εμπιστοσύνη και συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι μέσω της οικονομίας μπορούν να λυθούν πολιτικά προβλήματα.  Ο κ. Ghazaryan, τέλος, έκανε αναφορά στην επικείμενη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ τον προσεχή Νοέμβριο.

Έχει ενισχυθεί η εσωτερική οικονομία της Ρωσίας σύμφωνα μετηναντιπρόεδρο διεθνών σχέσεων του All Russia Public Organization “Business Russia” NonnaKagramanyan, η οποία μετείχε στις εργασίες του συνεδρίου του EconomistEUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.Η ίδια τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα επιμελητήρια στην προσπέλαση των δυσκολιών, αναφερόμενη ωστόσο και στη στήριξη που μπορεί να προσφέρει το κράτος στην επίλυση των προβλημάτων.

 

Στην επισήμανση ότι για την Ελλάδα έχει ανοίξει ένα παράθυρο σταθεροποίησης και ανάπτυξης, καθώς επίσης και ότι προέχει η γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης προέβη ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ και διευθύνων σύμβουλος του AthensMedicalGroupΒασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος μετείχε στις εργασία του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτου Economistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν 4-5 μεγάλα projects που θα εκπέμψουν διεθνώς το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Ο κ. Αποστολόπουλος παρατήρησε ότι η ανάπτυξη που καταγράφει αυτήν τη στιγμή η ΕΕ είναι ανάπτυξη συντήρησης δυνάμεων και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ηγέτης σε μια σειρά τομέων όσον αφορά τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

 Για σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, την Ευρασία και την Κίνα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της ΕλλάδαςΣπύρος Κουβέλης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» και στον σημαντικό βαθμό που επηρεάζει την Ελλάδα. Ακόμα, λόγο έκανε για το εγχείρημα της Ευρασιατικής Ένωσης, τα μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη, για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου έκανε λόγο για έναν πολυπολικό κόσμο, πιο σύνθετο απο ποτέ, για τον οποίο πρέπει να έχει κανείς μια ευρύτερη εικόνα για ορθότερες αποφάσεις. Οι συμφωνίες για την αειφορία που έχουν υπογράψει οι Ευρασιατικές χώρες και η Κίνα συνεπάγονται επενδύσεις που υπολογίζονται σε τρις στην ενέργεια, είπε ο κ. Κουβέλης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα μέσω της οποίας θα περάσει η αντίστοιχη τεχνολογία στην Ευρασία.

Η Ελλάδα πολύ πριν το 2030 θα έχει πιάσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει θέσει η ΕΕ, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του EconomistEUEURASIACHINABUSINESSSUMMITο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΕμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Οι συναλλαγές με την Κίνα και άλλες χώρες είναι προς όφελος της Ευρώπης, ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα θιγούν για λίγο κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ,αναφέροντας πως παρά τα προβλήματα, οι χώρες της περιοχής μας είναι φιλικές.

Για τις επενδύσεις της δημόσιας επιχείρησης δικτύου της Κίνας σε βασικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας σε 7 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας, μίλησε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας του StateGridCorporationofChinaShirongLyu, ο οποίος μετείχε στις εργασίες του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτου Economistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Το 2010 η δημόσια επιχείρηση δικτύου της Κίνας κατετάγη μεταξύ των 500 μεγαλυτέρων εταιρειών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κ. Lyu, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών τους και στα οράματα για ηλεκτρικά δίκτυα. Καθώς τα συμβατικά καύσιμα αντικαθίστανται, η ενέργεια γίνεται πιο καθαρή, είπε ο εκπρόσωπος της δημόσιας επιχείρησης δικτύου της Κίνας, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή μορφής του ηλεκτρισμού.

Οι διεθνείς και εθνικοί μηχανισμοί παροχής εννόμου προστασίας σε διασυνοριακές επενδύσεις στην ενέργεια και στις υποδομές συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια προληπτικής επενδυτικής ασφάλειας σε αυτές τις όλως ευαίσθητες επενδυτικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον Αντώνη Μεταξά, διαχειριστή εταίροτης δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς & Συνεργάτες.

Κατά την τοποθέτησή του σε κύκλο εργασιών του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτου Economist, ο κ. Μεταξάς υπογράμμισε πως σε σχέση με σχετική αναφορά που έγινε, επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προστατευτισμού ενάντια σε επενδυτικές κινήσεις από τρίτες χώρες (Κίνα, Ρωσία κλπ.).

Η διασυνδεσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο στον Δρόμο του Μεταξιού, υπογράμμισε από το βήμα του Economistη πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία που παρέθεσε στο πλαίσιο του συνεδρίου EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Αναφορικά με  τις υπάρχουσες προκλήσεις, η πρώτη είναι η έλλειψη υποδομών, επεσήμανε η κυρία Κατσέλη, ενώ τόνισε την ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης πολλών από τα projects. Επίσης, μίλησε για συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες γραμμές των ΣΔΙ, 3η κατά σειρά ευρωπαϊκή, με έργα αξίας 465 εκατ. ευρώ.

Eίναι λογικό να δημιουργηθεί ένας 3ος παγκόσμιος οικονομικός πόλος (μετά τη dυτική Ευρώπη και την Αμερική) με βάση την περιοχή στην οποία εδράζεται η πρωτοβουλία OneBeltOneRoad, δήλωσε ο DavidKiang, διευθύνων σύμβουλος του TangXiShiInternationalGroup και πρόεδρος του AdamasAssetManagement σε ομιλία που παρέθεσε στο EUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτου Economist.

Για κάτι τέτοιο χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές, «σκληρές» και «ήπιες», όπως ανέφερε, ενώ ο ίδιος είπε ότιη Κίνα έχει δώσει περίπου 20 τρις δολάρια σε δάνεια – οι εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν τις μισές από αυτές τις δυνατότητες.

Λόγω και του πολύ χαμηλού επιτοκίου στην Κίνα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν επενδυτικά projectsεκτός της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Kiang, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που έχουν οι επενδύσεις στην υποδομή.

Στην Κίνα ως νέο μέτοχο της EBRD αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών, πολιτικής και διακυβέρνησης BojanMarkovicκαι επεσήμανε ότι η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η τράπεζα επικαλύπτεται κατά 60% με την περιοχή της πρωτοβουλίας OneBeltOneRoad.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επένδυσης σε υποδομή, ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για να γίνουν οι αντίστοιχοι οικονομικοί τομείς πιο ανταγωνιστικοί, πιο «πράσινοι» και πιο συμμετοχικοί. Τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό επενδύσεων σε υποδομή 75 δις ετησίως και εξήρε τη σημασία των συμπράξεων συγχρηματοδότησης. Τέλος, έφερε ως παράδειγμα τον Πειραιά, όπου μαζί με τις εμπορευματικές μεταφορές αναπτύσσεται και ο τομέας της κρουαζιέρας, για το πώς επενδύσεις στην υποδομή μπορούν να φέρνουν και άλλες επενδύσεις.

 

Πολλές φορές οι δωρητές κάνουν κακό στη χώρα και πολλές φορές οι χώρες ζουν με τα χρήματα αυτά και δεν προχωράνε μπροστά, είπε από το βήμα του συνεδρίου του EconomistEUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT ο πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακόλας.

Σε παρέμβασή του στο συνέδριο, ο κ. Μπακόλας έφερε παραδείγματα αποτυχημένων επενδυτικών projects, που βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν ελάμβαναν υπ’ όψιν τις προτεραιότητες των τοπικών κυβερνήσεων.

Μόνο όταν υπάρχει και τοπική συμμετοχή-εμπλοκή μπορεί ένα προτζεκτ να είναι επιτυχημένο, υπογράμμισε ο κ. Μπακόλας.

 

Δεν χτίζουμε γέφυρες, αλλά εμείς είμαστε οι γέφυρες, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economistο γενικός γραμματέας της μόνιμης διεθνούς γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (BSEC) Μιχαήλ Χρηστίδης, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

O κ. Χρηστίδης τόνισε ότι ο εν λόγω οργανισμός βρίσκεται πλέον σε μια φάση ωριμότητας μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, και ότι για τον οργανισμό η σημασία του OneBeltOneRoad είναι αυξημένη. Ο BSEC έχει ως βασικά projects τους λεγόμενους «διαδρόμους της θάλασσας», που αφορούν τη διασύνδεση 42 λιμανιών, και τον «θαλάσσιο δακτύλιο του Εύξεινου Πόντου». Όσον αφορά ανησυχίες που εκφράζονται, τόνισε ότι δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα σημείο τριβής στο πλαίσιο της Ε.Ε. και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να υπάρξουν παγκόσμιοι ηγέτες με ευρύτερους ορίζοντες.

ΣτοChina-EuroBlockTrainκαιστουςνέουςσιδηροδρομικούςάξονεςγιατημεταφοράφορτίωνπροςτηνΕυρώπηπουαναπτύσσειηΚίνα, καθώςκαισταοφέληκαιτιςπροκλήσειςαπότηνανάπτυξηαυτώντωνδιαδρόμωναναφέρθηκεουψηλόβαθμοςεκπρόσωποςτουChinaInternationalFreightForwarderAssociation (CIFA) HaoGuoqiστηνεισήγησήτουστοEUEURASIACHINABUSINESSSUMMITτουEconomistσε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Χρειάστηκε συνεργασία με 7 χώρες για την υπογραφή συμφωνιών ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι που διαρκεί 18 ημέρες, μέχρι τη Γερμανία, επεσήμανε ο κ. Guoqi, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για την ανάγκη σχεδιασμού και νέων αξόνων, π.χ., μέσω Βαλτικών Χωρών ή χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο λιμένας του Πειραιά συνδέει τις θαλάσσιες μεταφορές από την Κίνα με τις χερσαίες μεταφορές προς την Ευρώπη, και ότι αυτό είναι μια απάντηση στο κόστος των χερσαίων μεταφορών, που είναι υψηλότερο από εκείνο των θαλάσσιων.

Τον προσεχή Δεκέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο συνέδριο του EconomistEUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Ο υπουργός στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, ενώ ανέφερε ότι έως το 2040 προβλέπεται σταδιακή μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου, κυρίως λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων στη Βόρεια Θάλασσα.  Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου, οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εισαγωγών ή αναζήτησης νέων πηγών προμήθειας. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης έκανε αναφορά στον σχεδιασμό για επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 50 περιοχές και πόλεις της Ελλάδας έως το 2023, στο γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί το 50% του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, στην κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης, στις Σέρρες, το 2022, στην ολοκλήρωση των προκαταρκτικών μελετών για τον αγωγό EastMed, καθώς και στη σχεδιαζόμενη δεύτερη πύλη για την υποδοχή LNG, στην Αλεξανδρούπολη, που θα συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Τέλος, όσον αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων, ο υπουργός επεσήμανε την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και δήλωσε ότι προκηρύχθηκε νέος διεθνής διαγωνισμός για δύο περιοχές ΝΔ της Κρήτης.

Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας, κάτι όμως που εξαρτάται από την προμήθεια ενέργειας σε ανταγωνιστική τιμή, και αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος, δήλωσε από το βήμα τουEconomistο επικεφαλής του τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος μετέχει στο EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο που προκρίνει η Νέα Δημοκρατία στα ενεργειακά ζητήματα, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των αντίστοιχων έργων και υποδομών, στη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, καθώς και νέων μορφών ενέργειας, στην αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στην ταχύτερη προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Για να είναι πολιτικά ανεξάρτητη η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια, δήλωσε από το βήμα του Economistο αναπληρωτής πρόεδρος του RothschildGroup και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ENIPaoloScaroni, o οποίος μετέχει στις εργασίες του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT.

Επειδή όμως η παραγωγή στην Ευρώπη εξασθενεί, θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές, είπε ο κ. Scaroni. Επεσήμανε επιπροσθέτως τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και το θέμα της τιμής. Μια άλλη λύση είναι το εισαγόμενο από την Αμερική LNG, το οποίο όμως είναι ακριβό σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, και το οποίο παραμένει κατά κύριο λόγο ρωσικής προέλευσης. Έτσι, το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια εναλλακτική, σύμφωνα με τον αναπληρωτής πρόεδρος του RothschildGroup.Τέλος, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μια ενεργειακή στρατηγική για όλη την ήπειρο.



Στη σημασία της Κίνας ως εναλλακτικού καταναλωτή ρωσικής ενέργειας σε σχέση με την Ε.Ε. αναφέρθηκε από το βήμα του Economistο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του NationalEnergySecurityFund της ΡωσίαςKonstantinSimonov. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες των ρωσικών πεδίων φυσικού αερίου και τα σχέδια για νέους αγωγούς και νέα υποδομή που αφορά την τροφοδοσία τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης. Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για την επέκταση του ανταγωνισμού στην ενέργεια,

μιλώντας για υπεροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στο θέμα της τιμής. Επίσης, παρατήρησε ότι η

κατανάλωση πετρελαίου στην Ευρώπη μειώνεται αλλά στην Κίνα αυξάνεται, κι έτσι κατά τη γνώμη του η σημασία τηςαγοράς ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται.

HΕλλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς λόγω της θέσης της μπορεί να προσφέρει ανθετική διαφοροποίηση των πηγών, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economistη KateMarieByrnes, deputychiefofmissionτης Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε εισήγηση που παρέθεσε στο πλαίσιο του EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, η κυρία Byrnesυπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι εταίρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας συνακολούθως όλα τα projectsπου τη συνδέουν με τους γείτονές της.

Με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως παραγωγό φυσικού αερίου, τόνισε η κυρία Byrnes, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα παρουσιάζει χαρακτηριστικά ηγεσίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως αναφορικά προς την ηλιακή ενέργεια, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Τήλου.

Η κυρία Byrnes δήλωσε ότι η Αμερική κατανοεί τη σημασία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης, ωστόσο η εισαγωγή περισσότερου ανταγωνισμού θα μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων και θα λειτουργήσει ως εργαλείο συνεργασίας.

Για μια «συμπαγή» στρατηγική της Κίνας, που «δένει» με τη στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε απο το βήμα του Economistουπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην οικονομική συνεργασία της Ε.Ε. με τον χώρο της Βόρειας Αφρικής και σε σημαντικά έργα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή εξέλιξη, όπως ο EuroAsiaInterconnector, το πρόγραμμα SuperfastBroadband (όπου έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.) και την ανάπτυξη οπτικής ίνας στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Προμαχώνα, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός επεσήμανε τοισχυρό ενδιαφέρον κινεζικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών για την ανάπτυξη των δικτύων στην Ελλάδα. Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα μπαίνει στη σφαίρα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, με την ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων της. Κατέληξε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο να παίξει και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι φίλοι της και οι λιγότερο φίλοι της.

 

Στον ρόλο της Γεωργίας στις διεθνείς μεταφορές, ειδικότερα στις μεταφορές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης αναφέρθηκε ο seniorexpert του SouthCaucasustransportcorridor της ΓεωργίαςZurabGumberdize, ο οποίος από το βήμα τουEconomistαναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της χώρας του με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και την Κίνα.Τέλος, ο ίδιος τόνισε τον ρόλο των ελευθέρων οικονομικών ζωνών και των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

 

Στο 1 τρις δολάρια έφθασαν το 2016 οι επενδύσεις στην περιοχή της πρωτοβουλίας OneBelt-OneRoad, δήλωσε ο JeanGuyCarrier, εκτελεστικός πρόεδρος του SRCIC, ο οποίος μετείχε με ομιλία του στο EUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT. Ο πρόεδρος της Κίνας έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μια πολυμερής προσπάθεια. Όλο και περισσότερες χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) ώστε να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα projects. «Λιτά, καθαρά και πράσινα» είναι το σύνθημα για αυτά τα projects, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jean-GuyCarrier, ο οποίος εκτίμησε ότι το OneBelt-OneRoad μπορεί να εξελιχθεί στην πιο σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην ιστορία και να βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχεια.

Στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις στον Ευρασιατικό χώρο αναφέρθηκε στο συνέδριο τουEconomistEUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT ο OlegDunaev από τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP) και το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (CCIRF).

Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στις προοπτικές και τους περιορισμούς όσον αφορά την ανάπτυξη των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics) και τη μεγάλη μείωση του κόστους που μπορεί να υπάρξει με την κατάργηση των τελωνειακών φραγμών και την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Χαρακτήρισε «εύθραυστη» την παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο επεσήμανε τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες συνεργασίας Ε.Ε., Ευρασίας και Κίνας.

Στον ρόλο του ελληνικού εφοπλισμού και τη σημασία του λιμανιού του Πειραιά μέσα στις νέες δυνατότητες διακρατικών συνεργασιών που διαμορφώνονται αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ICC-Hellas και αντιπρόεδρος του SRCICΝικόλαος Βερνίκος, ο οποίος σε παρέμβασή του στο συνέδριο του EconomistEUEURASIACHINABUSINESSSUMMIT τόνισε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός πιστεύει στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά δεν φοβάται και τους αυστηρούς κανόνες που μπορεί να θέσει ο ανερχόμενος προστατευτισμός.

OΠειραιάς είναι σήμερα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, ενώ ακόμα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι το κράτος με τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών αεροδρομίων λόγω της νησιωτικότητάς της. Τέλος, ο ίδιος εξήρε τον ρόλο του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου (ICC) στην ενοποίηση των τελωνειακών κανόνων ανά τον κόσμο και στην «εκπαίδευση» των κυβερνήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Σε παράγοντες που θέτουν εμπόδια στις επενδύσεις, ιδίως δε εκείνες στις οποίες εμπλέκονται πολλές χώρεςαναφέρθηκεστο συνέδριο του Economistο εταίρος και αντιπρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας KLCΘωμάς Λαμνίδης, ο οποίος παράλληλα τόνισε την ανάγκη για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τήρηση των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων έναντι των επενδυτών.

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.